10 najlepših španskih obalnih mest

Na obsežni španski obali (dolžina je odvisna od načina meritev, toda dolga je vsaj 5000 km) so številna starodavna pristanišča in mondena letovišča. Čeprav lepote obale ne gre zanikati, pa prav vsako obalno mesto nudi še nekaj več: v San Sebastianu te bo prepričala vrhunska hrana, v Málagi boš užival v umetnosti, v Alicanteju pa boš hodil po čudovito tlakovanih stezah.

Pridi, gremo raziskat obalo Španije!

Palma

Palma je vstopna točka ter glavno mesto Mallorce, največjega otoka v Balearih. Ni le izhodišče za raziskovanje čudovitih peščenih plaž, ampak je prelepa sama po sebi. Zaradi njene strateške lokacije so jo osvojili praktično vsi, ki so se ustavili v teh krajih. Ko se torej naužiješ peščin in deskanja, razišči zgodovinsko lepoto Palme, ki so jo zaznamovale različne kulture – obišči staro mestno jedro, mavrske ostaline z vijugastimi ulicami ter prelepa dvorišča. Málaga

Naj Málaga ne bo le začetek tvojega popotovanja po Andaluziji. Mesto je bilo nekoč dom Pabla Picassa – zato je tu seveda njemu posvečen muzej, poleg tega pa skriva še marsikaj, kar bo razveselilo ljubitelje umetnosti: v Cervantesovem gledališču si lahko ogledaš predstavo največjih zvezd flamenka ali izjemno baletno predstavo. Na mestni plaži La Malagueta boš lahko zaplaval, se popoldne sprehodil po obali in si privoščil večerjo v kateri od restavracij chiringuitos, kjer morsko hrano pripravijo kar pred tabo.Barcelona

Po celodnevnem pohajkovanju po Barceloni boš zvečer z veseljem posedel na plaži La Barceloneta in si privoščil nekaj razvajanja s kozarcem pijače ter izjemnim razgledom. Čez dan si namreč doživel že Gaudijevo katedralo Sagrada Familia, si privoščil kosilo na tržnici La Boqueria ter se izgubljal po ulicah El Borna. 
San Sebastián

V baskovskem San Sebastiánu lahko počneš marsikaj: raziščeš lahko Parte Vieja (staro mesto), ves dan deskaš na plaži Paya de Gros ali se odpraviš po nakupih v Área Romántica. Prav nihče pa ti ne bo zameril, če boš ves čas jedel, saj San Sebastián prav tako kot po arhitekturi in izjemnih morskih razgledih slovi po odlični hrani. Na vsakem koraku boš naletel na katero od svetovno znanih restavracij, nikakor pa ne zamudi njihovih pinxtos, baskovske različice tapasov. Če pa uživaš v pristnih domačih jedeh, boš v starem delu mesta našel tudi kakšno bolj preprosto restavracijo.
Ibiza

Hja, Ibiza seveda slovi kot žurerski otok, kjer te bo vsepovsod spremljala divja elektronska glasba ter množice vinjenih turistov s sončnimi opeklinami. Če lahko to spregledaš, boš na otoku ter v samem mestu Ibizi odkril marsikaj. Najprej se odpravi na vrh Dalt Vile (dobesedno »zgornje mesto«), ki je pod Unescovo zaščito, od koder boš lahko užival v izjemnih razgledih na Sredozemlje – z obzidja iz 16. stoletja.
Cádiz

Geografska lega je tista, zaradi katere je Cádiz tako poseben – in lep. Najstarejše neprekinjeno poseljeno mesto v Španiji leži na ozkem ozemlju, skorajda povsem obdano z morjem. Svetilniki in razgledni stolpi obrobljajo mestno podobo. Mesto je zgrajeno okrog pristanišča, ki je že tisočletja vir preživetja »Gaditanosov«, kot same sebe imenujejo domačini.
Alicante

Med mesti na tem seznamu je Alicante verjetno najbolj primeren za tiste, ki jih mikajo počitnice na plaži. Zaradi zanesljive turistične infrastrukture si tu lahko privoščiš tako družinske počitnice kot dekliščino. In čeprav je mesto posuto z družinam prijaznimi letovišči in restavracijami, je vseeno prelepo. Sprehodi se, recimo, po promenadi La Explanada de España, ki je obdana s palmami in tlakovana s 6,5 milijoni marmornih ploščic.
Valencia

Valencia je tretje največje mesto v Španiji in zato pogosto v senci Madrida in Barcelone. A če se sprehodiš po mestu, boš hitro ugotovil, da je že mesto samo po sebi prava umetnina. Ko je v preteklosti reka Turia mesto poplavila, so njen tok preusmerili, njeno strugo pa preuredili v zeleno oazo sredi mesta z otroškimi igrišči, vodnjakom ter športnimi površinami. 
Sitges

Če si se slučajno naveličal Barcelone (kako ti je to uspelo?), si lahko tu odpočiješ od mestnega vrveža. Le 40 kilometrov od katalonske prestolnice je namreč Sitges, nekdanje središče protikulture 60. let prejšnjega stoletja. Ohranil je kar nekaj svoje umetniškosti (tu poteka več filmskih in glasbenih festivalov), hkrati pa je tudi mesto, kjer lahko uživaš v plavanju, opazovanju ljudi ter si privoščiš kozarec belega ruma.
Marbella

Marbella se nahaja na Costi del Sol in slovi po luksuznih jahtah, športnih avtomobilih ter po tem, da tam preživljajo svoje počitnice pripadniki evropske aristokracije. Če pa se umakneš iz najbolj turističnega območja, je Marbella povsem drugo mesto: vijugaste ulice starega mesta se vrtinčijo okrog trga Plaza de los Naranjos, ki ga obdajajo pomarančevci. Na Avenida del Mar se lahko sprehodiš skozi Dalíjeve skulpture, nato pa nadaljuješ sprehod po obalni promenadi do sosednjega mesta San Pedro de Alcántara. Si pripravljen na odkrivanje prelepe španske obale? Če potrebuješ pomoč pri organizaciji potovanja, veš, kje nas najdeš. Oglasiš se lahko v naših poslovalnicah na Ajdovščini v Ljubljani, v Celju ali Novi Gorici ali nas pokliči na brezplačno telefonsko številko 080 47 42. Če pa letalsko karto in prenočišče že imaš, ne pozabi še na rezervacijo udobnega in ugodnega prevoza do letališča. Z nami se lahko zapelješ do letališč v Benetkah in Ljubljani. 
Bodi informiran

Ne zamudi naslednje akcije ali pomembnega obvestila!

Si avanturistični popotnik ali vsakodnevni potnik? V vsakem primeru zate pripravljamo ažurne, zanimive in koristne popotniške in potniške informacije, ki ti jih dostavljamo v tvoj poštni nabiralnik enkrat do dvakrat na mesec.