Popotniški forum

Davčna ugotovila dohodek iz tujine izpred 2 leti - kaj zdaj

Dodan 21.10.16 @10:45:06
Ehdavki | Gost | odg. 26.10.2016 @00:27 Prijavi neprimeren komentar

kokikor jaz berem novice pri zakonu v zvezi z davcnim rezidenstvom, so jih po mojem mnenju le poostrili in sedaj upostevajo le slovenski zakon. Se pravi, davcni rezident, ce imam stalno bivalisce, kot to navaja 6. tocka zakona, ne glede na to, kje je center zivljenjskih interesov. Odjavit stalno bivalisce, ljudje!

Madonca | Gost | odg. 26.10.2016 @00:32 Prijavi neprimeren komentar

kokikor jaz berem novice pri zakonu v zvezi z davcnim rezidenstvom, so jih po mojem mnenju le poostrili in sedaj upostevajo le slovenski zakon. Se pravi, davcni rezident, ce imam stalno bivalisce, kot to navaja 6. tocka zakona, ne glede na to, kje je center zivljenjskih interesov.

S tem se strinjam, ker sem v praksi doživela enako....

Madonca | Gost | odg. 26.10.2016 @00:36 Prijavi neprimeren komentar

Vozniško dovoljenje vam ne propade S opravljenim izpitom, ga dobite za nedoločen čas. Določen čas veljavnosti ima samo "medij", s katerim dokazujete veljavnost. Četudi nimate novejšega naslova je medij še vedno veljaven do datuma, ki je napisan.

Ne drži. Odvisno je od države v kateri si. Vsaka država določi čas za menjavo dokumentov. Kaj potem pa vsaka posamično. V Švici je zakon, da če zamudiš menjavo, moraš pri njih ponovno delat vozniško...

Kako je v EU državah, pa je druga stvar....

Londra | Gost | odg. 26.10.2016 @01:35 Prijavi neprimeren komentar

"Madonca" nate so se spravili zato, ker si odsla v Svico. Sem prebrala zelo veliko o odjavi davcnega rezidenstva. Tisti v UK, so imeli sreco (razen, ce niso bili tako butasti, da so oddali tudi svoje placilne liste in jih je tudi davcna potem zagrabila in jim izstavila racun za placilo dohodnine). Tudi tisti, ki so se dejanskko preselili v Avstrijo in odjavili stalno prebivalisce, jim je uspelo. Toda, ravno tisti, ki so v Svici, so najbolj naj.... Kajti grebatorji na davcnii tocno vedo, da so place ogromne in da se splaca zaj... nase ljudi v Svici. Vendar pa ne upostevajo tega, kako visoki so stroski zivljenja v Svici. Eden se je boril na sodiscu in je dokazoval zivljenjske interese v Svici a ker je imel stalno prebivalisce v Slo, je sodisce odlocilo v prid drzave. Zaradi te sodbe tudi drugi Slovenci v drugih drzavah nismo mogli vec odjaviti rezidenstva brez odjave stalnega prebivalisca. Verjetno pa si naletela na upravni na nekoga, ki je lahko sorodnik z nekom na davcni ali pa ti je bil nevoscljiv in ti je hotel nagajati. Ah, nikoli se ne ve pri teh uradnikih. Se to glede naslova v potnem listu: kaj mi pomaga vpisani naslov v potnem listu. nic. Ni vpisana postna stevlika, ki pa je v UK zelo pomembna. Kajti dve ulici z istim imenom sta lahko oddaljeni samo 5 min, loci pa ju le drugacna postna koda. Ampak menda ni prostora za postno kodo. Pa razumi to. 

Madonca | Gost | odg. 26.10.2016 @08:56 Prijavi neprimeren komentar

Londra,

dej ti razumi da očitno za ene veljajo ena pravila, za druge druga. Očitno smo državljani drugače oziroma neenako obravnavani. Ne odločaš ti o tem kako pomemben je naslov v dokumentu. Tudi ko prvič daš delat dokumente moraš imeti naslov. Tudi brezdomci morajo imeti naslov - če nimajo nič, jim na CSD naredijo naslov......

To, če se tebi nekaj zdi nesmisleno ali brezveze, še ne pomeni da je zakonito. Mogoče pa še nisi naletela na tapravga uradnika, ki bi te podučil.....

Zato me moti, da ljudem razlagate kako je nekaj dovoljeno in zakonito, če ni res. Slo zakoni so narejeni da plačaš kazni tudi če nisi ravno v prekršku ker pač uradniki imajo preveč pooblastil.... Isto sranje kot s parkiranje, kazni pišejo redarji :::lol::: komaj končal srednjo, pa je pooblaščen za kazni pisat....

