Popotniški forum

Selitev in delo v UK

Dodan 16.01.19 @18:15:24
anita | Gost | odg. 16.01.2019 @18:15 Prijavi neprimeren komentar

Zdravo ????

S kolegico se 5.2. seliva v Anglijo, ampak nimava še stanovanja in službe. Že dva meseca pregledujeva forume, aplikacije itd. in še vedno ne veva kam točno bi šli. Nama lahko mogoče kdo, ki je trenutno še v Angliji oziroma ima s tem izkušnje pomaga. Se pravi glede kraja( okolica Londona), službe (jaz sem zobotehnik in nisem zaključila faksa za diplomirano medicinsko sestro, kolegica pa nima izobrazbe) in stvari ki bi jih morali vedeti.

Hvalaaaa fulll ????

Anglezka | Gost | odg. 18.01.2019 @19:47 Prijavi neprimeren komentar

Kot prvo je nabolj pomembno, da vesta kam se sploh selit. Zdi se mi res zelo zalostno, da po vsem brskanju po spletu nista odkrili nikakrsnih podatkov ali pa da sploh nimata dolocene zelje po selitvi v zeljeno mesto. Iz lastnih izkusenj vem, da je selitev v UK velika odlocitev in da se pa res ne sprasuje ljudi po spletu kam iti. Glede na to si je potrebno narediti nacrt, upostevati zelje in evo vse se najde..  Ali sta res prepricani kje zelita ziveti? Kaj bosta delali? Okolica Londona je velika in ena mesta so samo satelitska mesta za ljudi, ki se vozijo na delo v London (se posebej Essex in Kent sta taksni pokrajini), Surrey je drag, okolica Gatwicka ni poceni. Se najbolje bi potem bilo, da si izbereta Swindon, ki ni tako znano, je pa ogromno sluzb. Ali pa okolica Birminghama, Coventry ter Leicester ali pa Milton Keynes, kje je ogromno sluzb(malce drazje a zelo blizu Londona). Priporocam Cardiff v Walesu, tudi tam je dosti sluzb, pa se ceneje je in ljudje so veliko bolj prijazni.  Najboljse je, da si nekaj najdeta preko Airbnbja v zeljenem mestu. 

Veliko informacij lahko najdeta tudi v FB skupini Slovenci v Londonu, v dokumentih. Ce se pa res ne moreta odlociti kam bi se res preselili pa poglejta na tej strani za delo in kotaktirajta Martina http://www.britslo.com/ (delo po celi UK, zivi se pa pri pacientu doma, ker gre za care work). 

Upam, da to pomaga in da bosta manj izgubljeni v iskanju. Upam, da to ni bolj desperate odlocitev zaradi brexita in da morata na vrat na nos v UK. BTW, izobrazba ni niti toliko pomembna, pomembne so izkusnje in kako se znajdes oziroma prodati delodajalcem. Zato pustita slovensko mentaliteto o izobrazbi doma, ker ne bo tukaj nic pomagala. Good Luck

Anita | Gost | odg. 19.01.2019 @15:02 Prijavi neprimeren komentar

Oila 

Full hvala za vse podane informacije. Sva gledale okolico Watford-a, vendar se vedno zbirava informacije glede ostalih krajev, prebrano ogromno samo enkrat plusi drugic minusi tako da se ena info vec ne skodi. Si pa zelo lepo napisala glede krajev si bova malo ogledali glede sluzb tam. Z Martinom sem bila ze enkrat v stiku pa mi je vse razlozil, ampak takrat sem se zanimala za live in, zdej bi ga mogla pa povprasat za live out, hvala da si me spomnila na njega. Usaj na zacetku da ves kje zaceti samo prvo se morava 100% odlociti kam tocno bova sle  Si ti tudi v Angliji ali kako? 

Anglezka | Gost | odg. 20.01.2019 @15:08 Prijavi neprimeren komentar

Ja, zivim v Angliji. Sem se nekajkrat selila iz enega mesta v drugo v Angliji in zato vem, da je potrebno vse nacrtovati :-). Sicer pa Airbnb vedno pride  prav. V Waftordu je moja prijateljica, pravi, da je zelo lahko dobiti sluzbo tam, veliko tezje pa je najti sobo. Sicer pa se je v Watfordu 3x selila. Ni ji ravno vsec tam, zal. 

