Popotniški forum

selitev v Francijo

Dodan 20.12.12 @14:47:28
Mateja | Gost | odg. 20.12.2012 @14:47 Prijavi neprimeren komentar

Pozdrav,

v letu 2013 se selim v Francijo saj je moj partner francoz in sva se odločila za skupno življenje v Franciji. V Sloveniji imam redno službo, ki jo bom obdržala. To pomeni, da bom živela v Franciji (s stalnim prebivališčem) in delala za podjetje v Sloveniji (redna zaposlitev). Zanima me, kako lahko to izpeljem brez večjih težav. Najbolj me skrbi zdravstveno zavarovanje (obvezno ter dodatno).

Lepo vas prosim za pomoč, ker ne vem na koga se obrniti. Do sedaj namreč še nisem uspela pridobiti vseh potrebni informacij.

 

frenchman | Gost | odg. 20.12.2012 @18:56 Prijavi neprimeren komentar

živijo, v osnovi seveda lahko vse to lahko narediš. mogoče najbolj, da si zaenkrat urediš evropsko kartico za zdravstveno zavarovanje (kar na zzzs.si) in se pač preseliš. mogoče nekaj časa ne rabiš ničesar drugega urejat. res je, da boš verjetno več kot 180 dni v franciji, kar pomeni, da boš francoska davčna zavezanka. ampak, ker boš delala "v" sloveniji, za slovensko firmo, tu dobivala plačo, firma bo plačevala tu prispevke, davke itd pač lahko ostane tako, kot je zdaj. si pa sicer v prekršku zaradi tega, ker bi morala plačevati davke v franciji. ampak ne verjamem, da imaš lahko težave. aja, na stalno prebivališče sem pozabil. ga zagotovo rabiš? mogoče se premislita in se vrneta.

administracija v franciji je kompleksna, še huje kot pri nas. če hočeš vse urediti popolnoma pravilno oz. legalno, boš mela hude težave. verjetno bi morala zahtevati slovenski davek nazaj, in plačati francoskega. s tem, da moraš dokazati, da si živela v sloveniji manj kot 180 dni. socialni in zdravsteni prispevek pa pač ostane v sloveniji.

verjamem, da bi si žćelela kaj bolj natančnega, ampak ker ti nihče ne odgovori, sem ti poskusil dati malo idej.

Mateja | Gost | odg. 21.12.2012 @09:34 Prijavi neprimeren komentar

Točno to je problem. Jaz potrebujem tam stalno prebivališče....moj fant je francoz in sva se odločila tam ostati, zato ne bi imelo smisla imeti tam začasno prebivališče. Rada bi uredila stvari tako kot morajo bit, da bi potem imela mir. Edini problem je, da je izredno težko priti do informacij. Razmišljali smo o možnosti kakšne posebne zaposlitvene pogodbe, ki bi potem dovoljevala, da meni firma nakaže bruto plačo, jaz si pa potem sama plačam prispevke v Franciji...ne vem pa če je to izvedljivo...

 

Mateja | Gost | odg. 21.12.2012 @09:52 Prijavi neprimeren komentar

Aja...sama bi si plača prispevke in davek v franciji....če me razumeš bi si rada tam vse uredila da ne bi imela več težavn za v naprej....ampak je izredno teko priti do informacij....na vsakem uradu ti povejo drugače...ali  pa sploh ne vejo...zdaj bom poskusla še na Grenoble CCI...mogoče bodo oni kaj več vedeli....

hvala ti za odgovor! vsaka informacija je dobrodošla!

s | Gost | odg. 21.12.2012 @13:45 Prijavi neprimeren komentar

to je vprašanje za pravnike,davčne ekonomiste, kontaktiraj kako dobro pravno hišo pa vprašaj če se s tem ukvarjajo...za denar se z vsem ukvrajajo

Pia | Gost | odg. 04.01.2013 @14:41 Prijavi neprimeren komentar

Mateja, tudi jaz se selim v Francijo v letošnjem letu in imam podobne težave kot ti, le da je pri nama tako, da je mož Slovenec, ki je tam dobil službo. Pri nama se vse sicer odvija tako hitro, da te težko povabim na kakšno kavo, vesela pa bom, če bi si lahko izmenjali kakšno informacijo.  

Mateja | Gost | odg. 27.03.2013 @10:04 Prijavi neprimeren komentar

Pia, jaz še vedno nisem vsega rešila, selim pa se 8. aprila...sem se odločila uredit kar začasno prebivališče in bom zadevo reševala naprej, ko si bom tam poiskala službo. Kam pa se selita, mislim v kateri del Francije?

