Popotniški forum

DELO NA NORVEŠEM

Dodan 11.11.09 @12:16:52
anika | Gost | odg. 11.11.2009 @12:16 Prijavi neprimeren komentar
Čao! Vem da se je o tem že nekaj govorilo ampak vseeno! Zanima me, če kdo trenutno dela na Norveškem, ali pa da je delal, ali pa da misli it delat. :):):) Nedavno sem bila gor in mi je bilo zelooo všeč, tako da resno razmišljam da bi šla januarja ali februarja, gor delat. A ima kdo kake izkušnje s tem? Lp
oj | Gost | odg. 11.11.2009 @17:56 Prijavi neprimeren komentar
Tukaj na forumu je NinaSky pisala o svojih izkušnjah z delom na Norveškem, pod naslovom Delo na Švedskem. Malce poglej.
mips | Gost | odg. 11.11.2009 @18:03 Prijavi neprimeren komentar
še nekaj me zanima ,al na norveškem je dovolj če veš angleščino???
NinaSky | Gost | odg. 14.11.2009 @19:05 Prijavi neprimeren komentar
Ojla, tu NinaSky, zasledila sem d zelis delati na Norveskem! Zanima me v katero mesto bi se preselila, ce bi ze sla? Jaz sem delala nekaj casa na Norveskem v mestu Hamar. Imela sem zelo slabe izkusnje, kjer sem dobila delodajlca, ki me je placeval pod Norveskim minimumom. Vse skupaj se je koncalo tako da sem v enem mesu bila brez denarja, sluzbe, stanovanja.....u glavnem grozno. Preden sem sla gor, sem se povsod pozanimala o drzavi, sla na nas Eures center v Ljubljani, celo sla na Norvesko Ambasado in tudi takrat mi ni nihce rekel da je kaj sumljivega s placo ali pa s delodajalcem. Splaca se ti, ce ze prides gor da se vclanis v kaksen sondikat, kjer imat vsaj pravno zascito, ce je ze (bog ne daj), kaj narobe s sluzbo ali s sefom. Drugace mestece kot samo je bilo zelo majhno, okoli 25.000 populacije. Tako da vsakic ko sem spregovorila anglesko, so me gledali kot da sem iz Marsa. Zacela sem tudi s tecajem za norveski jezik, ki sem ga seveda po 3 dneh zapustila ker so se zaceli problemi. Vsi so mi zatrjevali da he tecaj brezplacen, vendar sem 3 tedne kasneje, dobila racun za te 3 dni, ki je znasal okoli 100 eur. Kasneje sem zvedela da se vse tecaje placa, cene so nenrmalno visoke, v Oslu pa se najbolj. Hrana je kar draga, pijaca pa cigareti so tudi grozno dragi. Cene vsega se spreminjajo, ker je odvisno kjer zivis. Zato veliko Norvezanov hodi po dobrine na Norvesko - Svedsko mejo, oz. v mesta zraven. Ljudje so za mene se bolj hladni, kot pa tu na Svedskem (kjer sedaj zivim), drzava je se bolj zaprta, tudi tujce, ki delajo tam obravnavajo vec ali manj kot poceni delovno silo. Vzrok tega je, da je veliko Poljakov, Ukrajincev in ljudi iz Baltskih drzav. Aja pa tudi ker Norveska ni clanica EU, je tu malo vecja komplikacija z urejanjem dokumentov. Prvo moras sluzbo dobiti in gres s tem in seveda tvojim delodajalecm na policijo, kjer te prijavi (se mi zdi) 1 leto in potem lahk podaljsas in dobis delovno dovoljenje. Z dokumentom od policije gres na Skatteetaten (Norveski davcni urad) in nekje za 1 mesec dobis svojo person nummer (EMSO) in ko to dobis si lahko uredis banci racun in seveda dobis bancno kartico. Brez te stevilke, je povsod isto. Tudi tu na Svedskem. Ce je nimas, ne mores popolnoma nic. Se mobitela kupit, ali pa se vpisat v knjiznico. Nic. Meni osebno je Svedska malo boljsa, vsaj kar se komplikacije z dokumenti tice. No in jst sm se hvala bogu resila vseh teh problemov in zal mi je Norveska ostala v zelo slabem spominu. Morda je v Oslu lazje ker je vecje mesto in anglescina ni tak problem, ampak cim si v manjsih mestih, moras biti dobro iznajdljiv in pogumen in mocen. Vse to je moje mnenje iz mojih lastnih izkusenj. Ne zelim vplivat na tvojo odlocitev, ker vseeno je to tvoje zivljenje. Vendar pa vem, ce bi tudi meni nekdo povedal iz prve roke kako in kaj preden sem sla gor bi mi bilo vsaj malo lazje. No u glavnem malo sem ti napisala, ce te se kaj zanima mi lahko pises na leanina@gmail.com. Lep pozdrav
Anika | Gost | odg. 15.11.2009 @16:57 Prijavi neprimeren komentar
Heii! Ooo ful hvala za izčrpen odgovor :):) No v glavnem jaz sem bla en mesec nazaj na obisku pri prijatelju v Oslu. On se je namreč preselil gor in sedaj dela tam. V bistvu sem se tako navdušila, ker že kar nekaj časa razmišljam da bi šla nekam v tujino in se mi je zdela Norveška krasna priložnost. Ta moj prijatelj namreč, ko je prišel gor ni znal čisto nič norveščine, še sedaj zna bolj malo, dela pa kot glavni kuhar v eni kar dobri restavraciji (naj omenim da ni znal niti kuhat) :):) Spoznala sem pa tudi kar nekaj ljudi gor in se malo pogovarjala z njimi ter so mi vsi povedali da je zelo lahko dobit službo, pa še plače so dobre, sicer je življenje dražje ampak ok. Sicer pa imam namen se naučiti norveščino, ampak za začetek je tudi angleščina čisto ok, saj zelo veliko odstotek ljudi v Oslu govori angleško. Ej Nina kje si pa ti delala na Norveškem in kje delaš na Švedskem? Ajdi papa
NinaSky | Gost | odg. 15.11.2009 @18:03 Prijavi neprimeren komentar
Kot sem ze zgoraj napisala, delala sem v mestu Hamar ( Norveska), sedaj pa zivim v mestu Göteborg (Svedska). Vso sreco Lp
Romana | Gost | odg. 06.06.2010 @20:34 Prijavi neprimeren komentar

