Popotniški forum

Odhod v tujino in odajava prebivališča

Dodan 12.12.11 @09:39:35
Mana | Gost | odg. 12.12.2011 @09:39 Prijavi neprimeren komentar

Pozdravljeni,

prosim, če napišete kaj ste naredili, ko ste odšli na delo v tujino, v EU.

Ste odjavili stalno prebivališče (jaz ga ne bi)? in kako sre uredili na davčni

upravi? Kako je z nerezidenčnim računom in z davkom?

Hvala.

 

gost1 | Gost | odg. 12.12.2011 @10:20 Prijavi neprimeren komentar

vsekakor se odjavi na davcni,da te ne bodo terjali za davke.nevem,pa kako je z stalnim bivaliscem.naceloma davcna gleda na stalno bivalisce.odjavi se zacasno,mislim,da se to da.sicer pa vprasaj na davcni,tam najbolje vedo in pa na uradu stalnega bivalisca.

jst | Gost | odg. 12.12.2011 @12:09 Prijavi neprimeren komentar

n vem ce lahko odjavs stalno prebivalisce ce nimas ze novega v tujini. lahko pa slovensko prijavis kot obcasno al kako se mu rece.

Mana | Gost | odg. 12.12.2011 @12:10 Prijavi neprimeren komentar

Hvala za odgovor. Sem vprašala na davčni in pravijo, da če bom tukaj imela nerezidenta, bom za davke obvezana tukaj. Se pravi, če bom v Angliji plačala davek od plače in bi v SLO znašal več, ga moram pri nas doplačati.

Če pa imam nerezidenta v Angliji, potem pa tukaj nisem zavezana plačati davkov.

Tega ne razumem najbolje, kaj naj naredim. Vsekakor nameravam v Sloveniji obdržati stalno bivališče.

Kako ste ravnali vi?

Hvala in LP.

 

 

katja.m | Gost | odg. 12.12.2011 @12:49 Prijavi neprimeren komentar

Živjo!

jaz sem že od februarja v nemčiji, pa sem obdržala stalno preb. v Slo. Sem se hotla tu samo začasno prijavit, ampak ko sem jim to omenila na uradu na občini, mi je gospa odgovorila da nimajo tega sistema, in da se pač prijavim al pa ne. Nič začasno ali stalno. Tko da jaz sem zdej prijavljena tuki in v Slo mam še kar naprej stalno. Glede na to da tu trenutno nisem zaposlena (mami d.o.o. ) tud nič ne plačujem davkov... Ravno zarad tega sem bila bolj lena glede te tematike, saj sem imela z ostalimi papirji čist preveč opravka... Bom pa aprila ko pridem za dalj časa na obisk verjetno slovenskko spremenila na začasno, ker si bom medtem tudi uredila nemške dokumente na katerih bo seveda tale nemški naslov....

Meni so edino komplicirali z zdravstvenim zavarovanjem - so tle rekli da tega ne morem imet v obeh državah. Sem morala pokazat list od ZZZS, na katerem je pisalo kdaj mi poteče. Če se pri nas odjaviš si boš morala tud vse dokumente spremenit in dat tja angleški naslov (predvidevam). Jaz na tvojem mestu bi tko nardila: če greš v Anglijo za daljše obdobje oziroma za "zmeraj" potem se odjavi. Če pa greš samo za nekaj časa potem pa preračunaj kaj se ti bolj splača zaradi davkov. Kolkor jaz poznam ene par kolegov ki so šli ven delat za kako leto se niso nič odjavljali v Slo.

Pa srečno!

jst | Gost | odg. 12.12.2011 @13:59 Prijavi neprimeren komentar

glede dokumentov, mislm d je edino slovenski pasaport tisti, k ma naslov. Na tega pa ti itak prilepijo nov naslov.

glede stalnega prebivalisca v sloveniji je to fajn za druzino. Ker placujejo manj stroskov, ti pa nimas nobenih tezav s tem da zamenjas naslov. posta se vedno prihaja na tvoj slovensk naslov dokler pac ne zahtevas drugace.

 

gost1 | Gost | odg. 13.12.2011 @08:06 Prijavi neprimeren komentar

jaz sem ze 7 let v tujini in ker se nisem odjavil v sloveniji takoj,me davcna terja za nekaj malega placat.ce se odjavis za stalno vsloveniji,ti ni treba v potnem listu nicesar spreminjati.tam ,kjer bos ,tako dobis dovoljenje za bivanje,je to kakor osebna izkaznica,ne velja za potovanja izven drzave.ce gres za stalno ven,potni list zamenjas ,ko ti potece in takrat ti napisejo novi naslov.menjas ga pa lahko na ambasadi.je dobro,da se prijavis na slovenski ambasadi.

sjw | Gost | odg. 13.12.2011 @08:49 Prijavi neprimeren komentar

Ce gres iz Slo, sploh ce gres za stalno (ali za dlje casa), se je pametno odjavit. Ni smisla, da ga obdrzis v Sloveniji, ker te potem samo za davke gnjavij, pa tudi nobenih koristi nimas od prijavljenega stalnega prebivalisca, ce te ni v Sloveniji. Itak potem brez problema spet prijavis stalno, ce se kdaj vrnes v Slovenijo.

