Poroka pri nas
Iz Azije dobim obisk punce in me zanima, ali se je možno poročit "nauradno" ali kako ? Ve kdo kaj več o tem ?
Kako to misliš, neuradno? Pač brez zahtevanih papirjev in matičarja, samo za vaju? Valjda lahko zganjata romantiko, samo veljalo pa ne bo nikjer
Seveda se lahko poročita neuradno.
Postopek je sledeč:
1. On njej reče "a boš moja"
2. Ona reče "bom tvoja, bom tvoja"
3. Ona reče "a boš moj"
4. On reče "bom tvoj, bom tvoj"
Potem sta neuradno poročena. Zadeva je veljavna povsod, kjer uradna zakonska zveza ni zahtevana, recimo za šankom, na plaži, na swingerskih zabavah ipd.
Če te še kaj zanima, npr. kako neuradno pridobiš licenco za pilota, pa vprašaj.
Pa saj ni rekel neuradno, rekel je "nauradno", z narekovaji!
Mislim, da se "nauradno" da poročiti zgolj, če si precej pod vplivom raznih substanc. "Nauradno" potem velja pred vsemi ustrezno alkoholiziranimi organi.
Iz Evrope dobim obisk punce in me zanima, ali se je možno poročit "nauradno" ali kako ? Ve kdo kaj več o tem ?
Kaj ti smatraš pod besedo 'neuradno'? Da lahko razglabljamo dalje..
Ja tako na način, da ne bi bilo problemov pri odhodu iz države glede papirjev /vize...
A v cerkvi bi to šlo? Tako v družbi prijateljev in druzine? Ali kakšna druga opcija ?
Ne. Ne bi šlo. Tudi če se uradno poročiš, ne gre kar tako enostavno z vizami!!!
Halo, nismo balkan. Vsaj na tem področju ne.
haha, ta se dela norca, upam, da mu nihče ne bo več odgovarjal
Ne ne delam se norca ampak resno sprašujem, ker ne vem. Torej ni nobenega načina, da bi lahko rekel, da si poročen in da bi šlo brez problemov glede vize pri odhodu iz Schengen območja ?
Obstaja dober način, da lahko rečeš, da si poročen: to je, da se dejansko poročiš.
Ni mi pa jasno, zakaj misliš, da bi poroka imela kakšen vpliv na vizo? Viza je izdana pod določenimi pogoji, ne glede na to, kakšne zgodbice ti pripoveduješ mejni policiji.
In zakaj te skrbi izhod iz Schengen območja? Če bo frača prišla noter, bo šlo tudi ven.
lahko vaju jst poročim, sigurno sem najcenejši in najhitrejši... ene 300 od oka...
Jaz vaju lahko poročim brezplačno. Šifra: "prima noce".
cerkvena poroka pri nas uradno ne velja...torej si neuradno poročena - če se izrazim s tvojimi besedami
velja pa v večini ostalih eu držav...ampak kot je recimo z diplomo je tudi s poroko - moraš najprej overit, uveljavit, itd, da poroko priznajo.
zadnji dve vrstici prejšnega posta sta se seveda nanašali na cerkveno poroko
^ Kar je Tadej napisal.
Plus tega, da kolikor vem, te tudi ne bi kar tako poročili cerkveno. Bojda se rabi zakramente in to. Ne vem, koliko pa v praksi komplicirajo.
Torej, deklica bo prišla v Slovenijo s turistično vizo za Schengen? In ostala kolikor ji bo pač viza dopuščala? Kaj te torej ob njenem odhodu skrbi? Če ne misli ostati predolgo ali kaj podobnega, potem ni problema. Če pa misli ostati za nedoločen čas, ti pa nobena poroka ne bo pomagala. Če se hočeš poročit (in da je poroka priznana) rabiš kar nekaj papirjev, najbrž bodo hoteli še preveriti, če je poroka pristna ali gre le za poroko zaradi papirjev. Za to, da se bosta lahko poročila, bo morala biti tvoja deklica čisto lepo legalno tu, pa še potem bo verjetno morala nazaj domov si kak dokument ali dva uredit. Katere papirje se rabi, se pa obrni na ustrezno ministrstvo, punca pa lahko še na naši ambasadi v njeni bližini vpraša.
Sej brezveze, da nekaj pišemo, ker po moje pa itak noben sploh ne razume čisto točno, kaj je tvoj problem, tako da malo bolj razloži scenarij
Ja, ima Schengensko vizo in bo ostala tukaj do preteka vize. Hotel sem, da bi presenetil s poroko, ampak, ker je za pravo poroko potrebno dosti papirjev in denarja, sem mislil ali je kakšna drugačna možnost glede poroke, tako bolj na hitro ? A s kakim gospodom iz cerkve se to ne bi dalo zmenit in urediti ?
Hvala vsem za odgovore.
Pa si ziher, da bo za, da ne boš pol ti presenečen
A je punca katoličanka? Oziroma si sploh ti katoličan (ali karkoli drugega krščanskega) z vsemi zakramenti? Ker brez tega močno dvomim, da vaju bo kateri župnik pripravljen poročit. Pa ker taka poroka brez poroke pred matičarjem itak ne velja, lahko pa en romantičen plac najameš, povabiš žlahto in prijatelje, se lepo oblečeta in se "igrata" poroko s kakimi lepi zaobljubami. Pred zakonom bo veljalo ravno toliko kot cerkvena.
Sam da ne bo pupa mislila, da je potem legalno poročena s Evropejcem, juhu evropski potni list!
1. S poroko ne boš imel nobene prednosti glede vize
2. Cerkveno, brez civilne poroke se ne moreš poročit
3. poroka ni draga, je lahko tudi zastonj. stanejo pa vsi prevodi in overitve dokumentov, ki bi jih tvoja punca potrebovala, ampak spet ne toliko, da ne bi zmogel tega plačat
No, ja, če smo natančni:
1. S poroko bi se jima, ko enkrat zmagata v boju z birokracijo, v prihodnje odprlo kar nekaj možnosti in marsikaj tudi olajšalo
2. Seveda se lahko samo cerkevno poročita, samo veljalo pa ne bo kot uradna poroka
3. Poroka nikakor ni zastonj, tudi brez uverjavitve in prevodov njenih dokumentov ali morebitnega pompa za žlahto. Če ne druga, matičarja je treba plačat. Pa verjetno še kaj, ampak ne vem točno, ker še nisem delala tega