hello.. se da dobit kontakt od kuharja .. meni bi blo pa zlo fajn če bi lahko šla kdaj na kak čvek s slovencem pa pojma nimam kje jih naj v oslu najdem

lp, Oslo

Paolo | Gost | odg. 10.06.2010 @11:57 Prijavi neprimeren komentar

Oj Anika

Tudi sam resno razmišljam z delom v Oslu.

Mi lahko daš kontakt tvojga prijatla, da mi pove malo več o realnem delu in življenju ?

Ali si se že preselila tudi ti?

Prosim kontaktiraj me na s13sony@gmail.com

Zelo ti bom hvaležen

Lene | Gost | odg. 13.06.2010 @16:33 Prijavi neprimeren komentar

Brez znanja norveščine imaš zelo malo možnosti, če ne želiš biti samo sobarica, čistilka ... res je, da večina govori tekoče angleško, vendar to ne pomeni, da je lažje najti delo. Čez poletje se da najti dela kot je turistični vodič (poleg angl moram obvladati še 2 druga tuja jezika - špa, it, fr, nem), ampak se sezona začne že z majem in je sedaj že kar pozno. Lahko tudi prodajaš v suvenir shopih ali delaš na ribji tržnici (znanje drugih tujih jezikov), pa potem še čiščenje, natakarstvo ipd. Včasih se pojavi možnost zaposlitve, kjer ni potrebo znati norv jezika - ko iščejo določen kader - npr pred nekaj leti so pospešeno iskali farmacevte, pa je šlo tudi nekaj Slovencev tja,  nekaj prijateljev, ki je dobilo službo v Oslu, vendar so vsi bili informatiki.

