Popotniški forum

Shappa ali Char

Dodan 04.01.13 @19:41:02
A | Gost | odg. 04.01.2013 @19:41 Prijavi neprimeren komentar

Zdravo.

 

Mene zanima, katera agencija med Shappo in Charom, je po vašem mnenju boljša? Ali po čem se še najbolj razlikujeta? Sicer sem v sredi med 20 in 30 letom, ampak nisem samo za žur in žur... Na net straneh od Shappe pa dobim občutek, da propagirajo samo žur... ? Pa mogoče, da so npr. nestrpni do vegetarjancev? Kar zna seveda bit na potovanjih problem... Nekako mi je programsko bolj zanimiva Shappa, ampak imam določene dvome... 

 

Najlepša hvala za odgovore.

:)Y | Gost | odg. 04.01.2013 @20:01 Prijavi neprimeren komentar

S takimi primitivci smisel za humor na točki -metek v glavo- bi potoval -a????

 

http://www.shappa.si/potovanja/afrika/potovanje-somalija-tascenbal.html

Korl | Gost | odg. 04.01.2013 @20:44 Prijavi neprimeren komentar

Ne poznam Shappe, a se mi njihov program za Somalijo zdi posrečen. Če ne bi razumel humorja, bi se tudi meni zdel primitiven.

Koka | Gost | odg. 04.01.2013 @20:48 Prijavi neprimeren komentar

S Shappo potovala dvakrat (pa še bom), s Charom enkrat pa sem neprimerno bolj zadovoljna s Shappo. Boljši in bolj pripravljeni vodniki, več interakcije s skupino, bolj pristne vezi so se spletle med nami, bolj obvladajo področje, kamor vodijo, večja mera fleksibilnosti in transparentnosti (sploh pri stroških).

Pijančevanje in žur: nihče te ne sili v nekaj, kar ti ni kul, to je dejstvo. Meni se zdi fajn, da se z vodnikom tut podružimo, da ni samo odvodeno pa čao miki. Je pa fajn prebrat tut drobni tisk: jekleni živci pa obilo dobre volje. )

Jaz nisem imela občutka, da bi bli kakršnikoli problemi s prehranjevalnimi preferencami posameznikov, saj si sam naročaš, kaj boš jedel.

Somalija je men tut posrečena.

A, pridi na potopisno/predstavitev potovanja, ki te zanima pa bo bolj jasno, ali želiš potovati z njimi.

Pot | Gost | odg. 14.08.2013 @11:03 Prijavi neprimeren komentar

Mene pri Shappi moti samo to, da so vodiči povečini neki amaterji, ki nimajo pojma o vodenju in deželi in potem samo prodajajo meglo.... Če ti povejo kaj o deželi imaš kar srečo. Tako da za tako amatersko izpeljan program se mi zdijo res predragi. Glede pijače je pa tako, ja res te nihče ne sili, ampak to, da se kupuje iz skupnega fonda mi je pa malo tko...mimo.  

popotnik | Gost | odg. 14.08.2013 @11:23 Prijavi neprimeren komentar

Pa kdo še hodi z agencijami in plačuje tako drage cene?

Na svojo roko grem trikrat za to denar in ne hodim v skupini na točno določen čas,pa še se vedno  najde nekdo, ki je ''plačal'' in serje celo cel čas potovanja.

Zaenkrat se znam toliko jezika in tudi nisem demenčen da lahko grem sam!!

jansi | Gost | odg. 14.08.2013 @12:00 Prijavi neprimeren komentar

Vsak naj hodi na dopuste in potovanja kot mu paše. Jaz nisem še z nobeno od omenjenih agencij potoval, spremljam pa že dalj časa shappo, ki so se mi vedno zdeli fajn, a sem se kasneje vedno raje odpravil sam na pot kot z njimi (zaradi vsebine programa).

