- Forum
- Delo v tujini
- Davčna ugotovila dohodek iz tujine izpred 2 leti - kaj zdaj
Davčna ugotovila dohodek iz tujine izpred 2 leti - kaj zdaj
Pozdravljeni,
Domov sem dobila pismo iz FURSA, ki me vabi na razgovor v 8 dneh, ker so preko 100 različnih direktiv dobili informacije, da sem leta 2014 imela dohodek iz tujine.
Ob tem me seveda jezi več stvari:
-to je bilo prvo leto po končanem študiju in absolutno nisem vedela, da moram tako mali znesek prijavljati
-v celem letu je bil to edini dohodek (okoli 600 eur in je bil obdavčen v tujini, nisem pa dala nobene davčne napovedi nikjer)
-leta 2015 sem delala v tujini in sem dala davčno napoved tudi v Slo, vse po pravilih, ravno, da bi se izognila takšnim slučajem. Čeprav poznam kar nekaj posameznikov, ki delajo v tujini in niso oddali davčne napovedi v Slo tudi nekaj let pa se jim ni še nič zgodilo.
-a so mene šli preverjati samo zato, ker sem leta 2015 delala v tujini in dali prošnjo za izmenjavo podatkov iz vseh držav EU-ja? Namreč leta 2014 sem za 2 tedna delala v državi A, leta 2015 pa v državi B.
Kako naj zdaj postopam, da bi se izognila kazni?
A ima kaj veze, da nisem dobila tistega dokumenta o odmeri dohodnine?
Hvala za vse odgovore.
Madfonca, maš pa srečo. A ni neki bilo rečeno, da izmenjava podatkov poteka le od 1.1.2016?
Pojdi na razgovor in ne komentiraj preveč, naj ti oni povedo kar imajo za povedat potem pa boš videla kam pes taco moli.... edino kaj takšnega ti lahko svetujem.....
Važno, da poslancem ni potrebno plačevati dohodnine, nas male ljudi pa se bo terjalo še vsak fičfiriček...
V kateri državi pa si 2014 delala, da so dobil informacije?
2014 v Franciji za 12 dni ( v tem letu sem bila tudi 6 mesecev prostovoljka v precej oddaljeni tujini) , lani pa na Poljskem. Sem pa videla, da je prišlo kar nekaj novosti na davčnem področju v letošnjem letu.
A ima ali je imel kdo že podobno situacijo?
Mogoče je informacija na plano prisla zato, ker v Franciji nisi oddala dohodnine in so oni kaj preko fursa brskal, ker načeloma je oddaja dohodnine obvezna...
Oddaja dohodnine ni vedn obvezna, tudi v Sloveniji ne.......
Obstajajo meje (znesek prihodkov) do katerih je treba oddati napoved.
Ko gvorim o prihodkih iz tujine, napovedi ni treba oddati, če izračunana dohodnina ne presega 20 eur. Na letni ravni pa ni obračuna dohodnine (tudi davčna ga ne naredi), če skupen znesek prihodkov ne presega 3000 eur. To vse lepo piše v zakonu... in tudi na spletni strani fursa...
Kakrkoli, mene zanima kako boš tole rešila. Sporoči prosim kaj se je zgodilo.
v celem letu je bil to edini dohodek (okoli 600 eur in je bil obdavčen v tujini, nisem pa dala nobene davčne napovedi nikjer).
Ali lahko dokažeš, da je bil obdavčen v tujini ? Ponavadi so prihodki iz kakršnegakoli dodatnega dela v tujini neobdavčeni. V tujini veljajo podobni zakoni kot v Slo - nek minimalendohodek je takorekoč neobdavčen.... Dokazati moraš da si plačala davek v tujini, še vedno pa to ni opravičilo da nisi oddala napoved v Slo. V vsakem primeru bi morala oddati napoved v Slo, če je bil obdavčen v tujiniali ne.
-leta 2015 sem delala v tujini in sem dala davčno napoved tudi v Slo, vse po pravilih, ravno, da bi se izognila takšnim slučajem. Čeprav poznam kar nekaj posameznikov, ki delajo v tujini in niso oddali davčne napovedi v Slo tudi nekaj let pa se jim ni še nič zgodilo.
- Verjetno gre za naključje. Mgoče si ti prva izmed vseh tistih, ki jih bo furs pohopsal..... Očitnoje da se je furs začel gonjo...bomo videli kako se bo končalo.
- a so mene šli preverjati samo zato, ker sem leta 2015 delala v tujini in dali prošnjo za izmenjavo podatkov iz vseh držav EU-ja? Namreč leta 2014 sem za 2 tedna delala v državi A, leta 2015 pa v državi B.
