Katerih 12 krajev res ne smeš izpustiti, ko se odpraviš v Turčijo?

Se odpravljaš v Turčijo? Pripravili smo kratek vodič po turških plažah, kulturnih znamenitostih in nakupovalnih središčih – vseh najboljših krajih, ki jih moraš obiskati v Turčiji.

Včasih so vse, kar res potrebujemo, počitnice daleč od mestnega hrupa, nenehnega piskanja družbenih medijev, brnenja telefonov in – seveda – brez prometnih zamaškov. Če te hkrati vleče na plažo in hrepeniš tudi po ogledu zgodovinskih znamenitosti, je izbira kar otežena. No, vse to (in še kaj) ti ponuja Turčija.

Glavne turistične zanimivosti v Turčiji bodo ustregle ljudem z najrazličnejšimi željami. Čudovita obala, slikovite vasice in neverjetna kulturna dediščina – vse to in še več, je Turčija.

Odpravi se na obalo!

Nekaj splošnih namigov: pogosto se boš moral do najbolj zanimivih krajev odpeljati s trajektom ali pa se odpraviti na pohod. Pa ne pozabi na zaščito pred soncem!

1.      Zaliv Kabak

Če te mika bolj sproščeno, hipijevsko vzdušje, ne izpusti zaliva Kabak. Za obisk doline Kabak blizu mesteca Fathiye lahko najameš taksi ali pa se odpraviš na celodnevni pohod. Nagrajen boš z osupljivimi razgledi.

Namig: Kabaka ne najdeš nujno na vseh zemljevidih, zato povprašaj pri domačinih.

2.      Dolina metuljev, Ölüdeniz

Tu bo oživel tvoj notranji boem, saj je Dolina metuljev eden najlepših krajev v Turčiji. Privošči si poležavanje v viseči mreži, srkaj svojo najljubšo pijačo, občuduj prelepo morje, uživaj ob tabornem ognju in glasbi v Rock Baru.


3.      Patara

Ko boš v Turčiji, res ne smeš izpustiti Patare, najdaljše plaže turške plaže. Na obali najdeš nekaj kavarn z zmernimi cenami in senčniki ter ležalniki, ki jih lahko najameš. Če boš imel srečo, pa si lahko z vrha peščine ogledaš hkratna sončni zahod in lunin vzhod. Neverjeten prizor!

4.      Prens Adaları – Prinčevi otoki

Devet otokov ob obali blizu Carigrada je še ena od mnogih turističnih znamenitosti v Turčiji. Če se boš zadrževal v Carigradu, priporočamo, da se na otoke odpraviš na celodneven izlet. Promet tam ni dovoljen, zato si boš odpočil od hrupnega mesta.

Naužij se zgodovine

5.      Kapadokija

Še ena od prekrasnih turških pokrajin je Kapadokija – zanimivo območje vulkanskega nastanka. V preteklosti so prebivalci v mehke ognjeniške kamnine vklesali hiše, cerkve in samostane. Kapadokijo lahko raziščeš na konjskem hrbtu ali si jo ogledaš med poletom s toplozračnim balonom. In seveda ne pozabi poskusiti pravega turškega čaja.


6.      Hagija Sofija

Ko se boš mudil v Carigradu, nikar ne izpusti znamenite Hagije Sofije, ene najbolj priljubljenih turističnih točk. Bazilika je bila zgrajena v času cesarja Justinijana I. v 6. stoletju, v 15. stoletju pa jo je sultan Mehmed II. preuredil v mošejo. Je eden bolje ohranjenih primerkov bizantinske arhitekture. 


7.      Gora Nemrut

Gore Nemrut prav zares ne smeš izpustiti. Leta 1987 je bila dodana na UNESCOV seznam kulturne dediščine. Visoka je več kot 2000 metrov, za izhodišče je najbolj priljubljeno mesto Adıyaman, na goro pa se lahko povzpneš tudi s helikopterjem. Na vrhu najdeš ogromne kipe, ki jih je v 1. stoletju pred našim štetjem dal zgraditi kralj Antioh I. Teos iz Komagene v okviru svoje grobnice. Eden od kipov upodablja kralja Antioha, poleg pa so še levi, orli in upodobitve različnih bogov. Kipi so bili porušeni, ostanki pa so razmetani naokrog.


8.      Mesto Efez

Starodavno mesto Efez se nahaja blizu mesta Seldžuk v provinci Izmir. Efez je bilo nekoč starogrško mesto na jonski obali. Nekoč cvetoče trgovsko središče je zdaj še eden od najbolj zanimivih krajev, ki jih je treba obiskati v Turčiji. Četudi so ohranjene predvsem ruševine, pa si lahko še vedno ogledaš dobro ohranjeno gledališče ter Celzovo knjižnico.


Po nakupih

Nekaj namigov: izogibaj se ponaredkom. Poskusi se v barantanju. Nauči se nekaj turških besed in jih uporabi med nakupovanjem.

9.      Veliki bazar

Nakit, spominki, preproge, čaj, oblačila … Na Velikem bazarju v Carigradu najdeš prav vse. In ne pozabi barantati ;)


10.  Egiptovska tržnica

Imaš rad začimbe? Egiptovska tržnica v Carigradu je kraj, kjer lahko odkriješ nove, nenavadne začimbe ter posušeno sadje.

11.  Ottomania

Ottomania je največji turški prodajalec preprog. Cene morda niso ravno za vsak žep, vendar pa si preprosto moraš ogledati čudovite vzorce.

12. Knjižna tržnica – Sahaflar Çarşısı

Tu se bodo knjižni molji počutili kot doma. Sahaflar Çarşısı je tržnica rabljenih knjig in je ena najstarejših tržnic v Carigradu. Odprta je vse dni v tednu, razen ob nedeljah.

 

Turčija je destinacija, ki te bo osupnila s svojimi razgledi. Sprehodi med starodavnimi ruševinami, kjer se je čas ustavil, prekrasna narava, izjemna lokalna kulinarika in tople plaže … Vse to je Turčija.

Če potrebuješ pomoč pri načrtovanju potovanja, pa se oglasi pri nas …

 

 

Bodi informiran

Ne zamudi naslednje akcije ali pomembnega obvestila!

Si avanturistični popotnik ali vsakodnevni potnik? V vsakem primeru zate pripravljamo ažurne, zanimive in koristne popotniške in potniške informacije, ki ti jih dostavljamo v tvoj poštni nabiralnik enkrat do dvakrat na mesec.