09.05.2024

10 zanimivih dejstev o Moldaviji

Moldavija, majhna država v jugovzhodni Evropi, je pogosto spregledana destinacija na turističnem zemljevidu. Toda za tiste, ki si vzamejo čas, da jo raziskujejo, ta dežela ponuja bogato mešanico kulture, zgodovine in naravne lepote. Tu je nekaj zanimivih dejstev, ki jih morate vedeti o tej nenavadni in čarobni državi:

1. Največja vinska klet na svetu

Moldavija je znana kot ena izmed najstarejših vinskih regij na svetu. Moldavija je ena od največjih proizvajalk vina na svetu, in tradicija vinogradništva sega več tisoč let nazaj. Guinnessova knjiga rekordov priznava tudi vinsko klet Mileștii Mici kot največjo na svetu. V kleti je skoraj dva milijona steklenic, vsaka pa naj bi stala približno 480 evrov.

Vinogradnika v Moldaviji


2. Trdnjava Cetatea Albă

Ta impresivna trdnjava, ki se nahaja v bližini mesta Bîrlad, je bila zgrajena v 15. stoletju in je bila nekoč ena izmed najmočnejših utrdb v regiji. Danes je to priljubljena turistična atrakcija, ki obiskovalcem ponuja vpogled v zgodovino Moldavije in njenega vojaškega pomena.

3. Transnistrija - nenavadna država v državi

Moldavija je znana tudi po svojem eksklavu Transnistriji, ki je razglasil neodvisnost leta 1990, a je to odločitev priznalo le nekaj manjših držav. Transnistrija še danes ostaja sporen in kompleksen del Moldavije, kjer se prepletajo politične in kulturne dinamike.

4. Orheiul Vechi

Zgodovinski kompleks, ki se nahaja na bregovih reke Raut, je eden izmed najstarejših naselij v Moldaviji. Tu se nahajajo ruševine starih samostanov, cerkva in drugih verskih objektov, ki segajo vse do 13. stoletja. Orheiul Vechi je tudi priljubljena destinacija za ljubitelje aktivnega turizma, saj ponuja možnosti za pohodništvo in plezanje.

Panoramski pogled na Orheiul Vechi - zgodovinski kompleks

5. Raznolika kulinarična scena

Moldavska kuhinja je bogata in raznolika, z močnimi vplivi iz sosednjih držav, kot so Romunija, Ukrajina in Rusija. Medtem ko so tradicionalne jedi, kot so mămăligă (koruzna kaša), sarmale (zeljni zvitki) in placinte (slane pite), najbolj značilne za moldavsko kulinariko, boste v restavracijah po vsej državi našli tudi sodobne interpretacije teh jedi in okusne lokalne specialitete.

Tradicionalna moldavska jed placinte

6. Naravne lepote

Moldavija je dom številnih naravnih znamenitosti, vključno z zelenimi gozdovi, slikovitimi griči in mirnimi rekami. Nacionalni park Nistrul de Jos ponuja obiskovalcem priložnost, da doživijo neokrnjeno naravo, medtem ko je reka Nistru priljubljena destinacija za ljubitelje kajakaštva in kanjoninga.

7. Gastroturizem

Moldavija postaja vedno bolj priljubljena destinacija za gastroturizem, saj ponuja edinstvene izkušnje, kot so degustacije vin v podzemnih kleteh, obiski lokalnih kmetij in učenje tradicionalnih kulinaričnih veščin pri lokalnih prebivalcih.

Vinska fontana v Moldaviji

8. Gostoljubni domačini

Moldavci so znani po svoji gostoljubnosti. Obiskovalci so navdušeni nad prijaznostjo in odprtostjo lokalnih prebivalcev, ki radi delijo svojo kulturo, hrano in zgodbe s tistimi, ki jih obiščejo.

9. Večjezični narod

Dve tretjini Moldavcev je romunskega porekla in obe državi imata skupno kulturno dediščino. Romunščina je uradni jezik, večina v Moldaviji govori tudi rusko in gagauz, turški jezik.

10. Živahna glasbena scena

Moldavija je dom številnih glasbenih talentov, ki se uveljavljajo tako doma kot v tujini. Glasbene zvrsti, kot so tradicionalna moldavska glasba, pop, rock in elektronska glasba, so v državi zelo priljubljene, kar priča o raznolikosti in bogastvu moldavske glasbene scene.

Si pripravljen/-a na nepozabno avanturo v čudoviti Moldaviji? 

Sodeluj v naši nagradni igri in izkoristi priložnost, da osvojiš povratno karto v Moldavijo! 

SODELUJEŠ lahko na naših družbenih omrežjih, zato hitro preveri naš Instagram in Facebook profil! .

Nagradna igra poteka od 14. 5. – 28. 5. 2024. Več si lahko prebereš v pravilniku nagradne igre tukaj.

Pridruži se naši skupnosti in raziskuj svet

Si avanturistični popotnik ali vsakodnevni potnik? V vsakem primeru zate pripravljamo ažurne, zanimive in koristne popotniške in potniške informacije, ki ti jih dostavljamo v tvoj poštni nabiralnik enkrat tedensko.

Prijava na e-novice
Najbolj iskane informacije
Ali pošljite sporočilo na
Ali pošljite sporočilo na