- Forum
- Delo v tujini
- Delo na Danskem
Delo na Danskem
Pozdrav vsem! Zanima me delo na Danskem. Imam nekaj informacij iz HR, kjer model iz ZG pravi, kako je mogoče dobiti službo v enem tednu na večjih podjetij prek biro družbe na Danskem, ki kadruje, pona kdo? Prvai, da imaš okoli 22 evrov na uro.
Ne, vendar se mi zdi to nerealno visoka urna postavka za agencijsko delo. Glede na numbeo je v Copenhagenu(ki je ne najdražje Dansko mesto) povprečna neto mesečna plača blizu 2600 eur. Ta znesek, ki ti ga obljubljajo je zelo blizu povprečni plači.
V Skandinavskih državah je(razen nekaterih visoko strokovnih izjem) za delo tudi skoraj nujno potrebno znati njihov jezik.
https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Slovenia&country2=Denmark&city1=Ljubljana&city2=Copenhagen&tracking=getDispatchComparison
Drug evo ti iz prve ruke informacije. Imas fabriku vjetrenjaca u gradu Alborg, tu sam radio nekoliko miseci preko biroa za kadrovanje. Biro je u Frederikshavn, jedno 45 minuta voznje od firme. Skagen se zove po imenu jednog grada gdje je glavni ured biroa. Imas i drugih biroa za kadovanje ali najvise nas je bilo preko Skagen biroa. Oni imaju neki dogovor sa firmom, oni se pobrinu za sve dokumente, jedino ti se moras snaci za smjestaj, obicno nadjes sobu u stanu di imas i druge gastarbajtere, koji su vecinom iz Poljske. Posao koji radis je obicni, bez potrebe znanja, puliranje i ciscenje vjetrenjaca, krila, motora, nesto fizickog rada, svako moze to raditi. Radno vrijeme je preko Skagen biroa, 50 uri tjedno, od ponedeljka do necetvrtka, od 7 vece do 7 jutro. Preko drugih biroa je vikend od petka do nedelje takodje 12 uri sihta, od 7 vece do 7 jutro, sve 36 uri vikend / tjedan. Nitko ne radi dugo, jer vecina dodje sezonski, netko 7 miseci, netko, krace tako da je kad vec upadnes lagano se vratiti. Priblizno 150 nas stranaca je tu, vecinom iz Poljske. Placa je 2.000 eura poslje poreza.
Jedino sto je komplikovano jest, da moras otici licno ili preko nekoga u biro. Jer nemas maticnog danskog broja, pa iz tih razloga neprimaju zahtjeve putem elektronske poste.
Koliko stane soba? Kaj pa hrana, je draga?
soba je 200 eura / mjesec, a za hranu ti treba isto 200 eura mjesec. Mozes komotno 1300 - 1.400 eura ustediti mjesecno. Ja tako 11, 12, 1, 2, 3, 4 odradim, za bozic i novu odem doma. Plus tko zelimoze cak u ribarnici da dobije vikendom ekstra sate, ja svake godine donesem kuci preko 10.000 eura ustedjevine.
Maks, kako dolgo ste čakali? Ali imate subvencije za otroke? Kje na Danskem? Ali lahko se zaposlim neposredno, ali samo prek kadrovanja? Kaj pa, če imam podjetje v Sloveniji?
Lep pozdrav
Andrej
torej 10.20 eur neto-ura. Za tolk ur komot pri nas zaslžiš 2 čista jurčka
Nisam najbolje razumio, sto si htjeo pitati vezano za, ako imas firmu. Da te u Danskoj neko ispituje ako imas firmu ili poduzece u Sloveniji, odgovor je ne. A ako je pitanje, da li je moguce raditi kao podizvodjac, je moguce je. Ima nekoliko poljaka, koji na taj nacin rade, e sad kako ili skim su sklopili ugovor, jel sa firmom ili preko biro za kadorvanje, nato cu ti ostati duzan odgovora. Znam samo da rade tri tjedan u komadu pa odu tjedan dana kuci. I znam da ne placaju porez u Danskoj pa tako imaju veca primanja. Doduse nemaju zato pravo na beneficije, o kojima cu ti sad objasniti.
Meni su odobrili djecij dodatak na prvo dvoje djece ali ne u punom iznosu. Na puni iznos imam pravo ako bez prekida radim najmanje pet godina u drzavi, tako su rekli. Svota koju dobijem ja ovisna od starosti djece, a takodje i intevrali uplacivanja na racun su ovisni od starostne dobi djece. Naime, za starijeg sina koji ima 12 godina dobijem 50% ali mi odbiju djecij dodatak koji imam na njega u Hrvatskoj, tako da svaki treci mjesec na racun legne cirka 152 eura. Za njega su trazili i dokaz da ide u skolu u Hrvatskoj. A za malu koja ima 6 godina, na nju imam 208€ svaki treci mjesec. Takodje i za nju su trazili dokaz o djecijem u Hrvatskoj. Imam isto pravo na dodatak za zenu ako je besposlena i pogadja neko skolovanje. Sticajom okolnosti tako je bilo pa tako za nju primam 211 eura mjesecno.
A za pitanje koliko sam cekao. Poznanik koji je vec u Danskoj bio je otisao za mene u taj biro a usput i za sebe. Od dana predvanja infomacija do prvog kontakta putem emaila su prosla tri, cetri dana. Onda sam cekao jedno dobra tri mjeseca da mi jave da sad ima mjesta slobodnog, i imao sam roka slab mjesec dana da budem gore.
Prosim ime družbe
Na google maps reče, da imam več kot 1800 KM do Frederikshavn-a
je še nas, ki bi šli gor?
pozdrav vsem, pomoč potrebuje, končno imam službo v mestu alborg, a je kdo gor od naših, ki ima sobo ali se pozna kako prit do sobe ali stanovanja? Biro nima nič stemm hvalla
jst sm tud za
mail?
ce bi uspel dobit kontakt od koga ki dela gor bi blo res super...
planiram it gor in bi mi blo malo v uteho ce bi meu kak kontakt pa koga za vprasat za nasvet..
mail je: zimski90@gmail.com
Hvala, upam da se vidimo
@Jernej, pokliči tega 45 41.665.466 gospoda, on zivi v okolic!
hvala
klical sem prek viberja, ni se oglasil :/ imam še časa, upam, da bo ratalo.
Zdravo,
Kako bi prisel do kontakta teh podjetij? ali kaksnega kariernega centra, ki omogoča zaposlitev pri teh podjetjih?
Hvala
Lp
aja napisal sem za objavo od luka-ta, ki je navedel več delovnih mest z urnimi postavkami v vec razlicnih mestih.
hvala
lp
Mi lahko prosim pustis kontakt, da ti pisem na mail?