Ptic | Gost | odg. 24.01.2019 @13:13 Prijavi neprimeren komentar

Pojdita v mesta kjer je poceni namestitev, izogobajta se Londona v velikem loku, ker najemnine so nenormalne. LP.

xylon | Gost | odg. 03.09.2019 @13:59 Prijavi neprimeren komentar
Zdravo, v Veliki Britaniji sem delala lansko leto. Največ iščejo negovalce na domu, delo je precej lahko dobiti, obenem te zanj tudi ustrezno usposobijo. Plačilo pa je v rangu minimalne plače. Na Zavodu za zaposlovanje na spletni strani Eures dobiš seznam takšnih delovnih mest v Angliji in na Irskem. Jaz sem vmes med posameznini deli prebivala v Londonu, ker so hoteli najcenejši (hostli), London mi je bil baza in izhodišče za vožnjo na delo v druge kraje, kamor me je delodajalec pač napotil. Najpogostejša oblika pogodbe je zero hours contract, ki ti garantira minimalno plačo (cena se določa po dnevnici, zaslužiš dnevno toliko, kolikor delaš, minimalna dnevnica je nekje okoli 80 EUR), zdravstveno in socialno zavarovanje ter vključitev v pokojninsko shemo in zakonsko določeno število dni dopusta, obenem lahko delaš tudi kot samozaposlena ali za več različnih delodajalcev, ker ti eden po angleških zakonih tega ne more in ne sme omejiti. Veliko zaposlitev je tudi v hostlih, v glavnem so jih pohopsali Španci, v gostinstvu... začetne plače pa povsod od minimalca navzgor. Po kakšnem letu dni, ko se boš dovolj znašla in znala jezik, pa si lahko poiščeš drugačen tip dela za boljše plačilo. Zero hours contract je fajn, ker nisi vezan na neko določeno število dni dopusta in lahko greš vmes domov za tako dolgo, kot ti paše, predhodno se dogovoriš z delodajalcem, da ti vmes ne prekine pogodbe o zaposlitvi, ko si doma, pač nisi plačan, in to je to. Zame delo negovalke ni bilo, ker so me v družinah, v katerih sem delala, precej psihično zlorabljali in me tudi stradali, kar je bilo najhuje, zato nikar ne sprejmi dela, kjer naj bi ti hrano dal tisti, pri katerem delaš, temveč naj ti hrano podjetje plača (food allowance). Pri delu izven družin, v podjetjih, je drugače, ta način izkoriščanja in zlorab ni prisoten in je precej bojše in bolj normalno kot v Slo. Drugač se pa da v UK fajn zaslužit in tudi prišparat, če le želiš. Če te ne motijo psihične zlorabe, zmerjanja, slabo ravnanje itd., se boš kot negovalka lepo znašla, saj v času, ko delaš, ni potrebno stanovanje, ker stanuješ pri osebi, pri kateri delaš, kar pomeni ogromen prihranek pri stroških. Drugače pa je vsakovrstnega dela v UK kolikor češ, postopki zaposlovanja so kratki in učinkoviti, dela se veliko, a ti dajo tudi možnost zaslužka in to je to.
xylon | Gost | odg. 03.09.2019 @14:01 Prijavi neprimeren komentar
Angležka ti ponuja delo negovalke, za novačenje pa prejme 400 funtov na vsako osebo, ki jo pripelje firmi. So boljše firme zato bodi pozorna na to. Ni vse zlato, kar se sveti, in tudi drugje boš zaslužila več.
Anglezka | Gost | odg. 06.09.2019 @22:22 Prijavi neprimeren komentar
Jaz nicesar ne ponujam in tudi ne novacim in tudi nisem vedela, da se dobi 400 za novacenje omg! To vem, da je pac najlazje dobiti iz Slovenije. Itak pa ne priporocam dela negovalca, ker kot je napisano je res grozno. Pa halo, v UK malica ni placana kot v Sloveniji, tudi potni stroski ne. Mar morate nekateri res prenesti vsako sranje samo, da je placana malica in zastonj prebivalisce pri pacientu (ni cudno, da se potem dogajajo taksna zlorabljanja) ali pa, da zivotarite v usranih hostlih v Londonu. Dobro sluzbo pa se sicer da dobiti prej kot v enem letu ali pa kar takoj. Ni pa potrebno iskati iz Slovenije, najboljse je iskati v UK.
Bodi informiran

Ne zamudi naslednje akcije ali pomembnega obvestila!

Si avanturistični popotnik ali vsakodnevni potnik? V vsakem primeru zate pripravljamo ažurne, zanimive in koristne popotniške in potniške informacije, ki ti jih dostavljamo v tvoj poštni nabiralnik enkrat do dvakrat na mesec.