Madonca | Gost | odg. 26.10.2016 @09:19 Prijavi neprimeren komentar

http://www.mnz.gov.si/si/mnz_za_vas/osebni_dokumenti_in_prebivalisce/prijava_in_odjava_prebivalisca/stalno_prebivalisce/

izseljenec,.,.,. | Gost | odg. 26.10.2016 @09:32 Prijavi neprimeren komentar

mene pa moti ta jeza kdo ima prav in kdo ne.

Londra in Ptic imata verjetno najvec pojma tu gor o vsem kar se tice zivljenja v UK. se posebej o smislu naslova v dokumentih. tudi v mojem potnem listu ni bilo prostora za postno stevilko, ki je edina pomembna tu pri nas. za vso drugo s***** pa se je plac nasel. pa me niso poslusali kos em jim rekel da je dovolj ce samo postno napisejo.

ce clovek pove kako se je sam resil davcne, ni potrebe po pisanju romanov.

Madonca | Gost | odg. 26.10.2016 @09:36 Prijavi neprimeren komentar

@ Izseljenec,

mene pa moti, če hoče kdo drugim prodat svojo zgodbo za edino pravilno. Mogoče je tako v UK, ni pa tako v drugih državah ...... ne posploševat stvari.

Sem vesela, da se vam je uspelo znajdet in se rešiti davčne. Žal pa so merila očitno drugačna za vsakega posameznika. Kar precej nas je takih, ki smo naj.... in ne morem potem pisati kako je ful vse easy in einfach, da se da, če pa ni.... ne za vse.

Zaskrbljen | Gost | odg. 26.10.2016 @16:42 Prijavi neprimeren komentar

Zivjo!

Jaz zivim oz.delam v tujini 8 let. Edino kar me veze na Slovenijo, je stalno prebivalisce. Vem, neumno od mene da si statusa nisem uredil takoj.

Zdaj bi zelel zadeve urediti (odjaviti prebivalisce, davcno), vendar me je zelo strah 'kazni' oz. dohodnine, katero bi mi nabili; se mi niti sanja ne, za kaksen znesek bi lahko slo.

A ima kdo kak nasvet kako ukrepati?

Hvala.

Tralala | Gost | odg. 26.10.2016 @17:29 Prijavi neprimeren komentar

Če narediš samoprijavo ne dobiš kazni. Glede davka si lahko izračunaš. Res je da vzame veliko časa, ampak se vseeno da vsaj na približno.

Na koncu koncev, je morda bolje prijaviti zadeve sam, kot pa da te dobijo oni. 

A za nazaj se pa ne da finančnega rezidenstva odjavit? 

kr-en | Gost | odg. 26.10.2016 @17:42 Prijavi neprimeren komentar

Zaskrbljen

Vem, da so posamezniki v preteklosti uspešno urejali odjavo davčnega rezidetstva tudi za nazaj. Upam, da ti bo uspelo. 8 let neplačanih dohodnin lahko hitro nanese tudi 50 - 10 000 eur

Jaz bi ti samo priporočal, da za nobeno ceno dacarjem, ne razkriješ svojih zaslužkov.

Londra | Gost | odg. 26.10.2016 @18:53 Prijavi neprimeren komentar

"Zaskrbljen" naslednje leto ti lahko uspe, ko stopi v veljavo nov clen zakona. ampak vsaj prej odjavi stalno prebivalisce. Od tuje davcne uprave pa pridobi obrazec, da si davcni rezident, dodaj se ostale dokumente zraven (clanarine, vpis v volilni register, vozovnice itd). V kateri drzavi pa si?

... | Gost | odg. 26.10.2016 @21:37 Prijavi neprimeren komentar

Preberte si vprašanje 13. http://www.firststepsinuk.eu/documents/davcno-rezidenstvo/944-2/

Ne govorim iz lastnih izkušenj, ampak mogoče bi se dalo urediti tudi za nazaj, če imaš srečo- ugotavljenje rezidenstva po prelomnih pravilih. Sicer je to ful odvisno od sreče oz če vejo, da bi se nekdo odjavil za nekaj let nazaj in je v igri ful dnarja, dvomim, da bi ga  za nazaj izpustili iz krempljev. Naj pove kdo, ki je poskusil odjaviti rezidenstvo za nazaj ali je moral doplačati davek za nazaj ali ne?? Glede samoprijave... za koliko let za nazaj se pa lahko samoprijaviš? Po zakonu vem, da moras dohodnino oddati do julija naslednjo leto.

Zaskrbljen | Gost | odg. 26.10.2016 @21:59 Prijavi neprimeren komentar

@Londra, kr-en, Tralala, hvala za nasvete in mnenja.

@Londra, se pravi da naj kar cimprej odjavim stalno prebivalisce (kolikor je le mozno za nazaj), potem pa pocakam do naslednjega leta z odjavo davcnega rezidentstva? Kak nov clen zakona pa pride ven?

