VPIS ZA STATUS
Zdravo, mene pa zanima, če je možno, da se vpišeš na višjo šolo izreden študij in plačaš samo vpis in ne tudi šolnino. Ali je potrebno v vsakem primeru plačat tud šolnino.
Ima kdo izkušnje s pomorsko šolo v portorožu? Baje, da se tudi tam lahko vpišeš za status, samo je dražje.... ve kdo kaj več o tem???
Ja, tud jaz Me pa samo zanima, če to še velja al so se zakoni kej spremenil?
A bom lahko delal preko študentskega servisa, če se vpišem v izobraževanje odrsalih program samoizobraževanja? Ker sem na študentski svetovalnici zasledil tole:
Pozdravljen Rafus!
V Zakonu o izobraževanju odraslih je v 3. členu določeno, da oseba, ki se vključi v izobraževalni program za odrasle, pridobi status udeleženca izobraževanja odraslih.
V začetku letošnjega študijskega leta pa je Ministrstvo za šolstvo in šport zavodom ,ki tovrstna izobraževanja ureja, poslalo dopis z interpretacijo, kateri posameznikom se status udeleženca izobraževanja odraslih dodeli in katerim ne.
Citiram: |
Status udeleženca izobraževanja odraslih pridobi udeleženec izobraževanja odraslih, ki se vključi v izobraževalni program za odrasle (3. člen ZIO). Sama prijava še ne zadostuje za pridobitev statusa in s tem za izdajo potrdila o vpisu oziroma o statusu. Potrdilo o vpisu oziroma o statusu se izda le za javno veljavne programe osnovnošolskega, poklicnega, srednjega in višjega strokovnega izobraževanja, kadar udeleženec uveljavlja pravice iz drugega odstavka 4. člena ZIO. Med omenjene izobraževalne programe ne spada program »samoizobraževalec«! |
Iz zgornjega zapisa torej sledi, da potrdila o vpisu in posledično določenih pravic, ne more dobiti posameznik, vpisan v program samoizobraževanja; kar potrjuje besede vodje izobraževanja odraslih, s katero si govoril.
Če te bo zanimalo še kaj, nam spet piši.
Lep vikend,
Tanja
16. marec 2012
Sam sem pregledal ta dva člena http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=2006110&stevilka=4673 in nisem dobil nič takega, da bi izključevalo samoizobraževanje iz ugodnosti, ki jih pridobijo ostali, ki so v programu izobraževanja odraslih.
Šel sem tudi na mservis in tam niso vedeli nič o tem, ampak tukaj obstaja tudi možnost nevednosti zaposlene na mservisu o tem zakonu. Tako, da zdaj res ne vem kako je s tem. Nočem plačati 80€ neki šoli, če ne bom imel nič od tega. Upam, da kdo ve kaj več o tem
Citiram objavo iz foruma študentske svetovalnice:
Pred časom smo od gospe Jerce Rupert z Andragoškega centra prejeli dopis (nahaja se v priponki), ki je bil raznim ustanovam, ki se ukvarjajo z izobraževanjem odraslih, poslan v začetku študijskega leta.
Med drugim je v dopisu navedeno, da se potrdilo o vpisu izda le za javno veljavne programe osnovnošolskega, poklicnega, srednjega in višjega strokovnega izobraževanja, kadar udeleženec uveljavlja pravice iz drugega odstavka 4. člena ZIO. Med omenjene izobraževalne programe pa ne spada program "samoizobraževanje".
Glede na zgoraj zapisano torej posameznikom, ki se vključijo v program samoizobraževanja, pravice do zdravstvenega zavarovanja ter drugih ugodnosti, ne pripadajo. Je pa gospa Jerca Rupert z Andragoškega zavoda ob tem v telefonskem pogovoru dodala še, da se posamezen izobraževalni zavod lahko tudi sam odloči, ali bo v primeru, ko se posameznik vključi v program samoizobraževanja, te pravice (torej potrdilo o vpisu, na podlagi katerega posameznik v nato uveljavlja pravice) kljub vsemu dodelil.
Če torej zadevo povzamemo - šole ti sploh niso dolžne izdati potrdila o šolanju, če si vpisan na samoizobraževanje. Če potrdila nimaš, nimaš pravic.
Torej je čisto odvisno od posameznega izobraževalnega zavoda ali ti bodo potrdilo dodelili ali pač ne.
Očitno ne razumete pojma "samoizobraževanje". Kot je že nekdo pred mano zgoraj omenil, to ni dejansko vpis v 1. letnik neke šole, temveč se v samoizobraževanje lahko vpišejo le tisti dijaki, ki so se že pred tem lepo vpisali na šolo in sedaj pavzirajo (v kateremkoli letniku). Samoizobraževanje nima nobene veze s statusom, temveč pomeni le pravico do opravljanja izpitov v tekočem letu, ki so ti še ostali. To je neke vrste administrativni strošek, ki ga ima šola s tabo, kot pavzerjem. Recimo temu tako. Zato ne bluzite, da bi se vpisali v samoizobraževanje, ker se ne morete. Žal.
ribica: ŠCRM.
A se ti je uspelo vpisat?
potem mi pa razloži kako sem se jaz lahko lansko leto vpisal v samoizobraževanje, čeprav s to šolo v prejšnjih letih nisem imel nič in sem se takrat prvič vpisal??
Daj folk raje povejte ce kdo ve v katero solo se lahko vpises za status.. v koper ki je bil standard zadnja leta se ne da vec
jaz sem danes klicala v tajništvo srednje šole v Koper in je rekla da ni več možno. lani sem se še lahko vpisala...
In kam se lahk človek vpiše sam zarad statusa? prosm da mi kdo javi na mejl: nastika88@hotmail.com Hvala vsem
tudi mene zanima kam se da vpisat za status?v kopru menda ni vec mozno??
po telefonu vedno rečejo da se ne da, jaz sem se lani zanimal pa mi je gospa v kopru na tehniški rekla da se ne da, potem sem pa konec oktobra poslal mail direktno tistemu gospodu ki ima to čez in me je vpisal..tako da če kličete reče da se ne da, ker se s tem zaščitijo..mene samo zanima kako bo po 25.9., ker od takrat naprej naj bi se dalo še kaj, če bo možno..
torej še zdaj ne vemo za nobeno šolo, ki bi vpisovala ter izdajala potrdila o vpisu.
great
torej še zdaj ne vemo za nobeno šolo, ki bi vpisovala ter izdajala potrdila o vpisu.
great
pomorska v portorožu jih bojda naj bi samo odkar so bili izpostavljeni v žurnalu jim telefon sploh ne dela
dejte folk kej pomagat no, povejte kam ste se letos vpisali samo za status
očitno ne bo kaj z tega, si pa raje plačujem zavarovanje kot pa da plačam 2000k za poklicni tečaj in podobne jajce, delat pa v avstrijo, pa je to to
kakrsnakoli nova info. glede vpisa za status???
a se je uspelo komu uspešno vpisat?