Tako kot je rekla Nina pred mano, gastarbajterjev ne sprejemajo ravno odprtih rok - edino če ne iščejo določenega kadra.

Jaz sem tam živela eno leto, a sem imela študentsko vizo, občasno delala v vrtcu, a je bilo za to potrebno znanje norveščine.

Če koga zanima delo turističnega vodiča lahko pošljem kontakt, ker se mi zdi super priložnost, da greš takole malo čez poletje delat (je pa res, da moraš tekoče govoriti 3 tuje jezike od zgoraj naštetih), nekaj mojih študijskih kolegov si je na ta način plačalo šolnine. Mogoče je letos že prepozno, pa potem drugo leto :-).

Lily | Gost | odg. 13.06.2010 @17:43 Prijavi neprimeren komentar

Lene,

zanima me(če jih pozna&scaron ali Slovenci, ki so sli gor pred par leti delat kot infornatiki se tam? Ali so se tam porocili (z domacini)? Ali nameravajo tam ostati ("za stalno") ali se kmalu vrniti?

Lene | Gost | odg. 14.06.2010 @09:28 Prijavi neprimeren komentar

Lily, so še na No.,že več let, niso poročeni, ma kaj je to fora? :-) ampak niso Sovenci, 1 fr in 2 ita, francoz je se frej, ce se interesiraš )

Lene | Gost | odg. 14.06.2010 @09:32 Prijavi neprimeren komentar

OK hec, je nekaj Slovencev tam gori, ampak jaz jih ne poznam veliko, ponavadi so to zenske, ki gredo za ljubeznijo

zobkiii | Gost | odg. 15.06.2010 @11:24 Prijavi neprimeren komentar

Ola! Mene zanima to delo vodnika.. znam ang, nem in italijansko.. ker je letos prepozno.. bi si rada 'zagarantirala' za naslednje leto.. lahko pustiš kontakt?

lp, Janja

roman | Gost | odg. 16.06.2010 @13:25 Prijavi neprimeren komentar

Romana: ne bodi sramzeljiva, napisi email. Morda se pa kdo najde

lp, sramezljiv

Lene | Gost | odg. 22.06.2010 @09:23 Prijavi neprimeren komentar

Hojla, se oproščam, nisem bila že nekaj časa na forumu - tukaj je kontakt in info za delo turističnega vodiča v Vossu:

We are looking for people who, amongst others, speak at least three of the following languages: English, German, Spanish, French or Italian, and are able to work the entire season, from May to August/September.

If you could help us and try to think of anyone that would be interested in working as a guide this summer we would be very grateful. If you know someone who might be interested you could give them our contact information or ask them to check out our Facebookpage for further information.

Thank you for your consideration and have a nice day!!

With Kind Regards,

Voss og fjordane Guideservice AS

Booking- og guidekoordinator

Annelise Bergstø

guide@vossguideservice.no

www.vossguideservice.no

erik | Gost | odg. 15.09.2010 @09:32 Prijavi neprimeren komentar

moj prijatelj dela  na norveskem sta s punco in me vabi gor je zelo zanimivo,,,,najmansa placa je 18 eur kontaktiraj me na erikstates@hotmail .com ce si resna

Bodi informiran

Ne zamudi naslednje akcije ali pomembnega obvestila!

Si avanturistični popotnik ali vsakodnevni potnik? V vsakem primeru zate pripravljamo ažurne, zanimive in koristne popotniške in potniške informacije, ki ti jih dostavljamo v tvoj poštni nabiralnik enkrat do dvakrat na mesec.