Popotniški forum

Poroka Havaji - birokracija

Dodan 01.07.13 @10:24:44
Sara | Gost | odg. 01.07.2013 @10:24 Prijavi neprimeren komentar

Hej,

Čez en mesec se s fantom nameravava poročiti na Havajih, pa imam eno birokratsko vprašanje, in sicer ker se po poroki ne vračam nazaj v Slovenijo vsaj še za pol leta, me zanima če ameriška oz. "havajska občina/urad" (priznam, nisem vešča teh birokratskimi izrazov kar se tiče tujine) in moja matična občina komunicirata med sabo, ali bolje rečeno ali tu v Sloveniji o tem ne bodo izvedeli in ne bo uradno dokler sama osebno ne pridem domov in uredim papirje? Ali pa recimo da doma ameriškega poročnega lista ne uveljavljam in se še enkrat poročim doma, kar je po eni strani čisto ok, saj bi rada nek obred kjer bodo prisotni tudi domači, ker poroka na Havajih bo bolj za najino dušo, brez prijateljev in sorodnikov.

Mogoče se bo tema/vprašanje zdelo komu butasto, ampak pravijo da vprašati ni greh.

Za vse koristne odgovore se že vnaprej zahvaljujem!

Hvala in lp 

eva | Gost | odg. 01.07.2013 @12:50 Prijavi neprimeren komentar

Živjo!

Najprej čestitke za skorajšnjo poroko

Pri nas vedno velja, da je zakonska zveza, sklenjena v tujini, pri nas veljavna, ko se vpiše v naše evidence. To pomeni, da je veljavna šele, ko matičnemu uradu predložita tuj poročni certifikat. Vidva, saj uradi med sabo ne komunicirajo. To pomeni, da dokler se ne vrneš nazaj, poroka pri nas ne bo veljavna. Glede na to, da so Havaji, kot del ZDA, podpisniki Haaške konvencije, je priznanje tam sklenjene zakonske zveze pri nas enostavno, saj zadošča s pečatom "Apostille" overjen tuj poročni certifikat. V kolikor nameravata skleniti zakonsko zvezo še pri nas, nima smisla, da to storita tudi tam, tako da se mogoče lahko na Havajih odločita samo za t.i. simbolično sklenitev zakonske zveze, ker res ni potrebe po dvojnem sklepanju, saj, kot rečeno, poroka, sklenjena na Havajih, je pri nas hitro in enostavno vpisana v poročni matični register.

Vso srečo!

Sara | Gost | odg. 03.07.2013 @23:31 Prijavi neprimeren komentar

Hej,

Najlepša hvala za tako hiter in izčrpen odgovor 

Samo še eno vprašanje - torej bo poroka v Sloveniji veljavna na dan ko se zglasim z vsemi papirji na občini ali se bo v register vpisal datum ko sva se poročila na Havajih?

Hvala še enkrat pa lepo poletje ti želim ter vsem tukaj na forumu 

lp

eva | Gost | odg. 05.07.2013 @12:55 Prijavi neprimeren komentar

Živjo!

Če se ne motim, bo kot datum sklenitve vpisan datum dejanske sklenitve in ne vpisa v naše evidence. Samo učinki pa bodo začeli veljati šele od takrat naprej. Se pravi, da bo v slovenskem poročnem matičnem registu napisano, da sta zakonsko zvezo sklenila tega in tega dne na Havajih, kot datum vpisa pa bo dejanski datum vpisa.

Lepo poletje tudi tebi,

Eva

BARBARA90 | Gost | odg. 26.08.2019 @10:51 Prijavi neprimeren komentar
Pozdrav, zasledila sem to temo pa tudi mene nekaj zanima. Poroka na havajih zahteva samo rojstni list za tujino in potni list kakor sem dobila informacije iz havajev. Imam prav? Ta rojstni list mora biti uradno tudi overjen(apostile) na ministrstvu?
Bodi informiran

Ne zamudi naslednje akcije ali pomembnega obvestila!

Si avanturistični popotnik ali vsakodnevni potnik? V vsakem primeru zate pripravljamo ažurne, zanimive in koristne popotniške in potniške informacije, ki ti jih dostavljamo v tvoj poštni nabiralnik enkrat do dvakrat na mesec.