Popotniški forum

Pariz - vse o mestnem prevozu

Dodan 05.10.11 @14:46:06
Iztok | Gost | odg. 05.10.2011 @14:46 Prijavi neprimeren komentar

Ojla, zanima me javni prevoz (metro, RER, ...) po Parizu. Če kupim npr. 5. dnevno Passe illimite / Unlimited travel pass Paris + Suburb (zones 1,2,3,4,5) - 51,2 EUR, ali se s to karto lahko peljem od letališča CDG do centra, v Versailles oz. Disneyland? Cene  npr.: CDG do centra in nazaj 18,2 EUR , Versailles 6,4 EUR v obe smeri, Disneyland 14 Eur - povratna + transport po mestu... - se že približam omenjenim 51,2 EUR. Prosim poznavalce za nekoliko bolj obširen opis sistema prevoza  - cen transporta v Parizu. Še to, stanovanje imam rezervirano v 15 okrožju (3.cona).

Hvala in lep pozdrav

tnj | Gost | odg. 05.10.2011 @17:56 Prijavi neprimeren komentar

Zivjo,

Kot vem, moras karto od letalisca do centra kupit posebaj, se pa lahko z njo peljes do kamorkoli znotraj petih con, tudi s prestopi na podzemni. V vecini mest karta za mestni promet ne vkljucuje transferja z/na letalisce.

Za ostalo pa poglej na zemljevid mestnega prometa, kjer so oznacene cone in postaje, npr. http://parisbytrain.com/files/2008/05/zones.pdf. S karto za 1-5 con gres sigurno lahko v Versailles, za Disneyland pa ne vem.

Za voznjo po centru mesta, mislim, da sta to prvi dve coni, se nabolj splaca kupit 10 kart skupaj in potem ob vsaki voznji eno uporabis. Se tudi v Parizu kar veliko prehodi pes, ce si ga ogledujes. 

Vec si lahko preberes na parisbytrain.com

xyz | Gost | odg. 05.10.2011 @18:50 Prijavi neprimeren komentar

tako je, te večdnevne, raznorazne ugodne karte ne veljajo za obe letališči. karto z letališča v center in obratno kupiš direkt na letališču na železniški postaji, v eno smer je nekje 7-8 eu (se cena konstantno viša).

versailles je v 4. območju, tako da lahko tja prideš s karto, ki velja od 1. do 5., Disneyland pa mislim, da je izven Ile de France, sem pa videla že reklame za prevoze do tja z raznih postaj.

večina znamenitosti je itak v 1. območju, tako da jaz bi si, če bi bila ti, kupila kakšen dan celodnevno karto za kakšne bolj oddaljene, ostalo pa peš, sicer je veliko hoje, ampak se da

 

igor | Gost | odg. 06.10.2011 @12:03 Prijavi neprimeren komentar

nisem ziher samo tukaj jasno piše

  • Zones 1 to 5 include Paris and the surrounding area (Popular destinations like Versailles Castle, Charles de Gaulle and Orly Airports, Disneyland® Resort Paris at Marne la Vallée!)
Iztok | Gost | odg. 06.10.2011 @15:05 Prijavi neprimeren komentar

Ja, tako kot je navedel Igor, sem nekje prebral  tudi jaz... Bom še malo pobrskal...

Hvala

S@ndr@ | Gost | odg. 19.03.2014 @08:16 Prijavi neprimeren komentar

Živjo.

Lepo prosim za pomoč. Konkretno me zanima, kaj naj kupim za prevoz po Parizu. Priletimo na CDG in potem moram prit do hotela, ki je na naslovu 11 Rue Gabriel Peri. Ne bi rada kakih zapletov že v štartu. Potem pa si nameravamo ogledovati "prosto po prešernu", večina znamenitosti je v centru, en dan Versailles. Kaj se najbolj priporoča oz. katere karte kupit? Razumem, da je tale Carnet komplet 10 kart za metro, ki so vsaka za enkratno uporabo. Se motim? Po netu sem prebrala že vse mogoče, posledično sem že vse pomešala... Ali so v tem Carnet vozovnice za metro? Je kaka posebnost - cone npr.? Ne znam namreč določit, v kateri coni je hotel. HVALA!

Parisien | Gost | odg. 19.03.2014 @21:12 Prijavi neprimeren komentar

Brez zavajanja, prosim: CDG, ORY, Versailles in Disneyland so znotraj 5. cone in kakršnakoli karta, ki pokriva vseh 5 con, velja. Nič ni treba kupovati posebej, če imaš 5-dnevno turistično karto za 5 con: če si tam natanko 5 dni, se to absolutno najbolj splača, ker pokrije vse transferje, pa še eventuelna obiska Versaillesa in Diznilenda, da ne govorim o premikih znotraj Pariza (jasno, velja za metro, RER, avtobuse in tramvaje).

