Popotniški forum

Poroka z Američanom

Dodan 23.03.10 @16:34:33
Anya | Gost | odg. 23.03.2010 @16:34 Prijavi neprimeren komentar

V Ameriki imam fanta, ki je US citizen, veva, da je verjetno najhitrejša možnost poroka in nama tudi ustreza, zanima me postopek poroke in koliko časa je treba čakati za odobritev le-te, ali moram jaz med postopkom zapustiti državo? Je potrebno kakršnokoli dokazovanje, da se ne poročava samo zato, ker želim živeti v ZDA? (to ni res, rada bi se preselila, da bi živela z njim.) Je kakšna možnost, da najini ljubezni nebi verjeli ali kakorkoli?

Sprašujem najbolj osnovna vprašanja, ampak to želim vedeti preden karkoli sprašujem na raznih uradih. Hvala za informacije.

LP Anya

alf | Gost | odg. 23.03.2010 @17:38 Prijavi neprimeren komentar

po mojem boš mogla vseeno zaprositi za vizo in bivalno dovoljenje.

tvoj fant bo pa mogel dokazati, da ima službo in dovolj veliko plačo, da te vzdržuje.

zagotovo bo tudi država preverila, če je res ljubezenska poroka ali pa zgolj zaradi pridobitve bivalnega dovoljenja.

taki zakoni veljajo v veliko evropskih državah, pa mislim da v zda ni drugače.

Klaudija | Gost | odg. 23.03.2010 @20:05 Prijavi neprimeren komentar

V bistvu je več možnosti, kako se lotiti zadeve.

Tudi sama sem bila enkrat tik pred tem, da izpeljem poroko/selitev/..., pa ni prišlo do tega. Mogoče ti kaj malega lahko pomagam, sam kaj velik pa ne, boš si morala zadeve natančno prebrat na njihovih spletnih straneh.

S svojim bivšim fantom vsa zadevo želela izpeljati tako, da bi najprej pridobila fiancee visa, s katero bi lahko prišla potem v Ameriko in se v roku treh mesecev poročila, potem pa bi zadeve urejala naprej.

Vlogo za to vizo mora dat on, kot državljan ZDA, za vaju oba. Tukaj mora potem dodat še tudi dokazila, da sta dejansko par ... midva sva dala en kup slik od naju skupaj, neke e-maile, pisma, karkoli ti pač pade na pamet. Potem vem, da imajo zahteve da jim pošlješ sliko svojega obraza točno določene velikosti, kjer si obrnjena pod nekim določenim kotom, pred belim ozadjem itd. itd. On mora dat dokaz, da je državljan ZDA ... skratka polno neke birokracije, ki jo je treba natančno upoštevat. Pa mislim da je ta vloga nekaj let nazaj stala okrog $500.

To vlogo obdelujejo kar nekaj mesecev, se pa ne spomnim več, kako dolgo. Pol leta je blo najmanj. Če je na tej stopnji vse ok, boš ti dobila povabilo, da prideš na intervju na ambasado ZDA v Zagrebu, vsaj pri meni je bilo tako. No, jaz sem takrat na tej stopnji stvari zaključla, ker sem se odločla, da ne želim živeti v ZDA. Vem, da bi morala pred tem intervujem opraviti še zdravniški pregled in en kup dokumentov so zahtevali (rojstni list, dokazilo o nekaznovanju, itd.) in to seveda v prevodu. Lahko pa zagotovo pričakuješ, da je od tukaj naprej še kar nekaj preverjanja, ali sta dejansko par, na taki in onaki način.

Po poroki bi blo menda treba dat spet vlogo za bivalno vizo, tokrat pač tisto ta pravo. Ker na osnovi fiancee visa ne smeš zapustiti države, oz. se pač ne smeš še enkrat na to vizo vrniti v državo. Mislim pa, da moraš še posebej zaprositi za dovoljenje za delo, ampak nisem ziher. Vem, da smo takrat razmišljali, da bo trajalo kako leto, preden bom sploh lahko delala, s tem da smo mi zmeraj mislili, da bo šlo vse hitreje, kot dejansko je.

V glavnem, midva sva imela namen, po poroki vse skupaj predati odvetniku v ZDA, ki se ukvarja samo z zadevami imigraicije, ker so nama vsi tako svetovali. Baje je postopek tako ali tako dolgotrajen, potem se pa samo še zavlačuje, ko ti rečejo da morš dodat vlogi še ta in oni dokument.

Sicer imaš pa na vladnih spletnih straneh zelo natančna navodila in si tam lahko vse sama prečitaš.

Good luck!

