- Forum
- Delo v tujini
- April - NZ VIZA
April - NZ VIZA
Jerry zelo lepo napisano. Kar se tiče dela si fenomenalno povzel vse skupaj. Vem kako je. Za eno kurčevo receptorsko delo potrebuješ nevem kakšne izkušnje.
Kar se tiče dopusta tam, Nova Zelandija preprosti ni vredna denarja. Imaš Tajsko, Singapur.
Ne glede na to ali si družboslovec ali inžinir je zelo, zelo malo verjetnosti da boš delal v svojem fohu. Še kmetijstvo je bolj kilavo. Potem imaš pa tu še konkurenco iz Velike Britanije, Irske...
Privarčujte denar, odite raje v Nemčijo, Avstrijo, ne pa na konec sveta zato da živiš v mrzli hiši, tepeš minimalca, živiš z zanikrnimi cimri, pri čemer pa imaš srečo da dobiš svojo sobo.
Jerry tebi pa vse dobro.
Vidim, da ste se kar razpisali glede WH Pa da še jaz povem svoje mnenje...Leta 2012 sem pridobil WHV in se septembra istega leta odpravil dol poln opimizma in pričakovanj. Po pristanku v Aucklandu sem si uredil papirje in začel iskati službo kar tam. Po poklicu sem univ.dipl.inž računalništva in informatike, zato sem mislil, da slžbe pač ne bo problem najti. En mesec sem v Aucklandu klical naokrog, pošiljal prošnje, hodil na razgovore..Vendar nič! Povsod zahtevajo izkušnje oz. že nekaj delovne dobe. Za job urejanja spletnih strani so zahtevali 3 leta delovne dobe. Wtf sem si mislil, to zna vsak študent prvega letnika?? Ampak ok...sem spoznal da sem pač imel prevelika pričakovanja. Ker mi je denarja počasi začelo zmanjkovati sem se odločil, da najdem katerkol job. Spokal sem iz Aucklanda v Taurango saj se je tam kao začela sezona kivijev. V enem tednu sem poklical vsaj 50 številk. Povsod je bil podoben odgovor češ da imajo zapolnjena delovna mesta, da pa si bodo shranili številko in poklicali v kolikor me bodo potrebovali. Yeah right! Sem že skoraj obupal in spakiral nazaj v Slovenijo, ko na plaži srečam dva francoza, ki sta se odpravljala v Hastings, ker sta slišala od nekoga, da je tam ful priložnosti za delo. Šel sem z njima saj sta imela avto. Pridemo v Hastings in se namestimo v backpackerja, kjer nam obljubijo job v kolikor pri njih ostanemo dlje časa. Itak smo sprejeli čeprav nobenemu ni bilo najbolj po godu saj v backpackerju zapraviš več denarja kot ga zaslužiš...Po 14 dneh poležavanja in brezdelja smo končno dobili job v sadovnjaku. Tam sem potem ostal 3 mesece. V tem času sem privarčeval kakih 1000$. Je pa tako, da malice ni in tudi čas za malico ni plačan. Odvisen pa si od vremenskih razmer v kolikor delaš v sadovnjaku. Se spomnem da več kot teden dni nismo delali saj je bilo deževje. V glavnem nekak sem bil zjeban od tega dela in nisem imel več volje za karkoli. Z francozoma smo potem šli na trip okoli južnega otoka za en mesec. Po tem sem se odločil za vrnitev domov po moji pol letni avanturi spodaj.
