VPIS ZA STATUS
Na študentski svetovalnici so mi odgovorili naslednje upam da bo komu pomagalo, pa sory za vijolično barvo
Izobraževanje odraslih je urejeno v Zakonu o izobraževanju odraslih (v nadaljevanju ZIO). Prenehanje statusa udeleženca izobraževanja odraslih ureja ZIO v 5. členu kjer določa, da status preneha, ko udeleženec uspešno konča izobraževanje ali z izpisom iz tega izobraževanja. Zakon torej ne predvideva, da lahko status preneha z izključitvijo udeleženca.
Če ta člen razlagamo skladno z jezikovno razlago lahko ugotovimo, da je izpis je dejanje, ki ga lahko opravi študent sam, prostovoljno. Izpis se ne more opraviti prisilno iz strani šole. Šola lahko študenta izključi, ne more pa ga izpisati, zato šola ne more izvesti izpisa udeleženca, ampak lahko to stori zgolj udeleženec sam.
Četudi zgornja razlaga ne bi bila sprejeta (kar je glede na trenutno stanje možno) pa izključitev vsekakor ni možna, če le ta ni predvidena v predhodno sprejetih internih aktih zavoda, ki izobraževanje izvaja. Da bi bila možnost izključitve zaradi neopravljanja obveznosti zakonita mora biti namreč vnaprej predvidena v pravilniku izobraževalne ustanove ali drugem predpisu skupaj s primernim postopkom, v katerem ima študent možnost pritožbe
Pozdravljeni!
Letos sem absolventka na fakulteti, vendar še ne bom diplomirala in bi se rada vpisala za status. Zanima me kako je letos s tem in kam bi se lahko vpisala?
Hvala za odgovore =)
Kaya - če še nisi oz. drugo leto še ne boš stara 26 let, se lahko vpišeš na srednjo šolo - izobraževanje odraslih. Ob tem se pozanimaj, če ob vpisu dobiš potrdilo, saj ga nekatere srednje šole ne dajo. Potrdilo pa potrebuješ za delo preko študentskega servisa in če si še zavarovana po starših, ga potrebuješ tudi za zavarovanje.
Danes je zadnji dan vpisa na višje šole, ampak, ker si na fakulteti že min štiri leta (predvidevam, glede na to, da si absolventka), se na vsš ne moreš več vpisati (je pa res, da to leto visokošolski in višješolski zavodi še nimajo enotne evidence - torej ti predlagam da se znajdeš, if you know what I mean...).
Je pa še ena možnost - v jesenskem roku se lahko vpišeš na izredni študij. Vendar razmsli, če se ti splača plačati šolnino.
Očitno je država začela omejevati fiktivne vpise, torej lahko pričakujemo, da se bo % brezposelnih mladih v prihodnjem letu znatno povečal. Me prav zanima kaj so naredili s tistimi 10 miljoni €, ki so jih dobili od EU za zaposlovanje mladih.
Zdravo, jaz sem si pred kratkim po preteku statusa zavarovanje uredil kar prek spleta. Po kratkem raziskovanju sem ugotovil da bo to še najlažlje ter najbol ugodno.
Sklenil sem ga tu http://e-zavarovanja.com/pogosta-vprasanja/dopolnilno-zdravstveno-zavarovanje , tisti za katere je zadeva nova imate na tej strani veliko koristnih informacij, upam da vam bo objava v pomoč.
Zivjo
Jz sem tud vpisan na geoss izobraževalni center v litiji pa me zanima kaj zdej glede tega izpisa? So mi pa poslali pošto domov da sem se s podpisom OIN-a da sem se obvezal da obvestim strokovnega delavca ali da na vsake 3 mesece poročam o procesu svojega izobraževanja. Zdej glede na to ali mi lahko kar koli rečejo na studentkem servisu ali lahko delam naprej tudi če se im nejavim....ali moram naresti to seminarsko pa dejte mi povedat če se jo mora zagovarjat. Hvala
Zivjo
A moraš potem seminarsko tudi zagovarjat
živijo
vpisujem se prvič zaradi statusa in me zanima kakšni so pogoji letos? načeloma sem se vpisala na obalo ampak so mi napisali da bom izvedela vse šele oktobra ali je kje v ljubljani možnost da se kam vpišem za status načeloma imam končano poklicno izobrazbo z pridobljenim certifikatom ali se lahko vpišem na višjo šolo?? hvala vsem za informacije
živijo
ne imam samo poklicno z certifikatom in nimam 5 stopnje zato bi se vpisala nekam na srednjo šolo če je to seveda možno???
