8 mest kot alternativna izbira

Dunaj, Berlin, Pariz, Rim … Vsi poznamo "tavelika" imena mestnih izletov po Evropi, kaj pa tista malo manj znana? Drzni si biti drugačen in zamenjaj katero od klasik s predlogom z našega seznama.

1 Bratislava namesto Dunaja

Bratislava je od Dunaja oddaljena le približno 60 km. Večina mesta leži na levem bregu Donave, ki daje Bratislavi poseben čar. V mestu se staro srečuje s sodobnim. Jedro mesta je iz 18. stoletja, s hriba pa ga nadzoruje grad, v mestu pa lahko izbiraš med sodobnimi bari in restavracijami. V Bratislavi se boš sproščeno odločal med obiskovanjem znamenitosti in parkov ter raziskovanjem mestnih pivnic.  

V Bratislavo se odpravi v božičnem času, da boš lahko obiskal božične sejme. Če želiš tja leteti poceni, pa se odloči za potovanje med marcem in majem.2 Malmö namesto Stockholma

Privošči si odmerek skandinavske sproščenosti v Malmöju. Staro razkošje se prepleta s sodobno kulturo, ti pa boš gotovo užival v raziskovanju parkov ter večernega dogajanja v okolici pristanišča. Kavarniško vzdušje boš najbolje doživel na umirjenem trgu Lilla Torg. Najlepše razglede boš imel z gradu Malmöhus Stott ali z mosta Öresund. Prav blizu je tudi København, če boš želel odkriti še Dansko. 

V Malmö se odpravi poleti in se tako izogni množicam, ki med novembrom in februarjem doživljajo skandinavsko zimsko pokrajino.3 Rotterdam namesto Amsterdama

Večina Rotterdama je bila med 2. svetovno vojno uničena v bombnih napadih, vendar se je mesto iz ruševin in pepela dvignilo kot feniks in bo očaralo vse ljubitelje zanimive arhitekture. Mesto bo prepričalo vse gurmane, saj v njem najdeš raznoliko ponudbo kulinarike – od vrhunskih restavracij do ulične hrane. 

Priporočamo, da se v Rotterdam odpraviš med marcem in decembrom, saj so cene letalskih kart januarja in februarja astronomske.4 Hamburg namesto Berlina

Preskoči Berlin in se odpravi v največje nemško pristanišče – Hamburg, kjer so svojo kariero začenjali tudi legendarni Beatles. Glasba prežema mesto, pa naj bodo to koncerti ali elektronska glasba. Če te mika dobra hrana, se odpravi na slavno ribjo tržnico v soseski St. Pauli. Med znamenitostmi mesta je posebno zanimiva četrt Kontorhausviertel s stavbo Chilehaus, ki jo je navdihnila oblika ladje.

Najcenejši leti v Hamburg so med marcem in oktobrom, pa tudi izven tega obdobja lahko najdeš kakšno res ugodno ponudbo.5 Verona namesto Rima

Združi romantičnost Benetk in sijaj Rima – in že si v Veroni, prizorišču Shakespearove tragedije Romeo in Julija ter domu veličastnega rimskega amfiteatra, kjer boš zdaj seveda prej srečal kakšnega opernega pevca kot gladiatorja. Obišči še stolnico iz 12. stoletja in Julijino hišo, lahko pa se odpraviš po nakupih na Corso Porta Borsari in Via Mazzini.6 Marseille namesto Pariza

Reci au revoir francoski prestolnici in se odpravi v živahno pristaniško mesto Marseille. Tudi Marseille te bo navdušil, če si si želel iti nakupovat (odpravi se v četrt République), odkrivat zgodovino in umetnost (soseska Le Panier ter bazilika Notre-Dame-de-la-Garde). Seveda ne smeš izpustiti starega pristanišča (Vieux Port), kjer si privošči morsko večerjo. 

Če greš v Marseille v poletnem času, ko so cene letov dokaj ugodne, vsekakor razišči še kakšen kos Azurne obale.7 Brno namesto Prage

Preskoči Prago, ki vse bolj slovi po pijanih turistih, in izberi Brno. Mesto kar vrvi od življenja – nočni klubi, bari, kavarne in male pivovarne bodo poskrbeli za vsak okus. Seveda pa si lahko ogledaš tudi marsikatero znamenitost: obišči srhljivo kostnico pod cerkvijo sv. Jakoba, nato razišči labirint pod zeljnim trgom, nad zemljo pa se razglej s katedrale sv. Petra in Pavla (ali skrajšano s Petrova).


8 Faro namesto Lizbone

Faro je po navadi zgolj izhodišče za druga obmorska letovišča v pokrajini Algarve, vendar pa je sam po sebi vreden obiska. Doživi mesto in razišči okolico. Naužij se lepote naravnega parka reke Ria Formosa in bližnjega otoka Ilha da Barreta/Deserta. Zvečer se odpravi na večerjo v katero od tradicionalnih portugalskih restavracij ali obišči katerega od trendovskih barov in klubov. Oglej so kostnico Capela de Ossos in razišči staro mestno jedro. Če pa te mika poležavanje na plaži, je Praia de Faro, najboljša plaža v teh koncih, oddaljena le kratko vožnjo z avtobusom.

Izogni se visokim cenam in turističnim množicam in se odpravi v Faro spomladi.

Kaj praviš, v katero »alternativo« se boš odpravil najprej? Ali še bolje: obišči obe mesti in preveri, katero ti je bolj všeč. Če potrebuješ letalsko karto nas obišči v naših poslovalnicah na Ajdovščini v Ljubljani, v Celju ali Novi Gorici ali nas pokliči na 080 47 42 in gotovo bomo našli primeren let zate.

Bodi informiran

Ne zamudi naslednje akcije ali pomembnega obvestila!

Si avanturistični popotnik ali vsakodnevni potnik? V vsakem primeru zate pripravljamo ažurne, zanimive in koristne popotniške in potniške informacije, ki ti jih dostavljamo v tvoj poštni nabiralnik enkrat do dvakrat na mesec.