Glede NZ imam mešane občutke. Situacija je nekoliko boljša kot v SLO, vendar pa tudi ni tako rožnata. Za vse, ki mislite, da spodaj ne rabiš vez za službo se motite. Na vsakem razgovoru te vprašajo, če je kdo od sorodnikov ali znancev že delal v firmi. Dosti dajo na to, da imajo"preverjen" kader. Pričakujte dela kjer boste plačani minimalca. Da pa boste dobili to delo boste morali povečini živeti v hostlu kjer vam ga bo "zrihtal" hostel manager. Ti imajo neke pogodbe z contractorji. Tako si zagotovijo, da denar kroži med njimi. Tedensko boste plačevali hostel okrog 180$NZ. Kar se tiče same narave in okolja spodaj pa sem brez besed. Res noro, neopisljiva pokrajina. To moraš doživeti! Nikol ne bom pozabil bluzenja na plažah ob pivu in pogovorih z folkom iz vsega sveta. Drugače pa država je nenormalno draga. Tedenska najemnina sobe stane toliko kot pri nas mesečna. Alkohol je drag, čiki so 15$, hrana enkrat dražja... Tako da folk, pojdite dol uživati ne pa s obremenjevati s službo. Če bi se še enkrat odločal bi verjetn šel dol za dva meseca backpackat...ne bi pa več šel iskat službe in živet v iluziji o sanjski službi. Verjemite mi, da imate več možnosti v EU za dobiti službo, če ste fakultetno izobraženi. Sam sem po prihodu domov v roku dveh mesecev odšel v Glasgow kjer sem zdaj že kakšno leto in delam kot programer. Sem izredno zadovoljen in nameravam ostati tu še kar nekaj časa, morda za stalno. Mi je pa izkušnja iz NZ vsekakor dala življenjsko popotnico in izkušnje. Še enkrat pa vam povem, da ne pričakujte obljubljene dežele. Potrebno se je prekleto potruditi da kaj zaslužiš in tudi kar nekaj živcev in potrpežljivosti.
lp, Matej
Sem imel podobne plane tudi sam in po mesecu dni aucklanda in zapravljanja denarja spokal v taurango. služba je bila v dveh, treh dneh in sicer obiranje kivijev. Zoprno delo če si visoke postave... 3 dni mučenja in sem že obupal. kmal sem dobu nov šiht v sadovnjaku, kjer se se delalo vsak dan (dež, nedelja, ...) po dveh mesecih sem tut tega pustu. par dni in že je bil sadovnjak z limonami... 14 dni in sem mel kmal pol qrac trnov in ker sem imel že ponudbo za packhouse tut tega pustu.
packhouse je pa dokaj ok. ostal max dni. delal po 12+ ur na dan po 6 dni...
precej garanja, ampak se je denar kar kopičil.
2 meseca avstralije, 14 dni samoe, 14 dni J otok in še mal drobiža.
vmes pa še avokado packhouse za 2 meseca bolj v izi.
meni osebno nekaj najboljšega v življenju in bi šel takoj še enkrat.
sploh sedaj, ko že vse vem kako in kaj
Je Dr.EBHOSE si ga lahko email , če boste potrebovali njegovo pomoč v vašem odnosu , sem
Obljubim, you.your težave bo takoj rešiti . Potem ko so v
odnos z njim sedem let , me je pustil , da sem storil vse, kar je
možno , da ga pripeljem nazaj nazaj, vendar je bilo vse zaman . Hotela sem ga nazaj
Zaradi ljubezni sem za njim, sem ga prosil , vendar je odklonil , dokler sem
razložiti svoj problem , da nekdo na spletu in ji predlagal, da bi moral
namesto mail urok Caster , ki bi mi pomagal Čarati , da ga pripeljem
nazaj, vendar semtip , ki nikoli ne verjamem v urok , nisem imel druge izbire , kot da
poskusil sem pošti urok kolesa, mi je rekel, da ni bil problem , da
Vse bo v redu , preden tri dni , da se bo moj bivši vrnil k meni
Pred treh dneh , je odda urok in presenetljivo v drugem dnevu ,
da je okoli 04:00 . Moj bivši me je klical , sem bil tako presenečen , sem odgovoril
klic in vse kar je rekel, da je bil tako žal za vse, kar se je zgodilo,
da je želel vrniti k meni , da me imaš tako rad . Bila sem tako srečna in
presenečen. Od takrat sem obljubil , da vsi vem, bo
nikoli ni imela odnos težave, ki sem jih bodo nanašali na urok
kolesa , da bi jim pomagali. Kdorkoli bi potrebovali pomoč urok kolesa , njegov
email ebhodaghespell@gmail.com
Bil vržen tudi toliko urok , kot so,
(1 ) želite, da vaš ex nazaj .
( 2) boste vedno imeli nočne more .