Hja zdej je težko se vpisavat, možno na izobraževanje odraslih...
živijo danes sem bila na CDI univerzum in sem se pozanimala glede vpisa za višje šole in razmislila kaj je bolj pametno narediti in kaj mi svetujete mislim da sem naredila pravilno --- rada bi se vpisala da dokončam 5 letnik z maturo torej gospa na CDI mi je vse razložila in vpisnina je 283e plus ostali kar izpiti in matura predavanja bi imela nekajkrat na teden in še rekla je da bom imela zavarovanje pokrito torej ali to pomeni da bom dijakinja z statusom???? in bom pridobila status in bom lahko lepo dokončala 5 letnik in bi bilo možno zaprositi potem za štipendijo?
Zdravo, mene pa zanima, če mogoče kdo ve, če obstaja kakšna srednja šola v katero bi se bilo možno vpisati za naslednje šolsko leto (vpis je do jutri, 4.4.), da pridobim status rednega dijaka (torej, da lahko delam preko ŠS po 26.letu) in ne status udeleženca izobraževanja odraslih + da na šoli ne gledajo na obisk predavanj in tega?
gaspermar - mislm, da te v srednji šoli izpišejo, če ne obiskuješ pouka. Razumem, da potrebuješ status, pa vseno je rahlo čudno, da se 26. letnik vpisuje s 14/15 letniki.
Najprej se na študentskem servisu pozanmaj, če je še mogoče opravljati študentska dela po 26. letu, če si vpisan v srednjo šolo (redno). Če bo odgovor pritrdilen, se mogoče lahko vpišeš v poklicni tečaj (traja eno leto, je neke vrste prekvalifikacija, za vpis pa moraš imeti zaključeno eno srednjo šolo). Vpis izide kasneje in se ni potrebno vpisati že sedaj. Lani je bil prijavni rok do 5. septembra. Vseeno pa je to redno izobraževanje, prisotnost pri pouku bvezna. Mogoče so kje kakšne izjeme
Če še nisi izkoristil vseh vpisov na fakulteti, se lahko vpišeš v jesenskem roku. V tem primeru boš imel status celo leto, saj te fakulteta ne bo zpisala.
A kdo ve kako je z vpisom na 2-letno višjo šolo; lani se je še dalo vpisat če si imel končan faks, letos pa to ni več možno???
ne ni več možno
lp
a je še kdo vpisan izredno na SUAŠ dobil mail s priponko-razpredelnico, v katero je treba: ``Prosimo, da v rumena polja vpišete število ur samostojnega dela, ki ste ga opravili za posamezen strokovni predmet.`` A to pomeni da nas kdo preverja oz. je možnost da nas izpišejo? Ne vem, kaj naj sploh vnesem oz. za kaj to rabijo če ni nobenega poziva na kakšen izpit
@velociraptor ravno sem hotela tudi sama sem napisati, da sem dobila mail iz SUAŠA, kjer sprašujejo koliko ur samostojnega dela smo vložili v določene predmete in ne vem kaj naj jim napišem.. tud logično se mi ne zdi kako nj bi to vedli, kaj si naj zdaj pišemo evidenco kolko časa smo vložili v kakšen predmet? Haha no sj odgovor tukj je jasen, kolko časa ampak ne vem kaj naj njim napišemo?
@luna saj to ja, ne vem zakaj bi nam to sploh pošiljali.. da pa vsepovsod napišem not 0 pa bi tudi blo malo čudno. si že mogoče zvedla kaj?
ne, čist nič nism zvedla glede tega, razmišljam da bi, če do jutri ne bo odziva, da bi napisala pri nekaterih predmetih 15 ur, pri nekaterih 20 ur? Ne vem, a se to ok sliš hah? Jooj ne vem zakaj so se to mogli ravno zdej spomnit..