Kako postati bolj trajnosten popotnik

Čeprav se že dolgo zavedamo pomena varovanja okolja in trajnostnega ravnanja, so odgovorna, trajnostno naravnana potovanja šele začela postajati zares priljubljena. Ni dovolj, da zavračamo plastične slamice in vselej uporabljamo svojo vrečko za večkratno uporabo, tudi potovanja moramo načrtovati z mislijo na okolje.

Temeljna načela trajnostnega turizma so okolju prijazno ravnanje (3R – reduce, reuse, recycle oz. zmanjšaj, ponovno uporabi, recikliraj odpadke), zaščita kulturne in naravne dediščine (restavracija zgodovinskih stavb ali reševanje ogroženih vrst) ter skrb za očitne socialne in ekonomske koristi za lokalne skupnosti (to je lahko skrb za pravice avtohtonih prebivalcev, podpora pravičnemu plačilu zaposlenih in še marsikaj).

V nadaljevanju predstavljamo nekaj načinov, kako poskrbeti, da bo tvoj vpliv na planet kar najmanjši.

Na pot se ne odpravi le z letalom, ampak izberi tudi vlak

Na oddaljenih destinacijah postani eden od trendovskih »počasnih popotnikov« in se odpravi v manj krajev, v katerih nato preživiš več časa. Za to je še posebej primerno potovanje z vlakom – hkrati boš veliko bolj poglobljeno doživel obiskane kraje ter tudi zmanjšal svoj ogljični odtis. Katere destinacije so še posebej primerne za to? Priporočamo ti Indijo, jugovzhodno Azijo, vzhodno Afriko ter Kitajsko.


Daruj, ampak na pravi način

Dobromisleči popotniki pogosto prinesejo na potovanja sladkarije, rabljena oblačila, knjige, svinčnike in podobno ter jih podarjajo otrokom in lokalnim prebivalcem v razvijajočih se deželah. Žal ima te vrste dobrodelnost lahko tudi negativne posledice: pripelje lahko do sporov v skupnosti ter spodbuja kulturo odvisnosti in beračenje. Lokalni prebivalci se pogosto sprejo zaradi dobrin, ki jih je podaril prijazni turist, na nekaterih področjih Azije pa so prve angleške besede, ki se jih naučijo otroci: »Give me sweet. (Daj mi sladko.)«

Veliko bolje bo, če se odločiš denar ali materialne dobrine donirati uglednim lokalnim dobrodelnim organizacijam, ki delujejo na področju družbene pomoči, ali pa mednarodnim organizacijam, ki sodelujejo z njimi.


Zavrni plastiko

Velika pacifiška cona smeti je gromozanska gmota človekovih odpadkov, ki se razteza čez tisoče kilometrov na severu Tihega oceana – vključuje tudi neverjetne količine plastenk za enkratno uporabo ter plastičnih vrečk, ki se bodo razkrajale stoletja, medtem pa uničujejo morske ekosisteme.

Bodi del rešitve tako, da se odločiš za lokalno prečiščeno vodo v steklenici, ki je primerna za recikliranje (v tropih se lahko odžejaš s kokosovo vodo iz zelenih kokosov), ter pri nakupih v supermarketih in na tržnicah uporabljaš zložljivo vrečko za večkratno uporabo. Tako boš hkrati zmanjšal količino plastičnih odpadkov ter tudi svoj ogljični odtis – za izdelavo plastenk in plastičnih vrečk se namreč uporabljajo surovine na osnovi nafte.


Razišči potovalne agencije

Morda najpogosteje potuješ v lastni režijo, ampak ko se odločiš za potovanje z agencijo, jo dobro preveri. Predlagamo, da jim zastaviš naslednja vprašanja:

  • Lahko naštejete nekaj svojih okolju prijaznih praks?
  • Kako vaše ture podpirajo živalski svet ter ohranjajo kulturno dediščino? 
  • Ali vaše ture vodijo lokalni vodiči?

Če ti ne morejo ponuditi jasnega odgovora, so gotovo za časom – poišči drugo agencijo.

Podpri lokalno gospodarstvo

Morda lokalno izdelani spominki ter obrtniški izdelki niso najcenejši, vendar pa z nakupom takšnih izdelkov neposredno pozitivno vplivaš na lokalno gospodarstvo.

V Cancunu, recimo, boš lahko v trgovini s spominki kupil »tradicionalni« mehiški sombrero – ki pa je uvožen s Kitajske, saj je cenejši kot tisti, ki ga ročno izdelajo lokalni obrtniki. Razlika seveda ni le v ceni – nakup pravega sombrera podpira pristno kulturno dediščino ter zagotavlja službe lokalnim prebivalcem, ki jih izdelujejo.  

Spoštuj in ohranjaj lokalne običaje

Med potovanji lahko odkrivaš nove kulture, hkrati pa imaš kot popotnik tudi pomembno vlogo pri njihovem ohranjanju. Zato spoštuj običaje in upoštevaj kulturne norme, ki lahko določajo oblačila, jezik, prehranjevanje ter obnašanje. Marsikatera gesta ima v drugi kulturi drugačen pomen, zato se pravočasno pozanimaj, kaj je primerno – sploh, če se odpravljaš na obisk kakšne religiozne ali kulturne ustanove.

Varuj živalski svet

Če si velik ljubitelj živali, te bodo morda med potovanjem zamikala tudi bližnja srečanja z živalmi. Priporočamo, da se izogneš jahanju slonov, božanju levov, selfijem s tigri ter plešočim opicam. Obiskuj le tiste turistične atrakcije, ki ne zajemajo živali iz divjine ter skrbijo, da imajo živali ustrezne pogoje za življenje. Če se boš odpravil plavat, poskrbi, da bo tvoja krema za sončenje neškodljiva za podvodni živelj.

Morda boš kje na popotovanju opazil domačine, ki bodo prodajali prelepe školjke, in te bo zamikalo, da bi izbarantal ugodno ceno. Drugje te bodo morda mamile ročno šivane kape, podložene z mehkim krznom … Ali pa izdelki iz koral, želvjih oklepov, slonovine … Vendar pa se zavedaj, da bi z nakupom takšnih »spominkov« podprl vse večji črni trg z redkimi in ogroženimi vrstami živali. Res, takim spominkom se raje odpovej.

Ker vemo, da je trajnostni turizem izjemno pomemben, tudi mi ravnamo trajnostno. Zato nas brez skrbi obišči v naših poslovalnicah na Ajdovščini v Ljubljani, v Celju ali Novi Gorici ali nas pokliči na 080 47 42 in gotovo bomo našli primerno potovanje zate.


Bodi informiran

Ne zamudi naslednje akcije ali pomembnega obvestila!

Si avanturistični popotnik ali vsakodnevni potnik? V vsakem primeru zate pripravljamo ažurne, zanimive in koristne popotniške in potniške informacije, ki ti jih dostavljamo v tvoj poštni nabiralnik enkrat do dvakrat na mesec.