Lahko me kontaktiraš na mail: mateja.cernic@gmail.com

 

LP,

M.

carniolan | Gost | odg. 29.03.2013 @07:25 Prijavi neprimeren komentar

Punce, ne se prevec sekirati - ce boste hotele v Franciji dobiti bivanje od vstopa SLO v EU - ni probleme - prosti pretok kapitala in oseb - Vcasih je bilo to tezko . Zaradi zavarovanja pa takole: ce napravita PACS  Pacte Civil de Solidarité ste avtomatsko zavarovane po partnerju - ker z evropsko kartico (modro) je zelo tezko priti do privatne zdravniske prakse in specialistov, vse je potrebno preko javnih bolnic (celotno zdravstvo je postavljeno na privatnih ordinacijah) - Ce pa katera zeli vec informacij me lahko kontaktira preko el-poste trenutno sem v Slo - drugace pa ze preko petinstirideset  let v Franciji  -" gradenc afna free pika fr "-

filipnika | Gost | odg. 23.10.2013 @15:49 Prijavi neprimeren komentar

Pozdravljeni,

za pol leta odhajam na prakso v Pariz. Zanima me, kako se uredi začasno prebivališče. Je dovolj, da se prijavim na policijski postaji? Ima kdo kake izkušnje?

 

Lp.

parizanka | Gost | odg. 12.07.2014 @21:53 Prijavi neprimeren komentar

Draga filipnika,

vidim da nisi prejela odgovora. Jaz se trenutno nahajam v podobni situaciji.  Zanima me ali morda kdo ve, kako se v Franciji prijavi zacasno prebivalisce? Potrebujem ga za partnerja, ki je tu zaposlen, zato da se ga lahko odjavi kot davcnega rezidenta iz Slovenije. A je to Carte de sejour? Se lahko prijavim tudi jaz, ceprav trenutno nimam dela tu? 

Ali ima morda kdo kaksno info o securite sociale? Je potrebno prej imeti prijavljeno zacasno prebivalisce? Sem pogledala na stevilnih straneh in odkrila razlikujoce se info in pogoje. Oh ta fr administracija...

Hvala

tink | Gost | odg. 14.07.2014 @15:31 Prijavi neprimeren komentar

Kot drzavljanu EU ti v Franciji ni potrebno prijavljati zacasnega prebivalisca. Kot jaz razumem, sem tudi v Franciji, je Carte de sejour samo za tiste tujce, ki potrebujejo dovoljenje za bivanje. Prav tako za odjavo davcnega rezidenstva v Sloveniji ne potebujes zacasnega prebivalisca v Franciji. Jaz nisem vec davcni rezident Slovenije pa imam se vedno stalni naslov v Slovenji, v Franciji pa pac tistega, kjer zivim.

Kot drzavljanka EU prav tako lahko zivis v katerikoli clanici pa ce tam delas ali pa ce ne.

Ce je partner v Franciji zaposlen ima zagotovo urejeno osnovno zdravstveno zavarovanje. Dokler ne bos zaposlena, se lahko prijavis na njegovo zavarovanje. Pojdita na vajin lokalni CPAM kjer bos dobila obrazec s katerim uredis prijavo. Na obrazcu moras napisati tudi koliko casa sta skupaj in to je dovolj. Potem dobis svojo stevilko socialnega/zdravtvenega zavarovanja, in svojo kartico, zavarovana bos pa pod njegovo. S tem imas enako zavarovanje kot vsi v Franciji, krito 70% stroskov. Za preostalih 30% pa lahko sama skleneta dodatno zavarovanje, mutuelle. Ko/ce se bos zaposlila, moras zopet na CPAM in spremeniti zavarovanje iz njegovega na svoje.

Francoska administracija je super komplicirana, ampak se vse resi. Imej dovolj originalnih mednarodnih rojstnih listov, ker to hocejo povsod.

Uspesno selitev!

 

parizanka | Gost | odg. 18.07.2014 @14:07 Prijavi neprimeren komentar

Dragi tink,

 

Hvala za vse koristne informacije. Ali morda ves, ce je pomembno, da ima partner ze urejeno zavarovanje pri prijavi davcnega nerezidenta? Le-tega namrec, kljub zaposlitvi, se nima. Pregledala sem potrebne dokumente za Securite Sociale in potrebno je dodati trimesecne quittance de loyer. Zadeva je naslednja: pogodba o bivanju je pisana samo name (v zadnjem mesecu sem koncala s sluzbo). En mesec sem najemnino palcala jaz, naslednij mesec on, stroski so pa vsteti v ceno, tako da jih ne moreva dati kot dokazilo. Kako torej dokazati, da ze tri mesece zivi tu? Ali bi bilo dovolj, da napisem Attestation d'hebergement? 

Se priporocam za e-mail naslov.

Bodi informiran

Ne zamudi naslednje akcije ali pomembnega obvestila!

Si avanturistični popotnik ali vsakodnevni potnik? V vsakem primeru zate pripravljamo ažurne, zanimive in koristne popotniške in potniške informacije, ki ti jih dostavljamo v tvoj poštni nabiralnik enkrat do dvakrat na mesec.