5 najvznemirljivejših božičnih tržnic

Zima je za nekatere med nami najljubši letni čas, drugi pa potrebujemo malo več spodbude, da se spravimo v mraz. Potep po mestu bo verjetno prijetnejši med opazovanjem praznične okrasitve, še dodatno pa te bo ogrel obisk božičnih tržnic, ki so v tujini vse prej kot nekaj žalostnih stojnic s kičasto kramo.

Tokrat ti predstavljamo nekaj malo manj razvpitih božičnih tržnic, ki pa so morda ravno zato toliko bolj zanimive. 


1 Talin, Estonija (24. november 2018–6. januar 2019) 

Talinska božična tržnica je resda majhna, vendar pa je tako lepo urejena, da spominja na prizor z božične voščilnice. Majhne hiške, obdane z lučkami, obkrožajo ogromno božično drevo na trgu pred mestno hišo. Prav verjetno je, da bo ob tvojem obisku snežilo, tako da bo izkušnja res pravljična. Na stojnicah si boš lahko privoščil kuhano vino in medenjake, prebrskaš pa lahko tudi izjemno ponudbo lokalnih obrtniških izdelkov in tradicionalne praznične hrane, kot je kislo zelje ali krvavice. Otroke bo  navdušil vrtiljak, ob vikendih pa so organizirani  zborovski koncerti in plesni nastopi.2 Amsterdam, Nizozemska (29. november 2018–20. januar 2019)

V Amsterdamu sicer nimajo posebne božične tržnice, kljub temu pa je mesto dobro pripravljeno na praznično obdobje. Redne tržnice se ovijejo v bleščice in se založijo s sezonskimi specialitetami, Koninklijk Theater Carré že več kot 30 let organizira World Christmas Circus, pred Rijksmuseumom pa te pričakuje drsališče na prostem. In ne pozabimo na Amsterdam Light Festival, ki ulice, kanale in parke osvetli s svetlobnimi instalacijami. Med sprehodom po mestu si obvezno privošči oliebollen, nekakšne sezonske krofe, ki mogoče niso najbolj zdravi, ampak naj bi odganjali zle duhove.


3 Nürnberg, Nemčija (30. november–24. december 2018)

Nürnberška božična tržnica je ena najstarejših in najbolj priljubljenih nemških prazničnih tržnic. Odlikuje jo tudi dejstvo, da je tu prepovedana prodaja modernih, množičnih izdelkov, zato boš na lepo urejenih in okrašenih stojnicah našel le tradicionalne izdelke. Poišči angelčke iz zlate folije, izrezljane svečnike, Springerle (piškoti z okusom po janežu in s posebno zelo detajlno okrasitvijo) ter simpatične Zwetschgenmännle, figurice s telesom iz suhih sliv in  glavami iz orehov.4  Manchester, Združeno kraljestvo (9. november–22. december 2018)

Lani so bile manchestrske božične tržnice na spletni anketi izbrane za najboljše v Združenem kraljestvu, med uporabniki Instagrama pa so bile celo najbolj priljubljene v Evropi – kar sploh ni slabo, če vemo, da je bila prva odprta leta 1999 in to na le eni lokaciji. Zdaj jih najdeš na 10 lokacijah po mestu, vse skupaj obsegajo okrog 300 stojnic, ki prodajajo različna darila, umetnostne izdelke, hrano in pijačo. Če imaš čas, lahko obiščeš vse lokacije in se dobro podpreš s kuhanim vinom, sicer pa predlagamo, da se odpraviš naravnost na osrednjo tržnico na Albert Square, kjer je viktorijanska mestna hiša za to priložnost okrašena z ogromnim bleščečim Božičkom.

5 Göteborg, Švedska (16. november – 30. december 2018)

Dnevi so na Švedskem pozimi res kratki, vendar pa ni nič mrakobnega v predbožičnem potovanju v Göteborg. Praznične tržnice so posejane po vsem mestnem središču, zbori prepevajo na trgu Kungsportsplatsen, vsepovsod pa lahko poskrbiš za zalogo prekajenih klobas, pečene divjačine ter glögga, alkoholno podkrepljenega kuhanega vina. Vse to pa zasenči zabaviščni park Liseberg, kjer se res potrudijo s prazničnim vzdušjem – kupi umetnega snega, množica božičnih drevesc, ognjišča na prostem, zimski vrtiljaki in balet na ledu so čarobno osvetljeni z več kot 5 milijoni drobcenih lučk. Če te mika potep med stojnice in bi rad na katero od opisanih tržnic odpotoval ugodno ter si privoščil tudi udobno prenočišče, se oglasi pri nas na Ajdovščini v Ljubljani ali nas pokliči na brezplačno telefonsko številko 080 47 42 – poiskali bomo najboljšo ponudbo zate. Če pa imaš letalsko karto že v žepu in potrebuješ le še prevoz do letališča, rezerviraj ugodno in udobno vožnjo s shuttle busom.
Bodi informiran

Ne zamudi naslednje akcije ali pomembnega obvestila!

Si avanturistični popotnik ali vsakodnevni potnik? V vsakem primeru zate pripravljamo ažurne, zanimive in koristne popotniške in potniške informacije, ki ti jih dostavljamo v tvoj poštni nabiralnik enkrat do dvakrat na mesec.