Unovčenje dobroimetja v sistemu IJPP

Obveščamo vas da se skladno s sklepom Ministrstva za infrastrukturo ne izvajajo izplačila dobroimetja v času veljavnosti odloka o začasni prepovedi in omejitvah javnega prevoza potnikov v Republiki Sloveniji (Uradni list RS, št. 33/06 – uradno prečiščeno besedilo, 49/20 – ZIUZEOP in 142/20). Ko bo odlok prenehal veljati, bomo vsa natančna navodila glede zahteve za izplačilo objavili na naši spletni strani ter ostalih javnih komunikacijskih kanalih.

Unovčenje dobroimetja v sistemu IJPP zaradi začasne prekinitve javnega potniškega prometa

Zaradi pandemije COVID-19 je bil sprejet odlok Vlade Republike Slovenije, po katerem je s 16. 3. prenehal obratovati javni potniški promet v Republiki Sloveniji. Do ponovnega obratovanja javnega potniškega prometa je prišlo 11. 5. 2020. Zaradi nezmožnosti koriščenja javnega potniškega prometa zaradi pandemije je maja Ministrstvo za infrastrukturo RS sprejelo Sklep o podaljšanju veljavnosti terminskih vozovnic, ki uvaja naložitev dobroimetja v sistem IJPP. Dobroimetje lahko uporabniki unovčijo za nakup katerega koli produkta IJPP.

Upravičenci, ki dobroimetja na kartici IJPP ne bodo izkoristili, bodo lahko od 16. 11. 2020 na podlagi pisne zahteve prejeli izplačilo sredstev dobroimetja oziroma nakazilo na svoj tekoči račun.

Zahtevo za izplačilo neizkoriščene vrednosti vozovnice lahko oddate na katerem koli prodajnem mestu IJPP. Kljub temu vam priporočamo, da zahtevek za izplačilo oddate na tistem prodajnem mestu, kjer ste vozovnice, za katere ste prejeli pripisano neizkoriščeno vrednost, tudi kupili.

Za izplačilo neizkoriščene vrednosti potrebujete seboj:

- kartico IJPP s CUID številko,

- izpolnjen obrazec za nakazilo neizkoriščene vozovnice (v primeru izplačila na tekoči račun, podatek o prevozniku pod številko 3 NI OBVEZEN),

- osebni dokument (če je neimenska kartica ni potreben).

Izplačilo je možno le v enkratnem znesku, osnova za izplačilo pa je znesek dobropisa na kartici (CUID) potnika. Dobroimetje se za posameznega potnika vodi centralno v sistemu IJPP, porabiti ga je treba do 31. 7. 2021 (po tem datumu dobroimetje zapade).

Imetniki splošnih enkratnih, dnevnih in tedenskih neimenskih vozovnic, ki so začele veljati po 16. 3. in so nehale veljati med zaustavitvijo javnega potniškega prometa, bodo na svojo kartico IJPP prejeli dobroimetje v celotni vrednosti vozovnice.

Imetniki mesečnih subvencioniranih vozovnic za dijake in študente za marec 2020, ki so maja ali junija 2020 uporabili vozovnico, so izkoristili vse pravice iz nakupa te vozovnice. Če vozovnice niso uporabili do konca junija (se niso validirali), bodo za neizkoriščeno marčevsko vozovnico dobili dobroimetje v višini 50 % kupnine. 

Imetniki polletnih in letnih subvencioniranih vozovnic za dijake in študente, ki so bile veljavne v marcu 2020, bodo za obdobje od 16. 3. do 11. 5. 2020, ko niso mogli uporabljati javnega prevoza, dobili dobroimetje na svoje kartice. Tisti upravičenci, ki v maju in juniju niso potrebovali javnega prevoza in niso uporabili svoje vozovnice, bodo prejeli dobroimetje za polovico kupnine za marec in ustrezen delež kupnine za april, maj in junij.

Dijaki in študenti, ki so bili upravičeni do brezplačne »poletne« vozovnice, a so vseeno kupili katero koli vozovnico IJPP zaradi prvotnega sklepa o nepodaljšanju vozovnic, bodo prejeli ustrezno dobroimetje na svojo kartico, in sicer v višini nakupa vozovnic IJPP za mesec julij.

Dobroimetje je mogoče koristiti prek spletne strani ijpp.nomago.si in na stacionarnih blagajnah Nomago v Novi Gorici, Celju, Ajdovščini, Idriji, Kočevju, Kopru, Krškem, Mozirju, Postojni, Ravnah na Koroškem, Rogaški Slatini, Sežani, Slovenj Gradcu, Slovenskih Konjicah, Tolminu, Velenju, Trbovljah in Zagorju ob Savi. Avtobusna postaja v Ribnici bo odprta od 31. avgusta, v Hrastniku pa od 1. septembra dalje.

Uporabnikom svetujemo, da pred obiskom prodajnih mest na tej stranpreverijo njihov delovni čas. V Nomagovih poslovnih enotah v Ljubljani na Vošnjakovi 3 in Ajdovščini 1 nakup subvencioniranih vozovnic ni mogoč.


Upravičenci lahko dobroimetje koristijo prek spletne strani ijpp.nomago.si in na naših avtobusnih postajah Nomago. Koriščenje dobropisa bo možno vse do 31. julija 2021.

Tisti, ki vozovnic IJPP še nimajo in posledično nimajo niti dobroimetja, svetujemo, da nakup že sedaj opravijo na naši spletni strani.


Uradna izjava Ministrstva za infrastrukturo RS o neizkoriščenih vrednostih terminskih subvencioniranih vozovnic - IZJAVA.

Bodi informiran

Ne zamudi naslednje akcije ali pomembnega obvestila!

Si avanturistični popotnik ali vsakodnevni potnik? V vsakem primeru zate pripravljamo ažurne, zanimive in koristne popotniške in potniške informacije, ki ti jih dostavljamo v tvoj poštni nabiralnik enkrat do dvakrat na mesec.