Dvomim... Lahko da je zavod za zaposlovanje izmenjal podatke. Sedaj zavod in furs avtomatsko izmenjujeta podatke, in če si na zavod prinesla U1 obrazec iz tujine, je furs sedaj avtomatsko od zavoda dobil podatke o tem kje si delala....
A ima kaj veze, da nisem dobila tistega dokumenta o odmeri dohodnine?
Nisi ga dobila, ker ni bilo nič zaporačunat. Če nisi imela prihodkov v Slo, panobenih iz tujine nisi prijavila, ti niso mogli poslat poračun dohodnine. In to ni njihova napaka...
Jaz osebno poznam kar nekaj ljudi, ki so delali v tujini, doma potem še vzeli nadomestilo, niso pa plačevali dohodnine. Jaz sem šla v tujino pred 3 leti, od prvega dne oddajam napoved dohodnine in plačujem, res plačujem k zmešana. V teh treh letih sem fursu dala en dober, sm res dober avto - jaz ga namreč nimam..... pa bog pomagaj. Tako pač je. Vsi tisti ki so še pred menoj šli v tujino, ko sem jih spraševala za dohodnino, so se mi smejali. Mislim da so se sedaj nehali smejat.....
hvala za komentarje. Bom videla kako bo v ponedeljek. Sporočim.
To, da je bil odmerjen davek imam tudi napisano na pogodbi. Davka niso vrnili.
Meni se zdi pač absurdno, ker mlad človek ne ve vse te stvari. Tudi ko pogledaš na fursovo stran in pregledaš novice ti lahko vzame kako leto časa, da sploh vse prebereš in razumeš.
Klikneš na eno novico (je tudi po več novic na dan) in od tam lahko klikneš na 10 mest, in potem se odprejo dokumenti od 10-50 strani v nekem uradniškem jeziku.
Če nisi študiral na pravni ali upravni se ti zatika že pri razumevanju "najenostavnejših" zapisov. Vsak Slovenec bi potem moral dobiti en mesec plačanega dopusta, da to sam prebere in preštudira.
Izredno debilna so tudi ta slo pravila "s finančnim rezidentstvom", ki jih marsikatera druga država EU ne tolmači tako, ampak enostavno, tako, da če te uradno ni doma 6 mesecev, jih več ne zanimaš v davčnem smislu.
Tudi ko bereš poenostavljena pravila, to razumeš tako.
Pa še nekaj me čisto tako zanima, če delaš v tujini, kjer je davčna stopnja višja, a ti Slovenija vrne kar si preplačal?
Sicer vem za veliko Poljakov, ki delajo tako v Franciji pa tudi ne prijavljajo in za zdaj še niso dobili kakega podobnega pisma domov, tako, da dvomim, da je Francija kriva.
od zavoda nisem prejela nobenega nadomestila in tudi se z njimi nisem ukvaarjala leta 2014. 2015 pa ja ker sem službo v tujini zgubila.
"Madonca" zakaj pa ne odjavis davcnega rezidentstva. Dokazes, da imas interese v tujini, odjavis stalno prebivalisce. Po mojem si res zmesana, ker toliko placujes Sloveniji in mislis, da moras. Res po fursovem mnenjuu moras ampak se vedno je resitev odjava rezidentstva (s tem da prilozis kup dokazov, kot so najemna pogodba, pogodba o zaposlitvi itd).
Mogoče ga ne more odjaviti. V nasprotnem primeru, naj to res naredi čim-prej. Nesmiselno je plačevati davek v državi kjer ne živiš in tudi nimaš nobenih vezi,...
Da ne odpiram nove teme...če gres za stalno v eno tujo drzavo in tam dobis stalno zaposlitev in naslov, ja si res zmešan, da ne odjaviš davčnega rezidenstva. Kaj pa primer, ko ne gres za stalno, ampak delas sezonska dela v Avstriji naprimer. A tu imas kako šanso, da te odjavijo? Jaz v prihodnosti nameravam za eno sezono delat v Avstriji, pol pa delat za eno leto v Kanado in mogoče se kam drugam. A ima kdo izkušnje s tem... te furs lahko odjavi al te v takem primeru molze, ker se vidi, da ne gres za stalno (nimas pogodbe za nedoločen čas,...se bos selil med razlicnimi tujimi drzavami)?