(3 ) je treba spodbujati v vaši pisarni
(4 ) Želite otroka .
( 5) Ali hočeš biti bogat .
(6 ) želeli imeti vaš mož / žena , da je samo vaša večno.
(7 ) potrebujejo finančno pomoč .
8) Ali želite, da se pri nadzoru vas poroki
9), ki naj se vas privlači ljudi
10) brez otrok
11 ), potrebujejo mož / žena
13 ) Kako zmagati VAŠE loteriji
14) PROMOCIJA UROK
15) ZAŠČITA UROK
16) POSLOVNA UROK
17) GOOD JOB UROK
18), Cure za vsako bolezen / h.i.v.
Obrnite se ga danes na : ebhodaghespell@gmail.com
Offtopic ampak vseeno: za živet na francoski polineziji ali na novi kaledoniji je potrebna kaka viza ali ne?!
@islander
Nova Kaledonija je precej draga za živet/potovat. V kolikor so del Francije in spadajo kot npr. otok Reunion ob Madagaskarju v EU, bi lahko morda celo preko tega imel pravico do dela. Sklepam, da si dober v francoščini.(vir: bivši cimer francoz)
Eni so napisali cene hostlov od 150 gor...za predstavo, podatki sveži, se pravi stari max. pol leta.
Blenheim: Koanui Lodge (shared room 2-4) za osebo na teden 145+
Blenheim: Lemon Tree Backpacker (4-8) 140+, če živiš v avtu 90
Blenheim Duncannon (shared 2 )135
Picton Atlantis Bacpacker ( shared, 18 bed dorm) 130
Christchurch Rucksackers (4-6) 154+
Christchurch Fawley Towers (sklepam da 4-6) 150 + (hostel rezerviran že tedne vnaprej
Queenstown - pod 150 $ ga ni dorm/shared room-a
Za vse ki pa boste iskali srečo v Nz. V kolikor vas vprašajo za iskušnje, si jih magari izmislite. Če ste kdaj obirali jabolka doma na 2 drevesih.. Malo pretiravajte. Da boste prišli v širši izbor. Včasih hočejo delavce za nekaj mesecov ali leto. Obljubite več, potem pač skenclajte. Ogromno Nemcov in drugih, ki imajo letalske karte domov za dva meseca so obljubili, da bodo oddelali po 3 ali 4 mesece, samo da so dobili službe.
Če imate kakšne izkušnje z vožnjo vliičarja ali traktorja, se da zalužit po 17-19$/h.
Za pravo služvbo pa je potrebno biti na pravem mestu ob pravem času. V nekakšem hostlu v Ashburtonu je ena punca dobila kontakt za delo v laboratorju za kmetijstvo (testirajo vzorce krme in pdobno). Delo ni bilo objavljeno nikjer, nima svojega prevoza, šef jo vozi na šiht, plačilo pa je 21$+ holiday pay 5 dni x 8 ur. Večejga krompirja praktično ne moreč imeti. Punca ni preveč razgledana, nima nobenih izkušenj, nima nobene fakultetne izobrazbe.. Je pa blond in native speaker. Za Dostojevskega še ni slišala.
Medtem veliko bacpackerjev, s kakršnikolimi izkušnjami lahko dobi delo le na pobiranju krompirja, plačano sicer malo več kot minimalca, vendar se dela 10-12 urne izmene, bivša cimra tudi po 17h na dan če je bilo treba (se razume,m da so imeli ene 2 h skupaj odmora), zunaj pa je med 4-15°C, piha veter, dež...
Obiranje kivijev, dela v vinogradu...definitivno niso za visoke ljudi.
Pozdrav!
Sm prebral malo vaše izkušnje, pa moram rečt, da sem se mel sam kr super dol, čeprav sem večino časa delal. Dosti Slovencev misli, da je povsod boljš kot v Sloveniji, čeprav še nikjer niso bli. Nova Zelandija je po mojem mnenju mal precenjena, ni pa švoh, daleč od tega. Sem zravn tud pisal blog o takšnih in drugačnih pripetljajih iz drugega konca sveta, če koga zanima.