eden | Gost | odg. 13.12.2011 @09:11 Prijavi neprimeren komentar

mislim, da stalno bivališče v tujini ne moreš dobiti kar z danes na jutri, v enih državah rabiš 5 ali 10 let stalnega bivanja in službe, da ga lahko pridobiš.

davčna le takrat zahteva plačilo razlike davkov, če je tvoje življensko središče v sloveniji. to se pravi če si več kot 183 dni na leto v sloveniji. v to skupino spadajo ljudi, ki se dnevno vozijo v tujino v službo in spet domov.

torej rabiš delovno pogodbo (redno) iz tujine in potrdilo o bivališču v tujini - s tem dokažeš, da si nerezident slovenije, in ti davčna nima kaj. na občini se začasno odjaviš in dobiš status "začasno na delu v tujini".

slovensko zdravstveno zavarovanje ti v tujini nič ne pomaga, razen v nujnih primerih. če si zaposlen v tujini, ti itak od plače trgajo za zdravstvo. ne pa nisi zaposlen, pa se moraš nujno zavarovat v tujini, ker drugače ne moreš prijavit začasnega bivališča. velja za bivanje v tujini za več kot 3 mesce.

gost1 | Gost | odg. 13.12.2011 @09:45 Prijavi neprimeren komentar

vsaka drzava ima svoje zakone.naceloma moras imeti sluzbo in pogodbo o najemu stanovanja ali pa da lastnik stanovanja gre s tabo na urad.v angliji me je prijavil lastnik firme ,kjer sem delal.in to brez problemov.po enem letu sem zamenjal drzavo in se prijavil brez problemov.dobil sem dovoljenje za bivanje za 5 let in me niso nic vprasali,ce imam sluzbo.le partnerka je potrdila,da bom bival pri njej.ko sem sel podaljsat bivanje,so pa ze hoteli vedeti ,ce imam sluzbo.

to ,da moras 5 ali 10 let ziveti v drzavi,pa velja za drzavljanstvo in z bivaliscem nima nic.

katja.m | Gost | odg. 13.12.2011 @13:43 Prijavi neprimeren komentar

jaz sem nezaposlena v nemčiji in ko sem se tu prijavla sem morala pokazat le najemniško pogodbo za stanovanje - zdravstveno zavarovanje tle ni imelo nobene veze. Sem imela skoraj 1 leto Evropsko kartico zavarovanja (dobi se brezplačno, imeti moraš le obvezno ZZ v Slo, teh 13eur na mesec sem pač plačevala) in kartico so povsod sprejeli (splošen zdravnik, urolog...) in ne samo v nujnih primerih.. edina stvar, ki je ni krila so bili ginekološki pregledi + porod. Za primerjavo - zdaj sem zavarovana pri nemški zavarovalnici in plačujem 160eur na mesec

vse te zadeve so države do države... najbolje da kontaktiraš nekoga, ki ima izkušnje z Anglijo pa bo najbolj sigurno...

sjw | Gost | odg. 14.12.2011 @06:34 Prijavi neprimeren komentar

V nekaterih drzavah (vem recimo za ZDA, ker tu zivim, pa sigurno je se kje tako) sploh nimajo tega, da moras kamorkoli prijavit/odjavit stalno ali zacasno bivalisce. Enostavno ne komplicirajo in se ne ubadajo s tem.

eden | Gost | odg. 14.12.2011 @09:04 Prijavi neprimeren komentar

katja, to ne bo držalo, za bivanje v nemčiji za več kot 3 mesce nujno rabiš urejeno zdravstveno zavarovanje v nemčiji in dokaz da imaš na voljo 700 EUR na mesec na osebo.

prvih pet let moraš vsako leto podaljšat dovoljenje za bivanje, šele po petih letih dobiš trajno pravico bivanja.

 

 

katja.m | Gost | odg. 14.12.2011 @10:14 Prijavi neprimeren komentar

mogoče je odvisno od bundesrepublike... jaz sem rabila samo najemno pogodbo in tam sem morala izpolnit en dolg formular.. potem sem v parih dneh dobila davčno številko.. ker nimam službe tukaj trenutno je moral moj dragi (on je nemec, verjetno je to pomagalo pri vsej zadevi) izjavit da me je zmožen ta čas preživljat in to je blo to... vsekakor pa me ni nihče vprašal za zdravstveno zavarovanje! (spet, morda zato ker ne delam tu)..kasneje sva se poročila in sem zdaj zavarovana po njem. Če se zaposliš ti zavarovanje takoalitako uredi delodajalec, če ne pa sem jaz čist lepo prišla skozi z našim...

eden | Gost | odg. 14.12.2011 @11:10 Prijavi neprimeren komentar

razumem, ja on je izjavil, da te bo vzdrževal. s zdravstvom si pa tudi imela srečo. lepo to.

drugače pa veljajo tisti zakoni v vseh zveznih deželah. podobni zakoni veljajo v avstriji in švici.

