Teden mobilnosti

Naše poslanstvo je na sodoben način zagotavljati varne in učinkovite prevozne možnosti, s katerimi uporabnike povezujemo z izbranimi destinacijami ter pri tem pustiti minimalen vpliv na okolje.


Vsako leto med 16. in 22. septembrom poteka Evropski teden mobilnosti, namenjen ozaveščanju o avtu alternativnih oblikah mobilnosti. Letošnja aktivacija poteka pod sloganom »Varčne poti«. Ker je trajnost nekaj, kar je zapisano v Nomagovem DNK, se v tem tednu še bolj kot sicer čutimo poklicane, da spreminjamo potovalne navade v smer zemeljski polobli prijaznejših oblik mobilnosti.

IJPP - ključen za razvoj in uspeh trajnostne mobilnosti

Kot najbolj ekološko sprejemljiv način mobilnosti na daljših razdaljah, je javni potniški promet (JPP) ključen za razvoj in uspeh trajnostne mobilnosti. Z uvedbo integriranega javnega potniškega prometa (v nadaljevanju IJPP), je ta postal še bolj cenovno dostopen in priročen.

Samo en avtobus lahko s cest umakne do 50 osebnih vozil, kar je tudi osnova Nomagove iniciative 50:1. Namen iniciative je spodbujati družbo k uporabi JPP, saj so osebni avtomobili eni izmed največjih onesnaževalcev. V Sloveniji približno polovica delovno aktivnih oseb dnevno migrira med občinami na delo, a le 4,5% se jih na delo vozi z JPP. Z uporabo JPP posameznik ne prihrani le okolju škodljivih emisij, ampak pridobi tudi čas za druge opravke, saj se ne rabi posvetiti vožnji. Povečana uporaba JPP je tudi varnejša in zmanjšuje zastoje.

Prednosti uporabe JPP:
 - čas potovanja lahko uporabimo za druge stvari, kot npr. branje, čuječnost, priprava na delo;
 - manj stresa za posameznike: brez iskanja parkirišč, vožnje v gostem prometu, skrbi zaradi nepredvidljivih vremenskih razmer.

Mikromobilnost z Nomago Bikes

Pri razvoju trajnostne mobilnosti veliko vlogo igra mikromobilnost. Ta predvsem zagotavlja prevoz v prvem in zadnjem kilometru poti in vključuje hojo, kolesa, skiroje, rolke in njihove električne različice.

Kolesa in druga prevozna sredstva mikromobilnosti zavzemajo manj prostora in s tem zmanjšujejo potrebo po velikih parkirnih infrastrukturah, katerih gradnja bi imela negativne posledice na okolje. Na področju mikromobilnosti je Nomago aktiven z sistemom izposoje javnih koles in e-koles Nomago Bikes. Tako ne le spodbuja uporabo koles v mestu, tem več tudi pripomore multimodalnosti. Torej, tisti, ki se v mesto pripeljejo z JPP, lahko z izposojenim kolesom opravijo še zadnje kilometre do ciljne destinacije.

Ugodnosti v tednu mobilnosti

V času tedna mobilnosti smo zate pripravili posebno ugodnost. Med 16. in 22. 9. 2023 lahko s promo kodo pridobiš brezplačnih 30 minut kolesarjenja. 

Koda za Ljubljano (Nomago Bikes Ljubljana): "ETMvLJ"
Koda za Celje (KolesCe): "ETMvCE"
Koda za Novo Gorico (GO2GO): "ETMvGO"
Koda za Zagorje (ZaNaprej): "ETMvZG"

V Ljubljani je v času tedna mobilnosti uporabnikom na voljo tudi dodatna promocijska koda: »BREZEMISIJ«. Z vnosom te kode ob nakupu letne naročnine za sistem Nomago Bikes Ljubljana pridobiš 10 EUR popusta. Prikazana cena naročnine bo še vedno 45 EUR, vendar ti bo ob nakupu zaračunana znižana cena (35 EUR). 

Kako do ugodnosti?

1. Na pametni telefon si naloži aplikacijo Nextbike (App Store, Google Play) in se registriraj;
2. Za aktivacijo uporabniškega računa (če ga še nimaš) v sistem vnesi veljavno plačilno sredstvo. Ob tem ti bo zaračunan strošek 5 €, ki se prenese na uporabniški račun kot dobroimetje;
3. V levem meniju izberi »Kuponi« in vnesi promo kodo.


Shuttle – udoben in ugoden prevoz do letališč

V Nomagu smo poskrbeli tudi za prevoz do ali iz letališča Ljubljana avtobusna postaja - letališča Jožeta Pučnika Ljubljana in obratno.

Za vse nakupe, opravljene med 16. in 22. septembrom 2023, s promocijsko kodo »MOBILNOST10« prejmeš 10% popust za prevoze na omenjenih linijah do konca leta 2023.

Kako izkoristiš kodo?

1. Na spletni strani Nomago Shuttle izbereš želeno destinacijo npr. Ljubljana avtobusna postaja ali želeni naslov znotraj Ljubljane -> Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana.
2. Vneseš podatke.
3. V zadnjem koraku pri plačilu, imaš okno "Promocijska koda" v katero vneseš kodo "MOBILNOST10".

Bodi informiran

Ne zamudi naslednje akcije ali pomembnega obvestila!

Si avanturistični popotnik ali vsakodnevni potnik? V vsakem primeru zate pripravljamo ažurne, zanimive in koristne popotniške in potniške informacije, ki ti jih dostavljamo v tvoj poštni nabiralnik enkrat do dvakrat na mesec.