Popotniški forum

Davčna ugotovila dohodek iz tujine izpred 2 leti - kaj zdaj

Dodan 21.10.16 @10:45:06
Londra | Gost | odg. 28.10.2016 @00:20 Prijavi neprimeren komentar

Ko sem odsla, sem prijavila samo zacasni odhod. Rezidenstvo sem odjavljala pa ni uspelo, ker nisem odjavila stalnega. Po odjavi stalnega prebivalisca, pa je uspela odjava rezidenstva z dnem odjave stalnega prebivalisca. Nisem pa dobila nic za placat

Prej so nekateri uspeli odjaviti rezidenstvo za nazaj, brez odjave stalnega prebivalisca. 

Madonca | Gost | odg. 28.10.2016 @00:24 Prijavi neprimeren komentar

Bi bilo dober vedeti kako jim je uspelo odjaviti za nazaj kljub stalnem prebivališču - konkretno postopek oziroma kaj točno so naredili, da jim je uspelo.

A mogoče kdo ve, ali je TR v tujini dolžan prijaviti samo rezident ali tudi nerezident?

Dejte | Gost | odg. 28.10.2016 @23:24 Prijavi neprimeren komentar

ko se pogovarjate o rezidenstvu in odjavi bivalisca, se zjasnite, kje zivite, ker je odvisno, ali ima ta drzava s Slovenijo podpisan bilateralen dogovor o izogibanju dvojnega obdavcenja. Ce ga ima, ste lahko nerezident za davke v Sloveniji kljub stalnemu bivaliscu v Sloveniji, saj prevlada bilateralna pogodba nad slovenskim davcnim zakonom zaradi clena o centru zivljenskih interesov (ki pa ste jih seveda morali premakniti iz Slovenije v novo drzavo, ce nocete bit v Sloveniji rezident za davke). Tako imamo lahko npr. nekoga, ki dela v drzavi, s katero ima SLO sklenjeno pogodbo, vendar je pustil zeno in otroke doma v SLO, se pravi ni premaknil centra zivljenskih interesov iz SLO, in ga SLO smatra za davcnega rezidenta. Ali nekoga, ki doma nima nobenih odvisnih druzinskih clanov, zavarovanj, clanstev, bancnih racunov, in je tako premaknil center interesov v tujino, in ni davcni tezident. Ali nekoga taksnega, ki je premaknil vse nasteto, vendar zivi v drzavi, s katero SLO nima bilateralne pogodbe, in tako obvelja slovenski davcni zakon, in ce ima prijavljeno stalno bivalisce, je se vedno davcni rezident v SLO.

Dejte | Gost | odg. 28.10.2016 @23:30 Prijavi neprimeren komentar

P.S. In kakrsekoli so vase okoliscine, davcni rezident boste do takrat, ko vam FURS izda odlocbo, da niste vec (tudi ce ste v drzavi z bilateralno pogodbo s centrom zivljenskih interesov drugje kot v SLO). Treba je izpolnit njihov obrazec o ugotavljanju davcnega rezidenstva, in obvelja tudi za nazaj, ce se ugotovi, da imate pogoje za davcno nerezidenstvo.

izseljenec.,.;., | Gost | odg. 29.10.2016 @13:12 Prijavi neprimeren komentar

Dejte

Jaz nisem imel centra interesov v RS, sem v drzavi katera ima ta bilateralni dogovor z RS, nicesar v RS, pa so me steli kot davcnega rezidenstva vse dokler nisem odjavil stalnega prebivalisca. Nicesar ne morem uveljavljati za nazaj,...

V Bananistanu ocitno veljajo dvojna merila. Ni cudno da narod odhaja.

Dejte | Gost | odg. 29.10.2016 @22:09 Prijavi neprimeren komentar

izseljenec, pa si izpolnil obrazec za ugotavljanje davcnega rezidenstva za nazaj?

izseljenec.,.,., | Gost | odg. 01.11.2016 @11:12 Prijavi neprimeren komentar

ja, pa nic od nica. ampak dobro. ni kaj dosti denarja v igri. le 1000 evrckov. za to se mi niti ne da vec boriti z dacarji.