Moja Zelandija -> http://gregapopic.blogspot.com/
Ajd
tko nekak je ja...
če hočeš poleg NZ še kaj vidt, je treba kar pošteno zavihat rokave, če pa ti je dovolj malo kruzanja po obeh otokih pa pač malo manj.
Nikomur pa ne bo nič v naročje padlo, razen mogoče Powerball loto
Živjo. Vsem, ki niste dobili vize v aprilu priporočam, da spremljate page. Včasih je komu ne odobrijo oz jo odpove. V tem primeru se sprosti še eno mesto - na WHV Slovenija strani je sicer še vseeno zapisano, da so mesta pošla, ampak prijava je odprta. Na tak način sem sama dobila vizo in upam, da še komu uspe.
No malo prebiram te vaše čveke tule, vidim da jih veliko govori kar nekaj na pamet al pa je slišal od znanca, pa ta spet od drugega.
Jaz sem tu dol in se imam prav lepo, zaslužim dobro in mi nič ne manjka. Celo pripravljen sem pomagat urediti delo če je kdo tesar , zidar po poklicu. Da se tu zasluži malo ni res, od vsakega posameznika je odvisno do kod boš prilezel. Jaz sem po treh mesecih do delovodje.
Ugotavljam tudi da Slovenci raje kot bi kaj naredili- mogoče korak naprej raje šimfajo. Kar se kaže tudi na situacijo ki jo imamo- imete v Sloveniji.
To da moraš tekmovati z Azijci ne bo držalo, tekmuješ z seboj, koliko si vreden kaj želiš. Pozitivno naprej in vse se odpira.
Sam sem objavil oglas o zaposlovanju na NZ preko svojega Slo. podjetja da bi momagal tukajšnjemu delodajalcu. No rezultat je da se nobenemu ne ljubi niti prevesti in poslati življenjepisa, da pa bi si sami plačali vizo in letalsko karto to je pa že kriminal. Mislim da v naši lepi še ni hudo, vse je lepo in vse bo v najlepšem redu.
No malo prebiram te vaše čveke tule, vidim da jih veliko govori kar nekaj na pamet al pa je slišal od znanca, pa ta spet od drugega.
Jaz sem tu dol in se imam prav lepo, zaslužim dobro in mi nič ne manjka. Celo pripravljen sem pomagat urediti delo če je kdo tesar , zidar po poklicu. Da se tu zasluži malo ni res, od vsakega posameznika je odvisno do kod boš prilezel. Jaz sem po treh mesecih do delovodje.
Ugotavljam tudi da Slovenci raje kot bi kaj naredili- mogoče korak naprej raje šimfajo. Kar se kaže tudi na situacijo ki jo imamo- imete v Sloveniji.
To da moraš tekmovati z Azijci ne bo držalo, tekmuješ z seboj, koliko si vreden kaj želiš. Pozitivno naprej in vse se odpira.
Sam sem objavil oglas o zaposlovanju na NZ preko svojega Slo. podjetja da bi momagal tukajšnjemu delodajalcu. No rezultat je da se nobenemu ne ljubi niti prevesti in poslati življenjepisa, da pa bi si sami plačali vizo in letalsko karto to je pa že kriminal. Mislim da v naši lepi še ni hudo, vse je lepo in vse bo v najlepšem redu.
Dej ne prbijej, floskule prodajaj komu drugem. Hiše so takšne greznice da večjih ni, hkrati pa tudi drage.
Za vsak drek iščejo izkušnje in šolo isto kot v Sloveniji. Stanovanje prej kupiš v Sloveniji kot tam.
Uživaj.
Luka ti si pa res eno zagrenjeno človeče, kaj so ti naredil. Mislim da boš moral mal v svet, in ne bit zapečkar.
Ne vem kaj je zate greznica, če misliva na slovensko greznico ki je ne daleč od hiše potem ni to to, očitno pa se dokaj dobro spoznaš na greznice. Pravkar gledam potrebo po delavcih in iščejo zelo kvalificirano osebo za čiščenje, mogoče bi se lahko prijavil. 100 % uspeš.
Očitno pa ti nisi v Novi Zelandiji in tukaj trobiš tako kot včasih ko si šel malo na hojladri v Ameriko in si bil kar direktor.