če si se oženila, si verjetno tudi dobila "niederlassungserlaubnis" (trajno bivanje).

namreč tujci po navadi dobijo prvih pet let le "aufenthaltserlaubnis" (začasno bivanje), ki ga moreje vsako leto z dokazi (nekaznovanost in finančna sredstva za bivanje) podalješavat.

 

katja.m | Gost | odg. 14.12.2011 @11:48 Prijavi neprimeren komentar

hm, ja jaz sem v bistvu hotla met tu najprej začasno bivališče tu, pa mi nekak niso dali izbire - je bil za vse isti formular... seveda se pa zavedam da je moj primer mal drugačen in imam mal manj opravka s papirji zdej, zaradi poroke no da ne bomo preveč offtopic - da ponovim, še vedno imam stalno preb v Slo, uglavnem nisem ga še odjavla, če bi šla v tujino za krajši čas ga tudi ne bi... za daljši čas pa se verjetno res bolj splača zaradi davkov...

eden | Gost | odg. 14.12.2011 @12:26 Prijavi neprimeren komentar

Za tiste, ki živite več kot 183 dni na leto Sloveniji (in delate v tujini):

Rezidenti Slovenije so zavezani za plačilo dohodnine po t.i. »načelu obdavčitve po svetovnem dohodku«, kar pomeni, da so obdavčeni z dohodnino za vse dohodke, ki so jih dosegli v in izven Slovenije.

Za tiste, ki živite manj kot 183 dni na leto Sloveniji (in delate v tujini):

Nerezidenti v Sloveniji plačujejo dohodnino od dohodkov, ki so nastali v Sloveniji, ter od premoženja, ki se nahaja v Sloveniji.

Za pridobitev status nerezidenta slovenije:

- morate v tujini prijavit bivališče

- na tujem veleposlaništvu odjavit slovensko stalno bivališče

  http://www.durs.gov.si/fileadmin/durs.gov.si/pageuploads/Davki-predpisi_in_pojasnila/Dohodnina/Pojasnila/Opredelitev_reziden.statusa/Rezidentski_status_po_ZDoh-2/VPRASALNIK-Odhod.pdf

Navedenemu obrazcu je treba priložiti potrdilo o bivališču, eventualno pogodbo o zaposlitvi, dokument o zdravstvenem zavarovanju ter kopije drugih dokumentov, na podlagi katerih bo davčni organ skupaj z odjavljenim prebivališčem v RS lahko odločil, da je oseba nerezidentka Slovenije v davčne namene.

tisto pa ne gre , se odjavim in grem v tujino, ker morš najprej prijavit bivališče v tujini.

 

em | Gost | odg. 14.12.2011 @14:53 Prijavi neprimeren komentar

Ima kdo lastnisko stanovanje in prijavljen stalen naslov v SLO ?

kako se odjavit v tem primeru glede davkarije ? Nimam namena prodat, se verjetno nekaj let.  Sem vec kot tri mesece v tujini in sem na obcini zacasno odjavljen in prijavljen v trenutni drzavi. 

Za prijavo v tujini pa sem moral tukaj pokazat, da sem zaposlen in imam zacasni naslov. Ce ne bi imel pogodbe o zaposlitvi, bi moral imet urejeno zdravsveno zavarovanje. Torej brez zavarovanja vec kot tri mesece v tujini ne gre.

 

 

 

 

gost1 | Gost | odg. 14.12.2011 @15:08 Prijavi neprimeren komentar

jaz sem stalno bivalisce odjavil,ko sem bil ze dve leti zunaj,po posti.naslov v tujini je samo formalnost,ker nihce ne preverja,ce tam zivis.na ta naslov ti posliljajo vabila na volitve in podobne zadeve.jaz ze eno leto zivim na drugem naslovu,kot sem ga napisal v odjavi.

ce kar gres in se ne odjavis oziroma ne naglasis odhoda,lahko placas kazen.meni so tako napisali v dopisu.

kako je pa v drzavi,kamor se selis,je pa tezko povedati na splosno.povsod imajo malo drugace to urejeno.

eden | Gost | odg. 14.12.2011 @15:53 Prijavi neprimeren komentar

za svoje lastništvo se ne moreš odjavit. tukaj še vedno plačuješ davek in katasterski dohodek.

seveda rabiš prijavljen naslov v tujini, da se lahko odjaviš iz slovenije. sej ja ne moreš kar tako nekam izginit. in vsako spremembo naslova si dolžen javit.

kot je predhodnik rekel, zdravstveno in služba (ali kapital) sta nujno, da po treh mesecih v tujini lahko prijaviš bivališče. velja tudi za EU. ne tega ne moreš pokazat, si dolžan zapustit državo.

 

Bodi informiran

Ne zamudi naslednje akcije ali pomembnega obvestila!

Si avanturistični popotnik ali vsakodnevni potnik? V vsakem primeru zate pripravljamo ažurne, zanimive in koristne popotniške in potniške informacije, ki ti jih dostavljamo v tvoj poštni nabiralnik enkrat do dvakrat na mesec.