Kako | Gost | odg. 01.11.2016 @22:39 Prijavi neprimeren komentar

@dejte

Kakšen pa je ta obrazec za ugotavljanje davčnega rezidentsva za nazaj? Kje se ga dobi? Kako se ga pravilno izpolni in kaj je potrebno priložiti?

Lahko daš več, bolj podrobnih informacij?

Kako | Gost | odg. 02.11.2016 @22:34 Prijavi neprimeren komentar

Ta obrazec se najde na spleti strani Fursa.

"Izseljenec" seveda se moras pritoziti na to, to je veliko denarja in ni drobiz. Verjetno si pa sam naredil napako, da so ti izstavili odlocbo. Si morda prilozil placilne liste? Pogodbo o zaposlitvi na kateri je napisana letna placa (place pa nisi zabrisal)? Ce si to naredil, si (se opravicujem) res butec. To je zadnje kar lahko naredis pri odjavi rezidenstva ojoj - tisti, ki so UK rezidenti in so morali doplacati so tudi prilozili cisto vse kar je mogoce. To je bila pa  napaka. 

Londra | Gost | odg. 02.11.2016 @22:41 Prijavi neprimeren komentar

Se opravicujem, ker sem morda delovala nesramno, "Izseljenec". Sicer pa bi tudi jaz naredila lahko taksno napako, da bi prilozila tudi moje placilne liste in me je kar nekaj kolegov prepricalo, da tega ne naredim. Dobro, da sem jih poslusala. 

Manca | Gost | odg. 03.11.2016 @11:46 Prijavi neprimeren komentar

Tudi sama sem v podobni situaciji in ze nekaj casa spremljam vase poste (ki so mimogrede, ful koristni, zato hvala vsem ki pomagate z nasveti).

Eno mogoce malo neumno vprasanje, ampak vseeno: kako oz. na podlagi cesa pa potem davcna izracuna koliko si dolzan, ce ne vidijo koliko si dejansko zasluzil?

(tudi mene caka v prihodnjem letu odjava davcnega rezidentstva in me je ze kar groza)

Dajte | Gost | odg. 03.11.2016 @21:47 Prijavi neprimeren komentar

Davcni sam predlozis obrazec za obracun, ravno tako, kot bi to naredil v Sloveniji. Kako vidijo, koliko si zasluzil? Ne vidijo. Zanasajo se na to, da jim posredujes resnicne podatke, saj je navedba neresnicnih zakonsko kazniva.

Kako | Gost | odg. 03.11.2016 @21:58 Prijavi neprimeren komentar

@dejte:

torej predlagaš da se naredi vloga za obračun dohodnine z neresničnimi podatki, seveda brez prilaganja dokazil s katerimi bi te lahko ujeli v laži. Kaj se bo zgodilo potem, ko bo davčna dobila podatke iz druge države...? Namreč, prišlo bo do izmenjave podatkov med državami članicami EU, in bo seveda razkrito koliko je kdo zaslužil? Kaj potem? Plačati dohodnino pa še kazen? To je boljše, kot zdaj dati resnične podatke in se sprijazniti....

Ta post je namreč odprla oseba, ki jo je davčna ujela. oziroma je davčna razkrila, da je nekje služila denar pa ni plačala dohodnine......

Dajte | Gost | odg. 05.11.2016 @09:25 Prijavi neprimeren komentar

Niti slucajno ne predlagam, da kdo navaja neresnicne podatke. Vprasanje je bilo, kako davcna ve, koliko si zasluzil, in jaz sem rekla, da ne ve, in da ji moras to sama navesti. In da si kazensko odovorna za to, da so podatki resnicni.