Lucija | Gost | odg. 19.03.2014 @22:48 Prijavi neprimeren komentar

Živjo,

če greš čez teden je super vzeti karto Pass Navigo Carte Orange , ki jo lahko kupiš v pond, torek, sreda, mislim da stane kartica 5 EUR, sliko moraš imeti in velja do konca tedna, je pa ful poceni pa vse prevoze vključuje. To je najcenejša varijanta kakor sem jaz raziskovala. http://parisbytrain.com/carte-orange-navigo-decouverte-prices/

Ko priletiš na CDG, jaz na primer sem pristala na terminalu G, zato sem se z brezplačnim busom (shuttle) peljala do terminala F, od tam pa vozijo vsi vlaki v center Pariza. Karto kupiš na okencu ali na avtomatu (sprejema kreditno krtico, kovance, novejši avtomati tudi gotovino). Tam označiš, da želiš RER B za v mesto City Paris in s to karto se potem lahko pelješ do hotela, ker velja tudi za metro. Ko enkrat zapustiš metro postajo (torej lahko prestopaš med metroji) potem ta karta ne velja več, jo lahko vržeš stran, stane pa mislim da okoli 9,80 EUR.

Carnet, jaz sem vzela T+ kar pomeni, da velja za VSE (RER, metro, bus), ampak samo za RER znotraj 1 cone, tako da, od 1. cone dalje do 2. cone se lahko npr. pelješ zgolj z metrojem s to karto. Stane pa okoli 13,70 EUR, 10 voženj. http://parisbytrain.com/paris-metro-ticket-t-in-detail/

Navadni carnet (samo za metro) stane isto oziroma mogoče 0,40 EUR razlike.

Glede vikendov, v petek pa soboto se ti splača vzeti Ticket Jeunes nekaj takega, velja mislim da za osebe pod 26 let, za 1-3 cono pride okoli 3,80 EUR karta, z njo se lahko celi dan voziš neomejeno, s katerikolim prevoznim sredstvom.

Glede obiskov Louvre, slavolok zmage, Notre Dame, Napoleonova grobnica je vse brezplačno za EU citizens mlajše od 26 let. Eiffel do vrha je nekje 13,80 (mlajši od 26), ostali 15 let.

Če si fajn planiraš pot, veliko prihraniš na kartah. Sama se prišla v Pariz v čet zvečer (slab mesec nazaj), šla pogledati slavolok zmage, sacre coeur ter eiffla iz trocaderota, aja moulin rouge tudi. Drugi dan zjutraj Eiffel nato je sledil sprehod po Elizejskih poljanah, do trga Concorde, od tam sem šla v šoping center La Fayette, sam pogledat na hitro, nato v Louvre, ki je ob petkih odprt do 9.30. Potem pa drsat pred Hotel de Ville. Drugi dan Hotel des Invalides, nato pa do Pantheona po Latinski četrti, mimo knjigarne Shakespeare&Company čez most na Ile de Cite, do katedrale Notre Dame, od nje naravnost se pride do mosta, kjer je miljon ljubezenskih ključavnic, od tam dalje pa na drugi otok Louis, na Berthillon sladoled Od tam lahko greste na lico Rue de Rivoli, veliko trgovin, Primark, Zara, Forever 21,...zopet drsat, spat, drugi dan pa na letalo in domov. Če bi imela čas, bi si šla pogledati še katakombe.

Upam da komu koristi plan, LP, L.

 

Lucija | Gost | odg. 19.03.2014 @23:15 Prijavi neprimeren komentar

S@nd@ v kolikor boš bivala v hotelu na 11 Rue Gabriel Peri si fizično v 2. CONI, vendar če prav vidim je ZADNJA metro postaja Porte d Orleans, ki je še ZNOTRAJ 1. CONE. http://www.aparisguide.com/maps/metro.gif Poglej si karto, vijolična črta, št. 4, končna postaja je Porte d Orleans, no ti boš bivala še dlje od te postaje, če bolje pogledaš je potem malo temnejša »oranžna-rjava« barva, no to pomeni že 2. Cono! 1. Cona je označena z bolj svetlo barvo. Tako da ti priporočam RER B iz CDG, greš dol na postaji Chatelet les Halles, nato pa na metro št. 4 (SMER Porte d Orleans), od tam verjetno 10 min peš do hotela. Ko boš šla v smer centra Pariza gledaš napis za 4 (Porte de Clingnancourt). Kaj kupiti, čisto odvisno, koliko se boš vozila z metrojem, vsekakor pa pomojem z Paris Passom vse preplačaš. Če greš za en dan v Disneyland, zopet pojdi dol na postaji Chatelet les Halles, tu kupi karto za RER A smer Marne-la-Vallée–Chessy (verjetno bo tko zraven pisalo še Disneyland) http://parisbytrain.com/wp-content/uploads/2008/05/rer.pdf- ta karta ti točno prikaže, da je v 5. coni

Jaz osebno bi kupila karto TICKET MOBILIS cona 1-5. Zdaj če je cena le-te ugodna, potem bi jaz to vzela za Disneyland. Drugače se sigurno bolj splača Paris Pass, čeprav mislim da za 5 dni je že okoli 60eur, nisme pa sigurna.