TokioHotel | Gost | odg. 23.03.2010 @21:37 Prijavi neprimeren komentar

Tista Slovenka, ki ji to uspete narediti do konca je pa res zaljubljena - ljubezen all around

Anya | Gost | odg. 24.03.2010 @13:21 Prijavi neprimeren komentar

Klaudija, hvala za izčrpno informacijo. Moram kar priznati, da si nisem mislila, da zna biti tako zapleteno, ampak vseeno bova začela stvari urejati kar v ZDA, namreč naslednji teden grem spet tja za 3 mesece.

 

Tokio Hotel, res je. (;

Bojc iz USA | Gost | odg. 27.03.2010 @21:01 Prijavi neprimeren komentar

Hey,

ce napises svoje e-mail naslov, te lahko povezem s osebo, ki je sla skozi ta proces.

Ampak generalno..... nihce --noben zakon, nobena drzava, NIHCE -- ti ne more prepreciti poroke KJERKOLI, KDAJKOLI, S KOMERKOLI.

Ce se hoces porociti z Americanom, in isces postopke in procedure, potem vedi, da so te postopki v zakonih napisani tako, da je uradom najlazje.

V glavnem.... kaj TI in tvoj rabita je "marriage licence", ki jo on lahko dvigne na lokalni obcini, kjer se hoceta porocit. Ce on dvigne to licenco, potem je odvisno od lokalnih zakonov, kdaj se lahko porocita... dostikrat more preminit 1 teden, ali 3 dni.

V Las Vegasu lahko dobis marriage licence in se TAKOJ porocis. Za poroko rabis seveda vse obicajne dokumente, kdo si, da nisi trenutno porocen, ali da si locen/a itd. To je tudi odvisno od lokacije, kje se hoces porocit. Ampak to so standardne zadeve, in ti bi rabila pac prevode tega.

Poroka je zelo enostavna, v Ameriki! Ni problema.

Ce se hoces porocit v Las Vegasu, super. Vse legalno, vse hitro. Ni ne vem kak romanticno, ampak tak pac je. Sej se lahko se enkrat porocita, tak za show, kasneje.

In ko si enkrat porocena, ajd, POTEM idi na immigration office, in postavita uradnike tam pred dejstvo: "Porocila sva se medtem ko mi je zena bila na turisticni vizi"..... oni ze bodo vedeli, kaj poceti. Ne bodo te vrgli ven iz drzave, nihce ne bo vzgnal prepir... vse bo easy. Pac malo drugacna navodila bodo.

Ampak, Anya, malo se mi zdi, da sprasujes za "dovoljenje" za poroko. Ne rabis dovoljenja, vsak je prost clovek. Drzava nima pri tvoji poroki cisto nic. In ja, ljubezen ne pozna meja.

Good luck,

Bojc iz USA

P.S. Koliko si stara, da si se odlocila iti tako v svet?

Klaudija | Gost | odg. 27.03.2010 @21:20 Prijavi neprimeren komentar

Bojc, ne bom trdila zagotovo, ker je le že nekaj časa od tega, ko me je ta tema sploh zanimala dovolj, da sem si iskala informacije. Ampak mislim, da se mogoče v eni stvari malce motiš, bi pa blo treba preverit ...

Seveda se lahko gresta kar tako poročit, tudi na hitro v Vegas. Ampak da je pa potem ne smejo vrečt iz države, pa jaz nebi bla tako sigurna. Ona je tam na turistični vizi, ki je veljavna 3 mesece. V tem času se lahko poroči, ampak potem mora dat vlogo za bivalno in delovno vizo, in mislim, da oni lahko zahtevajo, da to stori potem iz lastne države. Pa navsezadnje ima lahko malce nesreče že pri vstopu v državo ... ko jo pregledajo na immigration (kar so mene čist vsakokrat do potankosti, ker sem imela toliko štempljev v tako kratkem času v pasušu) in ugotovijo, da se ima namen preselit v ZDA po prtljagi (če ima v kovčku na primer osebne zadeve, ko je jasno, da namerava v državi ostati več kot tiste 3 mesece, dokumente, netipična oblačila za letni čas, itd.), jo oni lahko mirne volje zavrnejo kar tam na letališču. Meni se je to enkrat skoraj zgodilo, ko so me eno uro premetavali na immigration, tako da sem skoraj že zamudila let naprej. Kovček so mi natančno obrnili in sem jim bla zelo sumljiva, spraševali so me pa v nedogled zakaj sem tako pogostokrat v ZDA in to zmeri po 2 ali 3 mesece. Seveda je možnost, da si svoje stvari pošlješ gor preko pošte ali kaj podobnega. Nebi pa računala na to, da bo punca šla kaj hitro po tem, ko se bo poročila in dala vlogo, spet domov, ker postopek prodobivanja vize traja dolgo, v tistem času pa ne sme zapustiti države, kolikor jaz vem.