Opažam pa, da so v zadnjih letih precej dvignili cene. Pred leti se spomnim so imeli itinerarij, kjer je cena bila postavljena le iz letalske karte (še kar ugodne ponavadi in ni bila obvezna-lahko si si sam zrihtal) ter pavšalnih 200€ za organizacijo. Informativno pa so napisali koliko približno te na koncu pride stat (vstopnine, takse itd). Ostale stroške se je  plačevalo sproti po želji. Lahko si šel v sosednji-cenejši hotel, lahko si plačal vstopnino za neki, ali pa nisi šel itd. Torej je celotna zadeva zgledala nekako tako, da je bilo tako kot da bi šel sam potovat, s to razliko, da si bil z večjo skupino, kjer je bil nekdo vodja, ki je tam že bil in je imel nekaj izkušenj in znanja o tem kraju. Še vedno pa dokaj svobodno, da se itinerarij spremeni, če se vsi strinjajo. Seveda pa za to ceno in način organizacije nisi pričakoval top vodiča, zgodovinarja, arheologa in antropologa, ki bo vse vedel, ampak je to bilo skupinsko potovanje podobno mislečih z željo po obisku istega kraja, kjer je zelo dobrodošlo, da nekdo pozna okolico, kraje in način življenja, običaje, še posebej ko gre za države "tretjega" sveta. Tistih 200€ za organizacijo pa si na račun skupinskih popustov in poznavanja cenejših alternativ prevoza in prenočitev s strani vodje hitro dobil notri in na koncu si lahko prišel celo ceneje skozi kot v solo izvedbi.

 

Ta način mi je bil všeč in sem se praktično vsakič, ko sem se pripravljal na potovanje do zadnjega odločal ali z njimi, ali sam. Tudi na njihova potopisna sem šel in so se mi zdeli fajn. Ker pa sem ponavadi sam imel neke želje po obisku nekega del države, kamor oni niso šli sem se potem vedno odločil, da grem raje sam.

 

V zadnjem obdobju pa opažam, da so cene fixne in niti približno več tako ugodne... Prejšnji sistem mi je bil bolj všeč

Pot | Gost | odg. 14.08.2013 @12:13 Prijavi neprimeren komentar

Tudi jaz spremljam njihova potovanja, potujem pa sam, ker se mi zdi res drago za to kar ponujajo. Sem pred davnim tudi potoval z njimi in mi je bilo kar neki... Glede na to, da poberejo nekaj za orgaizacijo in potem še na poti (v obliki provizij....ko se dilajo za prenočišča in ostale zadeve) se mi pa kljub temu zdi, da bi morali vložiti vsaj malo več truda. Napisal pa sem prejšnji post zato, ker sem slišal neko precej negativno izkušnjo z njihovega potovanja. Pa ne gre za to, da bi se nekdo neprestano nekaj kregal, ampak glede denarja in cen, ki jih plačujejo na kraju samem. In na koncu plačajo za slabo organizirano potovanje precej več, ker kar nekaj pristane v žepih vodičev.

Se mi pač zdi prav da se pove. Da nas vsak ki ima pet sekund časa nategne pe res ne smemo pustiti.

Tadej | Registriran uporabnik | odg. 14.08.2013 @14:54 Prijavi neprimeren komentar

pričakovat od agencije da bodo živeli od zraka in srečnih popotnikov, je malo utopično, mar ne?!

dvomim pa tudi, da bi kot solo popotnik prišel čez ceneje, kot s shappo (ali kako drugo agencijo), razen če si malo žida, kot sem sam.

shappa je pa navsezadnje malo bolj sproščena turistična agencija, ne mori te z vsemi številkami in podatki, ne gredo pogledat vseh kamnov, ne zrecitirajo ti cele zgodovine. in meni se to zdi super..! dajo ti okvirno sliko o deželi, ne morijo te s podatki, nekaj pa si pač potem prebereš sam, kar te zanima in če te sploh zanima.

če to pač ni tvoj stil potovanja...pa hvala bogu, obstaja char, van gogh, tao adventure, itd itd...

lidija | Gost | odg. 15.08.2013 @10:41 Prijavi neprimeren komentar

definitivno z nobeno agencijo, ker placas 3x ceno tistega, kar placas , ce potujes sam.

da dam za primerjavo 1 mesec kube me je prisel 1000 eur +letalska karta, 3 tedne balija 500 eur+ letalska, 3 tedne burme 550 + letalska, kambodia,vietnam 3 tedne 600 eur + letalska...

