Popotniški forum

potovalna driska

Dodan 20.01.11 @20:22:35
J&T | Gost | odg. 20.01.2011 @20:22 Prijavi neprimeren komentar

a obstaja kakšna dobra preventiva pred drisko na potovanih, posebej če probaš kaj lokalnega na ulici. Pa ne mislim žgane pijače ker žganje ti "razkuži" želodec ne pa črevesja kjer nastane driska

nina91 | Registriran uporabnik | odg. 20.01.2011 @21:25 Prijavi neprimeren komentar

Jaz ti svetujem kakšno dobro prehransko dopolnilo z mlečnokislinskimi bakterijami pred potovanjem (jaz jemljem Florazym kakšen mesec prej). Meni vedno pomaga, ker je okužba ponavadi odvisna od tega kakšno prebavno floro imaš, ki te ščiti pred bakterijami.

Na vsako potovanje pa si vzamem še medicinsko oglje. Hitro pomaga - sploh če bi se zastrupil s hrano in je čisto naravno (nima stranskih učinkov).

Tadej | Gost | odg. 20.01.2011 @22:48 Prijavi neprimeren komentar

Linex ti ohranja naravno floro v želodcu, medtem ko te pa kak seldiar zapre totalno. ampak najprej kak dan počaki, da ta glavne strupe spraviš iz sebe...

Mirjam | Gost | odg. 21.01.2011 @00:12 Prijavi neprimeren komentar

Waya AD bo verjetno prava izbira zate. To je edini izdelek, kateri ima koncentracijo probiotikov narejeno za potovalne driske. Kot preventivo ga lahko začneš piti nekaj dni pred potovanjem in verjemi da ti nič ne bo porušlo sistema da bi prišlo do driske. 

Zdi se mi zmotno razmišljanje o čakanju da gredo strupi iz telesa ker ne gredo sami ter zakaj čakati da se stanje še poslabša?

Imaš kar nekaj člankov na spletu od Roka Orla, ki razbija mite o tej temi in pojasnuje delovanje

http://www.waya.eu/fileadmin/medis/waya.eu/documents/Rok_Orel_-_Klinicna_uporaba_probiotikov.pdf 

jansi | Gost | odg. 21.01.2011 @09:15 Prijavi neprimeren komentar

Čeprav naj ne bi omenjal žganih pijač, je to meni še zmer pomagalo. Pa ne enkrat ko že imaš drisko, ker kot tudi sam praviš je za žganje takrat prepozno, ampak če takoj po jedi enga kratkega domačega rukneš ne morš imet problemov

Pa nisem nek alkoholik in ful malo alkohola pijem, ampak v te namene, na potovanjih po nekih tržnicah tretjega sveta, pa zmeraj, pa še nisem imel problemov (trkam na les)

perorec | Gost | odg. 21.01.2011 @12:37 Prijavi neprimeren komentar

no, glede preventive je že nekaj povedano, če se pa zgodi tisto najhujše, da tudi Linex in oglje ne pomagata, potem je pa čas za antibiotike Ciprobay 500 (delajo čudeže).

Aleš | Gost | odg. 21.01.2011 @13:56 Prijavi neprimeren komentar

Meni Waya res pomaga saj odkar poskrbim za preventivo mislim zadnji 2 leti še nisem imel driske na potovanju in res hodim v eksotiko. Z Linexom imam slabe izkušnje in sedaj končno vem zakaj -> nima dovolj različnih probiotikov za uspešno delovanje.

 

 

Tadej | Gost | odg. 21.01.2011 @23:13 Prijavi neprimeren komentar

no ja. sem dal že marsikatere svinarije skoz in rpobal vrsto tablet... ko je driska, ti oglje ne pomaga prav nič. le absorbira strupe, kar morda malenkostno omili drisko - ne greš 16krat srat ampak zgolj 14krat

 

linex ohranja naravno floro bakterij, torej, ni proti driski. je bolj kot preventiva.

 

antiboiotiki (recimo en tak s širokim spektrom summamed) sicer lahko pomagajo, ampak vemo, da če se le da se jih pač izogibamo...že tako je zmeraj več bakterij odpornih nanj...

 

glede izločanja strupov ni to nek mit. pravil dohtar tako, ter nek farmacevt, ki je tudi velik popotnik in točno ve, kako treba zdravila zauživati.