Sej pravim, ničesar ne trdim zagotovo, ampak velja se podrobno pozanimati in vse opcije pretehtati (ki jih je, kot sem že rekla, več) in se šele nato odločiti. Na to foro, da pa "te že ne bodo vrgli iz države" pa se vsaj jaz osebno nebi zanašala.

Pa brez zamere ...

RoBi | Gost | odg. 29.03.2010 @18:42 Prijavi neprimeren komentar

Zivjo Anya!

V bistvu edina stvar, ki jo bos rabila, je prevod izpiska rojstnega lista (mislim, da se dobi na maticnem uradu na obcini) - americani pravijo temu birth certificate. Priporocljivo je imeti tudi prevode potrdil o solanju, ki ti bodo pomagali, ko bos lahko zacela iskati delo. Splacalo bi se ti dobiti tudi seznam cepljenj, ceprav se mi zdi, da to ne upostevajo kaj dosti in moras iti cez vsa glavna cepljenja se enkrat - kar tudi nekaj stane  , ampak mogoce ti lahko bodoci moz priskrbi zdravstveno zavarovanje po poroki. Aja, pa ne pozabit na stvari, ki jih bos pogresala iz Slovenije

Glede problemov na carini, ki jih je opisala Klavdija - mogoce je imela le "sreco". Uradno pa res ne smes priti v ZDA z visa waiver z namenom, da se porocis. Lahko se pac v roku 90 dni, ko si tukaj odlocita, da ne moreta vec ziveti narazen . Imajo neko finto 30-60-90, da ti lahko delajo probleme, ce se porocita v prvih 30-ih dneh, ko vstopis v ZDA.  Ceprav se mi zdi, da tega niti ne upostevajo prevec. Ne bos pa smela zapustiti ZDA dokler ne dobis potrdila o prebivaliscu, razen ce posljes posebno prosnjo, ce imas nujen primer itd. Cakalne dobe se mi zdi, da so se precej skrajsale zdaj. Na intervjujih bodo res preverili, da se nista porocila samo zato, da dobis drzaljvansto. Ampak, ce je tako kot pises, se nimas cesa bati! Tocno tako kot je napisal Bojc - ljubezen ne pozna meja in nihce vama ne more preprecit poroke.

Vso ostalo papirologijo lahko uredis iz ZDA. Seznam obrazcev sem enkrat ze napisal na http://sta-lj.com/forum/q/zapisi/2970506 Ceprav te zadeve se spreminjajo in bolje, da preveris tudi sama, ce ta seznam se velja. Lahko seveda najameta tudi immigration lawyerja... Ce rabis vec informacij, mi lahko pises tudi na robi_5_5_5@yahoo.com

Good luck!

kitty cat | Gost | odg. 30.03.2010 @13:35 Prijavi neprimeren komentar

Zivjo Anja, ti se kar dobro pozanimaj glede teh stvari. Od mojega fanta sestra je sla zivet v ZDA, zdaj je ze njen moz, in je imela cel kup birkokracije. Je pa nekako tako potekalo, kot ti je tista ena punca napisala zelo obsirno. Celo tisti razgovori v Zagrebu, razna dokazila o resnosti vajine veze, slike, telefonski izpiski in se in se..., zdravniski pregledi in podobno. Ona je na vse to cakala, mislim da, vec kot sest mesecev. No, po tistem, ko je sla na tisti razgovor v Zagreb, je slo pa vse potem hitro.

Stane pa tudi kar nekaj denarja.

Veliko srece ti zelim.

Tina | Registriran uporabnik | odg. 30.03.2010 @15:02 Prijavi neprimeren komentar

Sama sicer nikoli nisem imela razloga, da bi poglabljala v papirologijo, amapk sem pa že večkrat zasledila zlato pravilo visa waiverja: statusa se ne da spremeniti, če si tam na VW. torej ne gre, da greš tja z visa waiverjem, se poročiš in potem urejaš papirje. Oziroma najbrž lahko, a moraš vmes verjetno zapustiti državo. Torej je verjetno v tem primeru bolje, da greš tja z 6-mesečno turistično vizo ali pač tisto fiance vizo, ki se je že omenjala.

RoBi | Gost | odg. 30.03.2010 @16:22 Prijavi neprimeren komentar

Tina, to kar si napisala ni cisto res - poroka je izjema v tem pravilu, da ne smes zamenjati statusa. Ne mores dobiti navadne delovne ali studentske vize, lahko pa se porocis (ni priporocljivo prej kot v 30ih dneh) in na tak nacin prides do dovoljenja za stalno prebivalisce in delo. Res pa je, da kljub temu, da ni vec takega navala in postopek ne traja vec tako dolgo kot vcasih, med cakanjem ne smes zapustiti drzave niti uradno delati.