@Kr-en, kaksne dokumente pa je potrebno predloziti dacarjem? Sam sem vedno mislil da pogodbe o zaposlitvi (kjer je seveda navedena tudi placa), vendar ce pravis naj raje ne razkrijem svojih zasluzkov (kar ima smisel), na podlagi cesa potem naredijo izracun?
Drugace sem v Spaniji.

Se opravicujem za toliko vprasanj, vendar sem se s to problematiko zacel ukvarjati sele pred kratkim.

Londra | Gost | odg. 26.10.2016 @23:12 Prijavi neprimeren komentar

"Zaskrbljen" meni niso naredili izracuna, odjavila sem se za 3 leta nazaj. oziroma odjava rezidentstva velja od takrat, ko sem odjavila stalno prebivalisce. Tisti, ki so se odjavljali pred avgustom 2015, pa so dobili odlocbe z dnem, ko so se preselili v tujino ali z dnem, ki ga je na potrdilo napisala davcna od tuje drzave (govorim za primere iz UK). Ja, pac zakrijes podatke o placi. Jaz sem sicer takrat delala preko agencije in je bila pogodba brez urne postavke (4 strani drobnega tiska :-) ), zato mi tudi niso mogli nic zaracunati. Tisti, ki pa dajo vse svoje placilne liste, papirje od davkarije v tuji drzavi, pa dobijo obracun.Pozanimaj se, kaksen dokument moras dobiti odsSpanske davcne - saj verjetno obstaja fb skupina Slovenci v Spanci, tam bi bolj vedeli. Stalno prebivalisce ne mores odjaviti za nazaj, zal. Vendar pa lahko dokazujes, da ima interese v tujini (ce imas racun zaprt, ce nimas stanovanja, zene in otrok v slo).

Pomembno je, da se cim manj komplicira in da se na dokumentih skrije podatke o prihodkih. Tudi, ce na obrazcu omenite ime banke, bodite previdni (raje ne) . Kajti lahko bodo zahtevali podatke od tiste banke. Zato ne dati st. racuna davcni(ker nekateri potem mislijo, da je to potrdilo).  Upam pa, da kdo od davcne ne bere tega. :-)

kr-en | Gost | odg. 27.10.2016 @09:12 Prijavi neprimeren komentar

Zaskrbljen

Jaz sem preprosto v kojiji pogodbe, ki sem jo dal prekril vse zneske. S računi je malo bolj kompleksno. Po zakonu si namreč dolžan prijaviti vse bančne račune v tujini. 

Kaj vse je potrebno priložiti je razloženo v obrazcu, ki ga je DURS/Furs pripravil za odjavo.

Jaz bi na tvojem mestu čim prej odjavil stalno prebivališče. Glede ostalega, bi se na tvojem mestu pa raje prej posvetoval s kakšnim pravnikom, ki pozna to področje. Osebno tudi definitivno ne-bi "sparal". Dobra novica zate je, da so tudi v Španiji v povprečju s slovenijo primerljive plače, posledično je verjetno tudi obdavčitev zelo podobna.

Mogoče se tudi najprej splača narediti poračun in izračunati, koliko bi sploh plačal te dohodnine v vseh teh letih. Na takšen način boš vsaj imel okvirno sliko koliko te lahko vse skupaj stane.

Neplačani davki imajo tudi ne zastaralni rok. Mislim, da je 6 ali 8 let.

Madonca | Gost | odg. 27.10.2016 @23:30 Prijavi neprimeren komentar

Londra,

ti si stalni naslov odjavila ko si dejansko šla v tujino, nato si kasneje odjavila davčno rezidenstvo za 3 leta nazaj? Prav razumem?

Torej, če nisi odjavil stalno prebivališče v Slo, ga za nazaj ne moreš odjaviti in potemtakem tudi rezidenstva ne?

Madonca | Gost | odg. 28.10.2016 @00:00 Prijavi neprimeren komentar

http://sindikat-sdms.si/news/novosti-ki-jih-prinasa-novela-zakona-o-dohodnini-zdoh-2r/

http://www.fu.gov.si/fileadmin/Internet/Davki_in_druge_dajatve/Podrocja/Dohodnina/Novice/2016/Informacija_o_novostih_ki_jih_prinasa_novela_ZDoh-2R.pdf

Bodi informiran

Ne zamudi naslednje akcije ali pomembnega obvestila!

Si avanturistični popotnik ali vsakodnevni potnik? V vsakem primeru zate pripravljamo ažurne, zanimive in koristne popotniške in potniške informacije, ki ti jih dostavljamo v tvoj poštni nabiralnik enkrat do dvakrat na mesec.