Tole sem še našla:

Travel Time => 39-45 minutes

First Train / Last Train (Gare de Lyon – Disney) => 05:22 / 00:39

Frequency of trains => approx. every 15 min. (9 minutes to 30 minutes between trains)

(http://parisbytrain.com/rer-train-paris-to-euro-disney/)


Kot zanimivost, postaja Palais Royal Musee du Louvre je trenutno zaprta, ker jo renovirajo.

LP, L.

S@ndr@ | Gost | odg. 20.03.2014 @07:37 Prijavi neprimeren komentar

Ooo hvala vsem. To so pa najbolj konkretne info do sedaj! HVALA!

mare | Gost | odg. 20.03.2014 @12:56 Prijavi neprimeren komentar

Lucija.....a se lahko javiš na maremarcus@gmail.com, ali pa pusti mejl za nekaj vprašanj glede pariza.............hvala,lp.....Mare

Lucija | Gost | odg. 20.03.2014 @17:14 Prijavi neprimeren komentar

S@ndra@ ni za kaj, tudi meni sprva ni bilo nič jasno glede prevoza, sploh ker je toliko različnih opcij in kart in sredstev prevoza

Mare..imaš mail

LP, L.

Anchyka | Gost | odg. 02.05.2014 @17:48 Prijavi neprimeren komentar

Pozdravljeni! 

Mi pa imamo letalsko karto iz Benetk do letališča Beauvais v Parizu pa me zanima, kako bi najlažje prišli do centra oz. do hotela (Ibis Styles Asnieres Centre, 10 Bis Rue Du Château, 92600 Asnières). Slišala sem, da je najlažje iti z vlakom oz. avtobusom, ki te pripelje do glavne železniške postaje in lahko potem kupiš tam karto za metro itd. Koliko pa znašajo cene teh kart, mi bomo tam recimo 5 dni pa me zanima, če imajo kakšne karte, ki zajemajo neomejeno voženj za nekaj dni, ker bi si posledično radi ogledali kar dosti znamenitosti v centru.

 

Hvala za odgovor!

Katja Lorbek | Gost | odg. 07.06.2019 @15:27 Prijavi neprimeren komentar
Pozdravljena Parižanka! Kot vidim zelo dobro poznaš Pariz in prevoze iz letališča CDG do samega centra. Me pa zanima, namreč na službeno pot se odpravlja naslednji teden moj direktor, in ne vem več kje naj preverim, če je z RER prevoz do centra oz natančneje do Hotela Trema (120m vstran je podzemna postaja Crimee) direkten prevoz oz kateri bi res bil direkten oz z najmanj prestopanji. Zahvaljujem se že vnaprej in prosim za čim hitrejši odgovor, ker naslednji teden se že leti. Lp
Marjetica23 | Gost | odg. 24.10.2019 @10:17 Prijavi neprimeren komentar
Pozdravljeni! V soboto potujemo z družino v Pariz (do četrtka). Letimo na CDG, stanujemo v hotelu Pacific, 70 Rue du Château d'Eau, 75010 Paris, France. Katera bi bila ajboljša izbira karte za javni prevoz (ogledali si bomo Eiffla, Notre dame, Père Lachaise Cemetery.. Če bo šlo še kak bližnji stadion (kateri je najbližji centru? Morda Stade de France)? Hvala že v naprej. Lp
clochard | Gost | odg. 14.11.2019 @18:01 Prijavi neprimeren komentar
Uf, ravno za 1 dan zgrešite 5 dnevno karto, ki pokrije vse: transfer od/do CDG (Chateau d'Eau je streljaj od Gare du Nord, kjer vas "izpljune" RER), lokalne prevoze, obisk Stade de France. Nisem na tekočem, če obstaja 7 dnevna karta istega tipa, ta bi bila idealna. Ali pa 5 dnevna + transfer zadnji dan, mogoče se še vedno splača? Samo za Notre Dame nisem čisto prepričan, da se bo dalo priti blizu.
Bodi informiran

Ne zamudi naslednje akcije ali pomembnega obvestila!

Si avanturistični popotnik ali vsakodnevni potnik? V vsakem primeru zate pripravljamo ažurne, zanimive in koristne popotniške in potniške informacije, ki ti jih dostavljamo v tvoj poštni nabiralnik enkrat do dvakrat na mesec.