In kar v treh mesecih delovodja, wau. Res svaka čast. Še dobro da si odšel iz Slovenije.
Kar se tiče hiš, hja izolacije ni, talnega ogrevanja ni, pri starejših ni niti centralnega ogrevanja. Najemnine so drage, drage...
Delo v gradebeništvu je v Christchurchu, drugje te ne vidim. Tam pa je spet problem pomankanja akomodacij, kar dvigne cene uf v nebo.
Upam da ostaneš tam, ker si presposoben za Slovenijo. Drugače navadni slovenci začnejo s pobiranjem kivija, ti pa si kar delovodja.
Lep pozdrav,
Luka
Aja čimprej odjavi rezidenstvo v Sloveniji. Delovodja
Delovodja -mene pa znima koliko zasluzis na uro (se pravi pred holiday pay)kot delovodoa gradbeniske ekipe? Glede na to, da sem delal za Ceres (kar bi moral poznati), poznam priblizne postavke fizikalcev. Koliko pa delovodja? Da vidim, ce je vse res tako dobro.
Sem videl irce, brez izkusenj, dobiti delo za zacetek po 17$/H, tudi operaterje tezke mehanizacije, brez papirjev in licenc po 30$... hkrati pa folk iz vzhodne evropem, ki so dobili ponujeno le 1/2 do 2/3 lokalne postavke za bolj odgovorna delovna mesta.
Luka, nimam odgovora na tvoje neumnosti, odrasti fant. Očitno si še vedno v maminem zavetju in ti je prelepo kjer si saj ti starši filajo žepke. No mogoče si pa eden tistih birokratov ki molzejo Slovenski narod ali pa čistiš greznice pa še tiste bolj slabo. Očisti najprej svojo kar se da temeljito.
Nimaš pojma fant, trosiš neumnosti ljudem tu, pridi dol pa boš videl kaj je življenje.
No kar se tiče Slovenije in odjave, zakaj pa ne saj sem 25 let plačeval davke in prispevke za razliko od tebe sem nekaj prispeval! kaj si pa ti?
Pa nisem odšel zato ker mi je bilo slabo ampak ker že leta delam zunaj po svetu in glej hudiča plačujem prispevke in davke v Sloveniji, kaj pa ti?
Pojdi k mamici pod krilo in ostani tam.
Jerry- tisti ki skače z padalom na južnem otoku?
Koliko je moja urna postavka ti ne povem, je pa dokaj blizu večji številki ki si jo omenil. S tem da ni zabetonirana saj imam vsake tri mesece revizijo.
J e pa različno od firme nekje plačajo od za tesarja od 27- 46, spet ali imaš svoje orodje , kombi.
Potem se razlikuje ali imaš na pogodbo- tu je urna postavka večja, vendar skrbiš za vse sam, plačilo davka in zdravsveno blagajno ki je 1,5 % od plače, dopust si sam plačaš in prve tri dni bolniške.
Če si zaposlen imaš plačan dopust, plačane prve tri bolniške dneve, zavarovanje za poškodbe plača podjetje, Glede zavarovanja so še druge ogodnosti ki jih nudi podjetje. Davek odvede podjetje.
Je pa tu urna postavka nižja. Jaz mam vsaj te ugodnosti da mi plačajo telefon in stroške goriva.
Pri nas delajo Filipinci in so navadni delavci njihova urna postavka se giblje med 20 in 23 in tudi 27$.
Ceres po pravici nisem zasledil, tu je firm kot dreka, jaz delam za Buildtech.
In nisem na holiday vizi, na triletni.
Je pa res da zaradi obsega dela dobiš tukaj ves klump iz Irske in Anglije, ne bom rekel da ne znajo ampak vsaj pri nas bi jih polovico poslal nazaj.
Več so vredni Filipinci kot pa otočani.
To da ti ponujajao polovico ali tretjino ne vem, vedno je začetna postavka 25-27, po treh mesecih ali te sunejo v rit ali pa zaposlijo in zvišajo. Za tesarja govorim. Pa tudi ostali imajo nekje tam.