9 razlogov za obisk Južne Koreje

Še pred 70 leti sta bili Severna in Južna Koreja ista država, zdaj pa se življenje v njiju razlikuje, da bi se bolj že težko. Tokrat te vabimo na potep po Južni Koreji – izbrali smo 9 razlogov, da jo obiščeš.

e pred 70 leti sta bili Severna in Južna Koreja ista država, zdaj pa se življenje v njiju razlikuje, da bi se bolj že težko. Tokrat te vabimo na potep po Južni Koreji – izbrali smo 9 razlogov, da jo obiščeš. 

 

1 Hrana

Korejska hrana je božanska. Med mesnimi jedmi izpostavimo kalbi (tega si privošči v kakšni bolj fini restavraciji) in bulgogi. Bibimbap je zelenjavna jed z rižem, ki se navadno streže v kamniti posodi. Kalgooksoo pa je juha z rezanci. 

Ne pozabimo na ulično hrano. Poskusi tteokbukki – začinjene riževe kolačke – in hotteok (sladke palačinke). 

Če te nič od tega ne prepriča, pa lahko povsod naročiš ocvrtega piščanca in tudi McDonald'sova ponudba je vselej na voljo.


2 Kavarne

V Koreji ne računaj preveč na »kavo za s sabo«, ampak si jo raje privošči v prijetni kavarni. Kavarne in pekarne boš srečal na vsakem koraku – pravzaprav jih je toliko, da so morali sprejeti zakon, ki določa, kolikšna razdalja mora biti med dvema pekarnama. Kavarne so kraji za druženje, kjer Korejci ostanejo tudi več ur, preden se odpravijo drugam. 

Nikar ne izpusti tematskih kavarn – pasja kavarna, mačja kavarna in celo kavarna CNN v središču Gangnama … 


3  Nakupovanje

V Koreji najdeš kar nekaj trendovskih trgovin, ki jih pri nas ni. Mladim moda veliko pomeni, zato je izbire veliko. Razišči velike veleblagovnice, kot sta Lotte in Hyundai, obvezno pa obišči tržnice, kot sta Namdaemun in Dongdaemun.


4 Letališče Inčeon 

Letališče Incheon se redno uvršča med najboljša letališča na svetu, marsikdaj pristane na 1. mestu. Letališči JFK in LaGuardia sta v primerjavi z Inčeonom videti čisto preprosti, notranjost pa je sploh neverjetna. Na Inčeonu najdeš igrišče za golf, drsališče, casino in celo muzej korejske kulture. Ah, in zasebne sobe. 

Končno letališče, na katerega boš želel priti dovolj zgodaj, da ga boš lahko raziskal (pazi le, da zaradi zanimivosti na letališču ne zamudiš letala ;)).


5 Podzemna železnica

Newyorška podzemna železnica slovi kot zapletena, umazana, temačna in poseljena s podganami. Seulska je njeno nasprotje: je dobro osvetljena, brez podgan in tako na postajah kot na vlaku lahko uporabljaš hiter internet preko wi-fija, ki dela odlično tudi, ko se prav vsak potnik poveže nanj s svojim telefonom. Obstajajo celo korejske serije, ki so posnete prav za gledanje med vožnjo s podzemno železnico – posamezne epizode trajajo šest minut. Postaje so čiste in na njih se je preprosto znajti, nekatere pa so hkrati tudi zaklonišča. Na nekaterih postajah najdeš tudi velike tržnice, kjer lahko ugodno nakupuješ oblačila ali pa le uživaš v vzdušju.


6 Obišči Gangnam 

Odpravi se v sloviti Gangnam in sam presodi, če je »Gangnam Style« resničen ali ne. Opozorilo: nihče ne pleše v slogu Gangnam Style, zato se tudi ti vzdrži, pa če je še tako mamljivo.


7 K-pop

Morda si ljubitelj t. i. K-popa ali pa se zelo resno sprašuješ, o čem govorimo. V nobenem primeru ne obsojamo, ampak vabimo, da prav od blizu doživiš ta ne le glasbeni, ampak tudi kulturni fenomen. Privoščiš si lahko K-pop preobrazbo, obiščeš katero od založb ali pa tematsko kavarno


8 Jejudo in ostali otoki

Jejudo in ostali korejski otoki so pomembni za korejsko zgodovino. Jejudo je vulkanskega izvora, pokrajina pa (tudi zato) prežeta z legendami in miti. Seveda so v bližini tudi manj znani otoki. Oedo je, recimo, ogromen botanični park. Priporočamo obisk korejskih otokov, še posebej izven sezone. Opozorimo naj le, da so nekateri manj znani otoki edini kraji v Koreji, kjer boš ostal brez wi-fija. ;) 


9 Unescova svetovna dediščina

V Južni Koreji se nahaja kar 11 krajev, ki so na Unescovem seznamu svetovne dediščine, in res so vredni obiska. Že otok Jejudo je eden od teh krajev. Jeonju (dobesedno pomeni »popolno območje« – že to je dober razlog za obisk, se ti ne zdi?) pa je na Unescovem seznamu gastronomskih mest – tu lahko namreč poskusiš izjemno tradicionalno hrano. V Jeonjuju je nastala tudi originalna čokoladna sladica Choco-Pie. Pekarna jih razproda prav vsak dan, tako da se tja odpravi dovolj zgodaj. ;)  


Južna Koreja je raznolika, zanimiva in te nikakor ne more pustiti ravnodušnega. Razišči jo skupaj z nami v organizirani skupini slovenskih popotnikov, ki si bodo temeljito ogledali vse zanimivosti ne samo Južne, pač pa tudi Severne Koreje. Preveri pester itinerarij vodene ture in se jim pridruži na tej pustolovščini - za prijavo imaš čas le še do ponedeljka, 23. julija 2018! Obišči naše agente v poslovalnici na Ajdovščini v Ljubljani ali pa jih pokliči na brezplačno številko 080 47 42.  


Bodi informiran

Ne zamudi naslednje akcije ali pomembnega obvestila!

Si avanturistični popotnik ali vsakodnevni potnik? V vsakem primeru zate pripravljamo ažurne, zanimive in koristne popotniške in potniške informacije, ki ti jih dostavljamo v tvoj poštni nabiralnik enkrat do dvakrat na mesec.