 

pa primerjaj mojo porabo s ceno agencij. s tem da moja poraba zajema se vse nakupe, ki pa jih nikoli ni malo, prevozi, nocitve....

Tadej | Registriran uporabnik | odg. 15.08.2013 @12:04 Prijavi neprimeren komentar

hm..torej burma te je prišla cca 1500, brez andamanskih otokov, ki niso poceni..! shappa z andamanskimi otoki vred 1850, pa recimo z nakupi vred 2000, za približno isto časovno obdobje. kako si rekla, da plačaš 3x manj, če greš sam? res je da na faxu še nisem naredil matematike, ampak toliko mi je pa še ostalo iz srednje šole, da vem kaj je 3x manj.

 

folk, nehite pretiravat..! sam sem bil z agencijo enkrat. že pred davnimi leti. bistvena razlika je, da ko greš sam, si popolnoma fleksabilen, svoboden, nobenega prilagajanja komurkoli, itd itd itd. gre pa kak živc več pri vseh iskanjih, pogajanjih, gre nekaj časa več, ker pač stvari ne poznaš. spoznaš pa več ljudi, več doživiš, itd itd. ampak, enim to sede, drugim pa pač sede udobnost potovanja z agencijami.

 

zarad 100 ali 200 eur razlike pri potovanju ki te na koncu stane 1500-2000 eur pa mislim da je brez zveze delat neke scene.

en | Gost | odg. 15.08.2013 @15:02 Prijavi neprimeren komentar

Tadej, a si potoval z Shapovci, da veš, kako je z njimi? si bil tudi v Burmi, da veš, koliko te pride potovanje?

 

 

res | Gost | odg. 15.08.2013 @16:27 Prijavi neprimeren komentar

Za 3 tedensko potovanje ponavadi zapravim pol cene ki jo ponuja shappa skupaj z  sopingom, pivci in čist kulturnimi sobami...ampak tam se še sproti nabira  in doplačuje...vodič ima na poti itak vse zastonj pa še kak evro ostane za popotnico...za ta dnar grem najmanj dvakrat svobodno brez drekačov ki uničujejo celo skupino!

 

en | Gost | odg. 15.08.2013 @22:04 Prijavi neprimeren komentar

Prav zanimivo je, kako se vsak od teh: Shappa in Ravbar promovirata... Shappa pišejo, da so cenejši od konkurence, medtem, ko Ravbar samo dodaja izboljšan program.

 

Žalostno.. vsi pa prodajajo na žalost eno in isto meglo...

 

 

 

 

@Tadej | Gost | odg. 15.08.2013 @22:33 Prijavi neprimeren komentar

no tadej tukaj se ne strinjam s tabo. ne gre se za 100 ali 200€, ampak seveda precej več. itak da agencije ne bodo vozile svojih potnikov v najcenejše hotelske luknje in da se gre za večji komfort, ampak nekateri aranžmaji omenjenih agencij so res kar dragi! ampak se strinjam - od nečesa morajo živet in od posameznika je odvisno, za kaj se odloči - tisto, kar mu bolj odgovarja. sam pač nikoli ne bi šel z agencijo, ker mi ni do tega, pa tudi ne bi plačal toliko več (seveda je lahko 3x več, če greš na low budget ali židovsko varianto kot ti, se da, se ti ne zdi?). agencije pač ne izbirajo najcenejših variant, kar je itak logično, ampak neko sredino, nek srednji rang. 