Jaz sem lani v Avstriji zaslužila približno 6500 netto in valda pridna fursu vsak mesec oddajala napoved. Na koncu sem morala na ta znesek se fursu doplačat neki cez 400 eurov, ker so računali, da bom celo leto služila. Rekli so mi naj plačam, da bom dala letos ugovor in bom nazaj dobila, ker bojo na letni ravni obravnavali zaslužek. Sedaj cakam, če mi bojo kaj vrnili. Vsakemu je jasno, da za 6500 eur cez celo leto ni doplačila, me zanima, kako bo furs to obravnaval!!
tako kot Londra pravi. Resi se davcnega rezidenstva asap.
mene je furs olupil, ker sem mona in se nisem odjavil takoj.
obrazlozitev je bila da moj delodajalec ni davcni zavezanec in da RS s to drzavo nima podpisanega sporazuma o izogibanju dvojnega obdavcevanja. ta drzava pa ga ima podpisanega z RS.
BANDA!!!!
samo resi se te ***
Naslova oziroma stalnega prebivališča v Sloveniji ne moreš odjaviti kar tako na lepe oči. Moraš najprej pridobiti naslov stalnega prebivališča v tujini, nato odjaviš naslov v Slo, šele nato pa začneš postopek odjave rezidenstva za katerega moraš priložiti kar precej dokazil. Ni tko enostavno. Vse dkler imaš naslov stalnega prebivališča v Slo. moraš plačevati dohodnino v Slo. Tudi če dokažeš da si več kot 180dni v tujini in si po vseh EU zakonih davčni rezident drugje in bi te vsaka druga država obravnavala kot nerezidenta, te furs ne spusti. So napisali zakone tako, da te lahko preganjajo....žal. In to je samo v Slo. Druge držćave članice EU tega ne počnejo - so vesele, da ljudje gredo delat in niso v breme državi....
Ja,kot je nekdo omenil, če nisi v tujini za stalno, te furs lupi - ker si molzna krava. Od ljudi, ki so v domovini nimajo kaj vzeti zato so se spravili na zdomce.
Tudi sama priporočam odjavo naslova v Slo - če je možno. Dejstvo pa je da ko greš delat za nekaj mesecev v tujino, tudi če dokažeš da v tujini delaš 9 mesecev na leto, imaš v tujini vedno in samo začasno prebivališče s katerim ne moreš odjaviti stalnega v slo...... Tujci tudi pazijo, da ti ne dajo stalnega prebivališča, če so te zaposlili le za nekaj mesecev.
Te zadeve niso tko preproste kot se ljudem zdi.....
Seveda je preprosto, je sicer trajalo ampak meni je uspelo. Na upravni enotni mi ni bilo potrebno nicesar dokazovati. Samo povedala sem, da odjavljam stalno in sem povedala naslov v UK. In to je to. Pred avgustom 2015 pa se je rezidenstvo dalo odjaviti tudi brez odjave stalnega prebivalisca. Naslednje leto pa se lahko po novem zakonu odjavi rezidentstvo brez odjave stalnega prebivalisca. Naj povem, da nimam v UK permanent residence card (alinekaj takega kar se lahko dobi po 5 letih zivljenja) in se tudi skoraj vsako leto selim). S tem da davcni nisem predlozila nobenih mojih financnih podatkov, vse je bilo lepo skrito. Zato pa nekateri placajo, ker so neumni in predlozijo vse dokumente s financnimi podatki.
V slo imam se odprt nerezidentski racun, zivljenjsko zavarovanje in kljub temu je uspelo.
Madonca
V tujini ne poznajo koncepta Stalnega in Začasnega bivališča. V Uk recimo sploh ne obstaja noben register "prijavljenih" prebivalcev. Pri prijavo za tamkajšne zdravstveno zavarovanje tako potrebujete npr. račun za elektriko/plin, ki dokazuje da živite v tam.
Tudi FURS ne zanima, kje imate prijavljen stalni naslov. Njim je pomenbno, da ste davčni zavezanec v tujini in nima stalnega prebivališča v sloveniji. Poleg tega je tudi obvezen pogoj, da nimate družine v slo. Ostalo niti ni tako pomebno.
Jaz sem tudi potreboval 2 tedna, da sem uredil vse potrebno. Na koncu je šlo,..
Jao, ce delas to v EU, ZDA ali kaksni taksni drzavi s katero si izmenjujejo podatke, potem se pac ne poskusa izogibati. Ce delas v kaksni cudni drzavi v razvoju, potem pa zelo dvomim, da bo FURS kadarkoli dobil kakrsnekoli podatke.
Ce mislis biti dlje casa odstona iz Slovenije oz. resno razmislajl o trajni odselitivi, potem se pac odjavi pri nas in je to to.
Danes sem bila na Fursu in sem izpolnila napoved za odmero dohodnine za leto 2014, kazni naj ne bi dobila, dobila bom pa odločbo, po kateri upam, da ne bo nič za plačat.
Kr tko za info... V Avstriji poznajo koncept stalnega in zacasnega prebivalisca......pa se kako....
Ljudje dejte ze razumet da je vsaka drzava zgodba zase in ne gre v6se posplosevat......