 

pijem pa sam veliko kole... z žganjem pa še nisem eksperimentiral, ker sem do sedaj prepotoval predvsem ližnji vzhod in zahodno azijo... čeprav je pa res, da v stanih je blo vodke na litre, in ko sem jo pil pri nomadih, ni bilo nobene driske, pa čeprav sem pojedel vso sranje (glede baktrrij in umazanije), ki so mi ga dali za jesti

tomaz1 | Gost | odg. 21.01.2011 @23:49 Prijavi neprimeren komentar

Probiotike rabiš tudi v primeru antibiotikov na potovanju. Npr Clostridium difficile se zelo poveča v mikroflori ko jemleš antibiotike in pač jo zavreš z probiotiki drugače ne gre.

Tadej kako vezo ima da nisi pil žganja če si potoval po bližnjem vzhodu? Gre se pač zato da naša flora ni navajena na njihove bakterije to pa predvsem zaradi pastesrizacije in sterlizacije naše hrane zaradi katere smo bolj občutljivi. Če nimaš driske ni zaradi cole itd. ampak imaš dober imunski sistem in ti ga bakterije na potovanju pač ne morejo podreti.

Podpiram preventivo z kvalitetnimi probiotiki ki te na koncu stanejo manj kot 1€ na dan kar pa mislim da se splača za varen dopust.

Oglje je dobra stvar vendar ti nase veže spet vse bakterije dobre in slabe tako da spet potrebuješ probiotike, da ti nazaj vzpostavijo dobro črevesno mikrofloro. Pravijo, da imamo v črevesju 70% celic imunskega sistema tako da je dobro da poskrbimo zanj

 

Tadej | Gost | odg. 22.01.2011 @01:12 Prijavi neprimeren komentar

morda sem se malo neordno izrazil...

so mi marsikateri priporočali, da pač naj pijem štamprle po jedi, pa bom zmeraj brez problema...sam pač to ne da ni mogoče, ampak se ne spodobi pač v muslimanskem okolju tko da hočem reči, da izkušenj s tem glih nimam

edini stik je bil pa pri nomadih...

moja prebava je pa kr občutljiva...me hitr kaka hrana na sket požene..tko da sem pač zaradi tega probal že kar nekaj stvari...

perorec | Gost | odg. 22.01.2011 @21:24 Prijavi neprimeren komentar

Evo, še enkrat jaz. Ko te prime tista ta prava driska, ko lije iz vseh možnih lukenj in ti je slabo za umret, takrat ti oglje ne bo pomagal, ni šans. Glede sumameda je tko, da je ful močan antibiotik, in se mi zdi, da ga zdravniki pripišejo enkrat na leto, dve. Ciprofloxacin oz, tablete Ciprobay 500 pa so antibiotiki, ki so namenjeni za stvari pod pasom. Torej vse kar je povezano z trebuhom in navzdol. Z razliko od amoksiklava, ki je namenjen kot antibiotik nad pasom (pljuča, itd.). Ker imam z  ciprobayom ful dobre izkušnje, je bila res huda driska z vsem kar spada zraven, ga imam na potovanju vedno s sabo. Seveda ga ne jem za brezveze, ampak če se res zgodi res narobna stvar.

Glede teh probiotikov pa imam mnenje, da pomagajo do določene meje. Če poješ po pomoti neko svinjarijo polno

perorec | Gost | odg. 22.01.2011 @21:29 Prijavi neprimeren komentar

... potem ti pač ne bodo mogli zaustavit svinjarije. V mojem primeru je tako, da če pazim na prehrano, probiotikov in kakšnega žganja ne rabim.

preberi si malo | Gost | odg. 23.01.2011 @08:52 Prijavi neprimeren komentar

Prebeli si malo uporabo probiotiokv ti bo mogoče lažje razumeti uporabo kot pa neki na pament govoriti. Antibiotikov se izogibaj na veliko kot je že bilo umenjeno ti uničijo dobesedno vse in spet potrebuješ probiotike da ti vzpostavijo normalno stanje

perorec | Gost | odg. 23.01.2011 @12:38 Prijavi neprimeren komentar

Eh, problem komunikacije, ko je vse hitro postavljeno na stališče ega.

Torej: Ja, probiotiki so verjetno kul, delujejo kot preventiva in kot kurativa. Se mi je zgodilo, da sem dobil manjše prebavne motnje, drisko za dan ali dva. V tem primeru sem se pozdravil z probiotiki in ogljem brez problema. Res je, da če bi v teh primerih jedel probiotike kot preventivo, do teh prebavnih motenj tudi ne bi prišlo. Glede tega je vse jasno kot beli dan.