Melita | Gost | odg. 31.03.2010 @10:18 Prijavi neprimeren komentar

Sama sem poročena z Američanom. Če želiš info me pokliči na 031 320 462, ker je ful za povedat.... Lp Melita

Jaz | Gost | odg. 06.04.2010 @00:07 Prijavi neprimeren komentar

Sama sem v zvezi z Američanom 2 leti, zaročena od lanskega septembra. Midva sva se odločila za Fiance Vizo, ker sva hotela iti na sigurno. Trenutno čakava na moj intervju v Ljubljani. Moje osebno mnenje je, da nebi priporočala poroke preko B2 turistične vize. Po poroki je treba v ZDA narediti t . i. adjustment of status ( AOS ) kjer lahko pride do težav. Namen B2 je turistični obisk in ne sklenitev zakona. Če ti AOS - a ne odobrijo ( na B2 ) GC ne pričakuj več. LP

inka | Gost | odg. 21.04.2010 @22:37 Prijavi neprimeren komentar

tudi jaz imam namen konec tega leta se preseliti k fantu v ZDA, vendar se nisva nameravala takoj poročiti. Seveda je veliko odvisno tudi od birokratskih težav z vizami. Me pa zanima, za koliko časa moraš iti ven iz ZDA, da se potem lahko spet za 3 mesece vrneš. Je to kje opredeljeno? Greš lahko ven samo za 1 teden, pa se potem spet vrneš za 3 mesece?

 

Klaudija | Gost | odg. 21.04.2010 @22:50 Prijavi neprimeren komentar

inka, vse je odvisno od immigration officerja, ki te bo obravnaval na meji. Če on meni da si sumljiva, da imaš morda namen nelegalno ostati v državi, ker imaš npr. veliko štampiljk in podobno, potem te lahko zavrne. Jaz sem bla na primer zmeraj pozimi in poleti v ZDA in jih je to tako zmotlo, da so res zelo podrobno prerešetali moje kovčke in iskali nekaj, kar bi jim pokazalo da se ne nameravam več vrniti. Ni jim šlo v račun kako si lahko privoščim toliko "dopusta", spraševali so me če mam še službo, kaj me veže še na domovino, sumili so potem že vse prstane ki sem jih imela, če je kateri zaročni, ker sem ga pač imela na napačnem prstu, itd.

Lahko pa naletiš na enga ki ti ne bo namenil več kot pa 2 minuti časa in je to to.

Veliko sreče!

inka | Gost | odg. 22.04.2010 @21:03 Prijavi neprimeren komentar

Hvala Klavdija, tudi za izčrpne informacije v prejšnjih postih - bodo prišle prav tudi meni.

lp

mina | Gost | odg. 23.04.2010 @15:50 Prijavi neprimeren komentar

uau, po tej temi se mi zdi, da je izgleda ogromno slovenk, ki so v zvezi z Americanom.

Špela | Gost | odg. 14.05.2010 @20:47 Prijavi neprimeren komentar

Tudi midva z mojim sva v postopku za pridobitev K1 vize... trenutno čakam na navodila za zdravniški pregled...uh

Tina | Gost | odg. 13.07.2010 @20:12 Prijavi neprimeren komentar

Vesela sem,da sem nasla tale forum.Moja situacija je taksna...v ZDA zivim 3 leta in imam studentsko vizo F-1.Z fantom,ki je American sva se odlocila,da se porociva.Ker sem se nameravala po koncanem studiju preselit nazaj v Evropo,nisem nikoli iskala informacij o tem kako pridet do dovoljenja za bivanje preko poroke.Pred kratkim sem malo pobrskala po internetu in nasla nekaj forumov.Svetovali so mi,da naj se porocim po tem,ko mi F-1 potece.Je res bolje pocakati,da viza potece?Status bi rada zamenjala v ZDA.Zanima me kako lahko v tem primeru dobim rojstni list,potrdilo o nekaznovanosti itd. iz Slovenije.Je to potrebno pridet iskat v Slovenijo?Je lazje zaprosit za vizo v Sloveniji ali zamenjati status v ZDA?

Ce ima kdo kaksen nasvet ali izkusnje,naj se kar javi.Hvala vam ze vnaprej.

 

Bodi informiran

Ne zamudi naslednje akcije ali pomembnega obvestila!

Si avanturistični popotnik ali vsakodnevni potnik? V vsakem primeru zate pripravljamo ažurne, zanimive in koristne popotniške in potniške informacije, ki ti jih dostavljamo v tvoj poštni nabiralnik enkrat do dvakrat na mesec.