• NOMAGO -
  • ZGODBE -
  • POTOVANJA -
  • 10 razlogov, da se Brazilija čim prej znajde med tvojimi potovalnimi načrti

10 razlogov, da se Brazilija čim prej znajde med tvojimi potovalnimi načrti

Brazilija se rada vpisuje v zgodovino – naj bo to z glasbo, športom (nogometa praktično ne moreš spregledati), turizmom ali – skupnim imenovalcem vsega že naštetega – zabavo! Če te najbolj očitno za zdaj še ni premamilo, se bomo potrudili predstaviti še nekaj razlogov, ki prepričajo več kot milijon obiskovalcev vsako leto.

1.      Prelepa pokrajina

Nedotaknjene obale, prečudoviti slapovi in veličastni vrhovi gora – vse to te čaka v Braziliji. V Atlantiku je posejanih več kot tisoč otokov, na katerih si lahko privoščiš pravi morski oddih ali romantično potovanje v dvoje. Na otokih imaš vedno na voljo veliko aktivnosti – lahko se odpraviš na pohodniško raziskovanje narave, plezanje ali ogledovanje znamenitosti … Razvija se tudi eko turizem. Prijetne temperature so zgolj bonus.

Odpravi se na arhipelag Fernando de Noronha, ki slovi po svoji prečudoviti naravi – tako na obali kot v morju. Posebej lepi sta plaži Baía de Sancho in Baía des Porcos.

2.      Plaže

Eden od najpomembnejših razlogov za obisk Brazilije so seveda njene sanjske plaže. V Braziliji je več kot 2000 plaž in prav vsaka te bo prepričala. Na plaži vselej najdeš domačine in obiskovalce, ki igrajo odbojko, nogomet, deskajo, se sončijo, poslušajo glasbo, se ukvarjajo z borilnimi veščinami …

V Riu moraš vsaj na hitro skočiti na slavno Copacabano, le dve uri vožnje iz Ria pa je polotok Búzios in očarjivi zaliv Praia de Forno.


3.      Brazilci

Prebivalci Brazilije so zelo prijazni in gostoljubni do tujcev. Poleg tega je dežela sproducirala kar nekaj znanih obrazov – najdemo jih med športniki, glasbeniki in – jasno – slavnimi lepoticami. In ne pozabimo na njihovo navdušenje nad zabavami, praznovanji in seveda plesom in glasbo.

4.      Rio de Janeiro

Če se odpraviš v Brazilijo, pač ne moreš izpustiti Ria – je zagotovo najbolj priljubljeno brazilsko mesto, saj letno privabi kar 2,82 milijona obiskovalcev iz tujine (in je s tem tudi najbolj priljubljeno mesto v vsej Južni Ameriki). Več kot 80 kilometrov plaž, luksuzni hoteli in gori Sladkorni stožec (Pão-de-Açúcar) ter Corcovado – vse to je Rio. S Corcovada na mesto pazi slavni Kristus Odrešenik (Cristo Redentor), ki je eden od sedmih novih čudes sveta.


5.      Ouro Preto

Ouro Preto pomeni »črno zlato«. Mesto je znano po tem, da je bilo center brazilske zlate mrzlice. V 18. stoletju je imelo nekaj časa celo dvakrat več prebivalcev kot New York. Ouro Preto je eno najbolje ohranjenih brazilskih kolonialnih mest – skrbno vzdrževana portugalska arhitektura in tlakovane ulice te bodo popeljale v nek povsem drug čas.


V juliju priredijo zimski festival, ko vse mesto oživi.

6.      Festivali

Glede na razposajeno in energično naravo Brazilcev te gotovo ne preseneča podatek, da se v Braziliji odvijajo številni festivali in praznovanja, ki se po obiskanosti lahko primerjajo tudi z najbolj priljubljenimi turističnimi atrakcijami. Najbrž ni treba posebej predstavljati vsakoletnega karnevala v Riu, ampak tudi ostali niso od muh. Festa do Peão je kavbojski festival, ki se odvija na več koncih države. Oktobra je tu brazilski Oktoberfest – mesto Blumenau je bilo namreč nemška kolonija in seveda so Nemci s seboj pripeljali tudi svoj praznik. Círio de Nazaré ali sveča nazareške gospe je eden največjih krščanskih praznikov in poteka jeseni v mestu Belém. Nasploh je precej praznovanj in festivalov verskih, saj je večina Brazilcev katolikov, del pa protestantov.

7.      Neverjetna kultura

Brazilci so upravičeno ponosni na svojo kulturo. Kdo ne pozna sambe ali bossa nove, ki sta osvojili svet? Vsaj en brazilski pisatelj je dobro znan tudi pri nas – če še nisi zasledil nobenega citata Paula Coelha, te najbrž ni na družabnih omrežjih.

Prebivalcem Brazilije je zelo pomemben jezik – portugalščina je pomemben del njihove kulturne identitete.

8.      Borilne veščine

Še nekaj je pomembno prispevalo k popularnosti Brazilije – najbolj priljubljene, atraktivne in vplivne borilne veščine.

Ena od teh je capoeira, borilna veščina, ki jo po navadi spremljajo elementi glasbe, plesa in akrobatike. Capoeira je znana po hitrih in kompleksnih gibih, udarcih z nogo, obratih in okretnih tehnikah.


Druga znana borilna veščina je brazilski jiu-jitsu. Tu je poudarek na »grapplingu«, še posebej borbi na tleh. Z brazilskim jiu-jitsom dobi priložnost tudi manjši in šibkejši nasprotnik, saj lahko z ustrezno tehniko podiranja, davljenja in vzvodov premaga tudi večjega, močnejšega nasprotnika. Brazilski jiu-jitsu je zelo priljubljen tudi na tekmovanjih v mešanih borilnih veščinah.

9.      Čudovito vreme

Vreme je gotovo eden od pomembnejših razlogov, da se v Brazilijo zgrinjajo množice. Pretežno tropsko podnebje je  podnevi idealno za obiskovalce plaž, deskarje, plavalce. Če je vročina vendarle prehuda, nekaj osvežitve ponudijo občasne plohe. Posebej prijetno je v večernem času, zato boš lahko pogosto opazoval sončne zahode.


10.  Okusna hrana

Tudi hrana te v Braziliji ne bo pustila ravnodušnega. Osnova brazilske hrane je riž s fižolom, ki se kombinira z drugimi jedmi. Moqueca  je posebna ribja obara, medtem ko so vatapá, chimarrão, brazilian cheese in coxinha jedi, pripravljene z rakovim mesom.

 

Kaj praviš, je Brazilija prava dežela zate? 

Bodi informiran

Ne zamudi naslednje akcije ali pomembnega obvestila!

Si avanturistični popotnik ali vsakodnevni potnik? V vsakem primeru zate pripravljamo ažurne, zanimive in koristne popotniške in potniške informacije, ki ti jih dostavljamo v tvoj poštni nabiralnik enkrat do dvakrat na mesec.