KarJe | Gost | odg. 25.10.2017 @13:55 Prijavi neprimeren komentar

Dejte, potrebujem nasvet - 

Ravnokar sem dobila sklep davčne, da sem zaradi stalnega prebivališča v Sloveniji še vedno davčni rezident kljub temu, da sem poslala vsa mozna dokazila, da tu zivim in sem redno zaposlena ze 3 leta, in domov prihajam samo na dopust - najemno pogodbo, pogodbo o zaposlitvi, prijavljeno prebivalisce iz 2015, potrdilo, da placujem zdravstveno zavarovanje, potrdilo nemskega FURS-a, da sem davcni rezident Nemcije, itd. Ker vem, da so nekateri kljub temu uspeli, me zanima, ce slucajno ves, katera je pravna podlaga za pritozbo? Seveda je odlocba rabila 14 dni, da pripotuje v Nemcijo, tako da se moram do jutri pritoziti, in sem mal zgubljena?!?

hvala!

Hvala vnaprej!

Karje | Gost | odg. 25.10.2017 @14:22 Prijavi neprimeren komentar

Dajte, potrebujem nasvet - 

Ravnokar sem dobila sklep davčne, da sem zaradi stalnega prebivališča v Sloveniji še vedno davčni rezident kljub temu, da sem poslala vsa mozna dokazila, da tu zivim in sem redno zaposlena ze 3 leta, in domov prihajam samo na dopust - najemno pogodbo, pogodbo o zaposlitvi, prijavljeno prebivalisce iz 2015, potrdilo, da placujem zdravstveno zavarovanje, potrdilo nemskega FURS-a, da sem davcni rezident Nemcije, itd. Ker vem, da so nekateri kljub temu uspeli, me zanima, ce slucajno ves, katera je pravna podlaga za pritozbo? Seveda je odlocba rabila 14 dni, da pripotuje v Nemcijo, tako da se moram do jutri pritoziti, in sem mal zgubljena?!?

hvala!

xxx | Gost | odg. 25.10.2017 @15:06 Prijavi neprimeren komentar

Ce niste na UE prijavili vsaj zacasnega odhoda v tujino, bo zelo tezko.

Ce tega niste naredili, ste tudi v preksku. Sicer pa vseeno ne razumem, zakaj tega to niste odjavili. Na UE vam to vzame 15 minut casa. Elektronska odjava pa se manj,...

Dokler ne uspete odjaviti davcnega rezidenstva, ste dolzni placevati vse predpisane davke v slo,... 

Verjetno boste morali dokazovati, da niste imeli v sloveniji sredisca interesov. Priporocam, da si dobite dobrega odvetnika. Verjetno vas bo vse skupaj tudi stalo nekaj tisoc eur.

Srecno!

Rok | Gost | odg. 25.10.2017 @16:41 Prijavi neprimeren komentar

@Karje

Kako so te pa nasli? (saj vem da od septembra poteka avtomaticna izmenjava podatkov, pa vseeno). Kje pa so dobili tvoj nemski naslov ce nisi odjavila prebivalisca?

Sprasujem, ker se sam znam znajti v podobni situaciji; zato bi ti bil tudi zelo hvalezen, ce bi nas obvescala o poteku dogajanj oz. kako bo se vse razvijalo.

Hvala vnaprej!

Obvezno | Gost | odg. 25.10.2017 @19:44 Prijavi neprimeren komentar

Obvezno odjavi stalno prebivalisce - to je pogoj za odjavo. povej jim, da bos odjavila stalno prebivalisce... pooblasti nekoga, da to naredi v tvojem imenu na ue ali pojdi veleposlanistvo ali elektronsko

Konvencija | Gost | odg. 26.10.2017 @11:23 Prijavi neprimeren komentar

Nimas se na kaj pritozit. Ko izpolnis dohodnino, se pa lahko sklicujes na bilateralno konvencijo med drzavama.

Bodi informiran

Ne zamudi naslednje akcije ali pomembnega obvestila!

Si avanturistični popotnik ali vsakodnevni potnik? V vsakem primeru zate pripravljamo ažurne, zanimive in koristne popotniške in potniške informacije, ki ti jih dostavljamo v tvoj poštni nabiralnik enkrat do dvakrat na mesec.