Sem pa imel dva primera, ko mi noben probiotik in nobeno oglje ni moglo pomagat čisto nič. Sklepam, da četudi bi probiotike jedel kot preventivo, bi se enako izšlo. Če po nevem kakšnem slučaju poješ neke ogabne fekalije, potem tudi ti probiotiki izgubijo proti njim. Torej kaj narediti v takem primeru? Serješ bruhaš, dan za dnem in ni in ni konca? Pojavi se dehidracija in stvari pač ne zgledajo rožnate? Meni se zdi smiselno v takem položaju se pozdravit, če ne gre drugače, pa z antibiotikom.

Glede na to, da je bilo postavljeno vprašanje kako se zaščitit proti driski, so bili ponujene različne opcije: žganje, kokakola, oglje, probiotiki, .... Zakaj ne bi, če se že govori o zdravljenju driske, omenili še antibiotikov? Pomoje, da so primerni, ko se znajdeš v situaciji, ko je preventiva popustila, vsa kurativa pa nima uspeha.

 

oli | Gost | odg. 24.01.2011 @18:17 Prijavi neprimeren komentar

Za preventivo sigurno zjutraj in zvečer ter seveda po rizični hrani en 0,03!

V primeru hujše driske pa seldiar in elektroliti.

Preverjeno.

Ninca | Gost | odg. 12.02.2011 @13:20 Prijavi neprimeren komentar

midva se drživa kar preverjenih in naravnih zadev. Probiotike Waya AD začneva piti en dan pred potovanjem in do konca avanture.

Ješ, piješ lahko vse kar ti paše

mares | Gost | odg. 23.02.2011 @21:47 Prijavi neprimeren komentar

5 mesecev sem potovala po Aziji in nisem dobila driske. To si razlagam takole: v vsaki državi sem začela na easy- previdno prvih par dni, potem pa degustacija na polno; v restavracijah, na cesti, ni da ni. V glavnem sem jedla tam, kjer jejo domačini, ker je bilo najboljše/najcenejše/in hrana stalno sveža, ker je velik pretok. Jedla sem samo kuhano zelenjavo in sadje, ki se ga olupi.Na začetku sem jedla probiotike (ne vem točno katere), zelo sem pazila pri vodi -kupovala, ali razkuževala s steripenom.

Druga zgodba je iz Južne Amerike. V Peruju in Boliviji sem imela drisko 4 tedne , eno za drugo in shujšala 5 kg (NE priporočam kot dieto). Jedla sem tam, kjer domačini, ampak kot sem izvedela kasneje, oni enkrat na teden skuhajo tiste svoje čorbe in potem samo pogrevajo. Pri vodi nisem pazila, ker nisem imela nič s sabo. Pila je sicer nisem, apak zobe sem si pa umivala. Rešitev pri driski: Stroga dieta. Nič hrane in veliko vode z elektroliti- če nimaš specialnih napitkov, je ok tudi malo soli+sladkorja+sodebikarbone. če je nujno in NIMAŠ vročine, se lahko zapreš z loperamidom. da se ga dobit v vsaki lekarni. Ješ po navodilih, dokler ne puščaš več. Probiotiki pomagajo, da se vzpostavi ravnovesje bakterij v črevesju. Tudi te sem dobila v lekarni v Boliviji. 1.hrana prepečenec, kuhan riž, razkuhani ovseni kosmiči, grenka čokolada, kutine, koka čaj tudi pomaga - bilo je tako hudo, da sem preizkusila vse nasvete lokalcev. Z antibiotiki pa previdno, ciprofloksacin naj bi bil za težave od popka dol.

Tretja zgodba je tudi iz potovanja iz J Amerike, ko smo se razkuževali z viskijem po vsakem obraku, Za vsak slučaj ; ) Brez ledu.Driske nisem imela, viskija pa ne morem več videt.

 

kajtanje je ql | Gost | odg. 02.03.2011 @23:04 Prijavi neprimeren komentar

pa da še jaz delim svojo izkušnjo. Glede na vse napisano sem rekel da bom testiral tole Wayo za potovanja. Bil sem v Maroku, nisem si omejeval hrane in pijače, prav tako sem si kupoval sadje iz lokalne tržnice. Nobenega problema ni bilo-priporočam.

Zadeva deluje ali pa so me vsa pozitivna mnenja tukaj prepričala

 

Bodi informiran

Ne zamudi naslednje akcije ali pomembnega obvestila!

Si avanturistični popotnik ali vsakodnevni potnik? V vsakem primeru zate pripravljamo ažurne, zanimive in koristne popotniške in potniške informacije, ki ti jih dostavljamo v tvoj poštni nabiralnik enkrat do dvakrat na mesec.