Vodič po najbolj osupljivih arhitekturnih dosežkih na svetu

Ko potujemo, nas poleg narave in običajev obiskane dežele vsakokrat očarajo tudi fascinantne stavbe. Navdušujejo nas s svojo lepoto, starostjo ter trudom, ki je bil potreben za stvaritev nečesa tako veličastnega. Fotografiramo jih in za trenutek se nam zdi, da smo jih osvojili.

Tokrat predstavljamo izbor veličastnih arhitekturnih dosežkov po vsem svetu. Kam bi se najraje odpravil? 

Petra, Jordanija

Zgrajena: 400 pr. n. št.–106 n. št.

Resda je Petra zdaj bolje znana po svoji vlogi v filmu Indiana Jones in Zadnji križarski pohod, vendar pa je tu zgodovina posebej lepo obarvana – dobesedno. Mesto je vklesano v prelepo roza-rdeče skalovje in poleg znamenitega pogleda na Zakladnico nudi še mnoge prečudovite razglede na templje in grobnice.Samostan Geghard, Armenija

Zgrajen: 4.–13. stoletje n. št.

V skalo vklesana cerkev je že sama po sebi veličasten pogled, srednjeveški samostan Geghard pa jih združuje kar nekaj. Samostan se nahaja v soteski reke Azat in je nastal kot mala jamska kapela, kjer so v predkrščanskih časih častili izvir potoka. Kasneje je bil samostan opustošen, nato pa je postal versko in kulturno središče Armenije. 

Samostan je ime dobil po kopju, ki naj bi ranilo samega Jezusa in je bilo prineseno v samostan. Zdaj ga hranijo v samostanu Ečmiadzin.Hagija Sofija, Carigrad, Turčija

Zgrajena: 537 n. št.

Nad Carigradom se dviga veličastna Hagija Sofija, ena najpomembnejših stavb, ki je bila nekoč središče Bizantinskega cesarstva, kasneje mošeja, zdaj pa je muzej. To seveda pomeni, da se tu lahko sprehodiš skozi čas in si ogledaš veličastno kupolo, ki je poseben tehnološki dosežek ter povezuje rimsko obdobje z monoteističnim.


Stolnica v Lincolnu, Lincoln, Združeno kraljestvo

Zgrajena: 1073

Res je šele tretja največja angleška katedrala, vendar pa jo mnogi cenijo kot najlepši arhitekturni dosežek. Ima kar tri zvonike in je bila več kot 200 let najvišja stavba na svetu (1311-1549). Seveda te bo očarala zbirka srednjeveške umetnosti – tu si lahko ogledaš tudi eno od štirih kopij Magne Carte.Šahova mošeja, Esfahan, Iran

Zgrajena: 1611

Masjed-e-Shah ali šahova mošeja je po mnenju mnogih najlepša mošeja v Iranu. Nahaja se na kraljevem trgu v Esfahanu, nekdanji prestolnici države. Svetlikajoči se mozaiki v sedmih barvah in kaligrafski zapisi so dodaten razlog, da je šahova mošeja ena najpomembnejših stavb islama ter središče cvetočega iranskega turizma. Obvezno preveri, če pod kupolo vsak korak zares odmeva kar sedemkrat.Fallingwater, Mill Run, Pensilvanija, ZDA

Zgrajena: 1937

Hiša, ki je videti, kot bi nad kanjon nekdo nametal otroške kocke, ali najlepše delo maestra? Fallingwater je vsekakor veličasten primerek značilne »organske« arhitekture Franka Lloyda Wrighta. Nastal je po naročilu trgovca Edgarja J Kaufmanna. Tu si lahko ogledaš, kako se dom in narava zlivata v eno – hiša je namreč že od leta 1964 muzej.Robotska stavba, Bangkok, Tajska

Zgrajena: 1987

Arhitekt Sumet Jumsai je želel za azijsko banko oblikovati stavbo, ki bi odražala modernizacijo in informatizacijo bančništva. Navdih je dobil, ko je opazil sinovo igračko – robota. Nastala je zgradba, ki prav zares spominja na robota – z dvema antenama na strehi ter ogromnimi žalostnimi očmi. Arhitekt je menda poskušal prikazati sodobno zlitje človeka in stroja – preveri, če mu je uspelo.


Katarska fakulteta za islamske študije, Doha, Katar

Zgrajena: 2015

Morda spominja na veliko žuželko ali pa kakšno novo futuristično vozilo – vendar je katarska fakulteta za islamske študije vse prej kot to: kot nov prostor za učenje namreč združuje vero, študij in sodobnost. Ker se Katar identificira kot kulturni center, je učenje vtkano v samo zgradbo – pet stebrov simbolizira pet stebrov islama, arabska kaligrafija pa sporočilo prenaša v slogu znanstvene fantastike.


Rumah Miring (nagnjena hiša), Džakarta, Indonezija

Zgrajena: 2015

Kdo pravi, da morajo hiše stati pokonci? To prelepo hišo v prestižnem predmestju Džakarte je arhitekt opisal kot nasprotje establišmentu in je neposreden odgovor na luksuzne hiše v soseščini z razkošnimi stebrišči. Nagnjen jekleni okvir in ogromno stekla v treh nadstropjih vsekakor združujeta igrivost in visokotehnološko razkošje. Lastnica pravi, da njena hiša slavi individualno svobodo – in morda je to vse, kar v arhitekturi šteje.


Kam se boš odpravil tokrat? Če želiš, ti z veseljem pomagamo načrtovati potovanje – oglasi se v naših poslovalnicah na Ajdovščini v Ljubljani, v Celju ali Novi Gorici ali nas pokliči na brezplačno telefonsko številko 080 47 42. 
 

Bodi informiran

Ne zamudi naslednje akcije ali pomembnega obvestila!

Si avanturistični popotnik ali vsakodnevni potnik? V vsakem primeru zate pripravljamo ažurne, zanimive in koristne popotniške in potniške informacije, ki ti jih dostavljamo v tvoj poštni nabiralnik enkrat do dvakrat na mesec.