Pot | Gost | odg. 16.08.2013 @08:18 Prijavi neprimeren komentar

Pri Shappi se mi zdi še največji problem v tem, da za zelo slabo organizirano potovanje zaračunajo preveč, zato je pa tudi na veliko potovanjih slaba volja. Normalno pa je seveda, da ne bo noben vodil zastonj, saj to je vsem jasno. Tako da oni bi samo mastno pobirali denarce, da bi se pa malo potrudili je pa že višja znanost. In seveda imajo vodiči vse zastonj (iz skupnega fonda) in potem še vse provizije ki jim padejo v žep... Kaj pa vem, ni mi ravno fer....in potem to njihovo sprenevedanje. Sicer potujem sam, verjetno pa bi se kdaj pa kdaj tudi odločil za kakšno tako variano, če bi malo drugače delali...

Tina | Registriran uporabnik | odg. 16.08.2013 @08:18 Prijavi neprimeren komentar

Dejstvo je, da je potovanje s popotniško agencijo drugačno, kot če potuješ sam. Sama vedno potujem individualno in je samo od mene odvisno, na kakšnem nivoju bodo prenočišča, prevozi itd. Če imaš s sabo skupino, ki plača 2k evrov za potovanje, pričakujejo, da bo stvar malo drugače organizirana. Ne moreš reči, če bo ta hotel, ki je v mojem vodiču najcenejši, zaseden, grem še malo naokoli, nekaj se bo že našlo, če ne bom pa na avtobusni postaji spal. Moraš pazit, da se ti vsi po vrsti ne zastrupijo s hrano. Da se dobi prevoz (in to za 10 ljudi, ne le zase, ko se je lažje preriniti na kak bus) ker imaš nek plan, ki se ga moraš vsaj okvirno držati.

Da ne govorim o odgovornosti do 10 ljudi, ki od tebe pričakujejo 100% podporo 24/7. Sestava programa, organizacija, odgovornost kasneje na samem potovanju, vzame precej več živcev in časa, kot dobiš denarja ven.

Kar plačaš, če greš z agencijo pa je know how. Agencija prodaja svoje znanje in izkušnje. Poznajo kraje, restavracije, hotele, vodiče, kolikor toliko pravične cene, najboljše načine kako priti nekam. Ni ti treba zgubljati časa, prideš na postajo, prevoz te čaka in pelje kam, kamor morda sam morda niti našel ne bi, ker traja, da sam navežeš stike in se spoznaš z okolico. Resnici na ljubo, večina popotnikov ostane v nekem kraju premalo časa, da bi ga spoznali tudi pod površjem. Še vedno spoznajo le stvari, ki so v njihovem Lonely Planetu.

Mislim, da se vsi strinjamo, da gre pač za dva različna načina pristopa do potovanja, hvala bogu vsak najde nekaj zase

Tadej | Registriran uporabnik | odg. 16.08.2013 @15:59 Prijavi neprimeren komentar

@en

sem imel že rezervacije za burmo in če seštejem mojo letasko karto z podatkom koliko je lidija tam zapravila...ja, smo na dobrih 1500 eur. par sto eur manj kot shappa torej. pa kot sem rekel, lidija verjetno ni bila na tistih otokih.

če grem naprej in primerjam npr tanzanijo, ugando, itd (kjer sem bil na vseh safarijih, kiliju, itd), z nekim cenikom shappe ali kake druge agencije...razlike spet niso nevemkako velike, sploh pa ne dvakratne ali trikratne.

res je, da te pride ceneje, če greš sam oz. vsaj še z nekom, ampak kakor sem rekel. eni želijo udobnost na potovanju in da so brez skrbi, drugi pa pač želimo popolno neodvisnost, svobodo, doživetja ki jih lahko dobiš le če potuješ sam, itd itd.

tako da vsakemu svoje.

turistične agencije pa so podjetja, ki od svoje ponudbe živijo..!  in res nevem zakaj se vsi tako utikate v to? hkrati pa srfate po novem applovem izdelku vrednemu 800 eur, katerega je nek kitajc sestavil za 5 usd na dan.

Bodi informiran

Ne zamudi naslednje akcije ali pomembnega obvestila!

Si avanturistični popotnik ali vsakodnevni potnik? V vsakem primeru zate pripravljamo ažurne, zanimive in koristne popotniške in potniške informacije, ki ti jih dostavljamo v tvoj poštni nabiralnik enkrat do dvakrat na mesec.