12.08.2020

15 pustolovščin, ki si jih moraš privoščiti v življenju

Skoraj vsak popotnik ima svoj seznam doživetij, ki bi jih rad izkusil v življenju. Morda bo to preizkušanje ulične hrane v Stockholmu ali ogled muzikala na Broadwayu ali pa kakšna dogodivščina na prostem, ki so nam še posebej ljube. Prav zato smo na enem mestu zbrali izkušnje, ki bodo navdušile vse pogumne raziskovalce – tu so legendarni pohodi, ekstremni športni podvigi in  raziskovanje sveta z novih zornih kotov.

Greš preverit z nami, če si pravi avanturist?

1. Povzpni se na Machu Picchu, Peru

Noben potovalni seznam ni popoln brez Machu Picchuja, inkovskih razvalin v Andih. Seveda lahko tja prideš z avtobusom, ampak mi ti predlagamo, da se odpraviš na večdnevni pohod po znameniti Inkovski poti.

2. Odpravi se lovit ledenike na Grenlandijo

Grenlandija ni poceni in tja ni ravno enostavno priti, vendar pa je trud poplačan že s tem, da imaš priložnost doživeti eno najbolj nedotaknjenih pokrajin na svetu. Ledene gore lahko od blizu opazuješ na izletu z ladjo.

3. Polet z balonom nad Kapadokijo, Turčija

Med poletom s toplozračnim balonom se ti bodo odprli razgledi na Kapadokijo, kakršnih na tleh ne moreš pričakovati: 360-stopinjski pogled na dolino »pravljičnih dimnikov« in peščene stolpe.

4. Na pohod po Kitajskem zidu

Le kdo ne pozna Kitajskega zidu, ovekovečenega na premnogih turističnih selfijih? Znameniti zid bo ponudil različne izkušnje glede na to, na kateri del se odpraviš: lahko greš iskat neobljuden kraj za popolno fotografijo ali pa se odločiš za organiziran večdnevni pohod, kjer boš prenočil v opazovalnih stolpih.

5. Safari s kanujem na delti reke Okavango, Bocvana

Afriški safari je verjetno na vsakem potovalnem seznamu, najbrž tudi na tvojem. Kje začeti? Priporočamo delto reke Okvango, ki bo navdušila tako tiste, ki prvič obiščejo Afriko, kot izkušene afriške popotnike, saj boš imel tu priložnost videti raznovrstne divje živali in izjemno raznoliko pokrajino. Če se odpraviš na safari s kanujem mokoro, pa boš lahko slone, antilope, geparde in še mnoge druge živali spoznal posebej od blizu.

6. Noč pod severnim sijem, Finska

Oh, ta izmuzljivi severni sij! Toliko podrobnosti se mora uskladiti, če želiš videti to barvno predstavo na nebu: lokacija, določen čas v letu, vremenske razmere … Vendar pa z obiskom finskega dela Laponske ne moreš zgrešiti. Arktično območje je najbolj primerno za opazovanje severnega sija, doživetje pa lahko dopolniš s prenočevanjem v hotelu – igluju ali v mobilnem »balončku« za opazovanje aurore borealis.


7. Povzpni se na goro Fudži, Japonska

Samotna gora Fudži je ena najbolj značilnih japonskih naravnih čudežev, ki se veličastno dviga kar 3776 m nad okoliškimi vasmi in jezeri. Vidiš jo lahko od vsepovsod – recimo z jezera Kavaguči in tokijskega parka Hyatt, vendar pa je razgled z vrha tisti, s katerim se zares lahko pohvališ. Na vrh se odpravi od začetka julija do sredine septembra, ko so uradne poti kopne.

8. Potopi se v cenoteje, Mehika

Polotok Jukatan v Mehiki se lahko pohvali s prelepo, edinstveno naravo. Posebne omembe so vredni cenoteji, zanimive globoke sladkovodne jame, ki se prepletajo v zapleten podzemni sistem. Seveda te vabimo na potapljanje – v Tulumu obišči Dos Ojos (Dve očesi), ki je ena najlepših podzemnih lokacij na svetu, in Gran Cenote, ki spominja na gotsko arhitekturo.

9. Deskanje v Sahari, Maroko

Peščene sipine v Sahari so veličastne in kot ustvarjene za ekstremne športe. Sipine v obliki polmeseca so primerne za puščavsko deskanje tako s surfom kot boardom. Oh, in ne pozabi na izjemne razglede!

10. Cestno popotovanje po ameriških narodnih parkih, ZDA

Verjetno je najboljši način za raziskovanje Amerike popotovanje z avtom in mnogi ameriški narodni parki so popolni za nekajdnevno vožnjo – recimo Shenandoah v Virginiji ali Denali na Aljaski. Če pa izberemo le eno pot, naj bodo to Zion, Bryce Canyon, Capitol Reef, Arches ter Canyonlands. Popotovanje lahko začneš kjer koli med Salt Lake Cityjem in Las Vegasom.


11. Deskanje z vulkana, Nikaragva

Če te mikajo adrenalinski športi in pustolovščine, potem je pravi čas, da odpotuješ v Nikaragvo. Tu lahko veslaš v kajaku, deskaš, se z ziplinom spustiš skozi džunglo in oddeskaš z vulkana (deska je tu kar dobesedna). Cerro Negro je 728 m visok aktivni vulkan, s katerega se lahko spustiš v organizirani skupini.

12. Taborjenje na Antarktiki

Antarktika je še najbolj popotniško neraziskano območje na svetu – tu so neverjetne nedotaknjene pokrajine, edinstvene divje živali in bogata ponudba dejavnosti (križarjenje, raziskovanje jam in celo namakanje v vrelcih). Iz Čila se boš lahko odpravil na organizirano večdnevno smučarsko-pohodniško dogodivščino, ki se bo zaključila z nočitvijo na južnem polu.


13. Z ziplinom čez Niagarske slapove, Kanada

Skoraj 700-metrski MistRider se je odprl poleti leta 2016 in je izjemno priljubljen med posebej avanturističnimi popotniki. Med spustom čez slapove boš dosegel tudi več kot 65 km/h!

14. Namoči se v Hudičevem bazenu, Zambija/Zimbabve

Viktorijini slapovi med Zambijo in Zimbabvejem privabljajo množice turistov in ena najbolj zanimivih – in tudi nevarnih! – atrakcij je Hudičev bazen na samem robu slapov. Dostopen je med avgustom in januarjem (odvisno od ravni vode). Od roba te loči le spolzka kamnita pregrada, zato je to verjetno najbolj adrenalinski »neskončni bazen« na svetu.

15. Splezaj na Half Dome v narodnem parku Yosemite, ZDA

Če se želiš odpraviti na pohod na Half Dome, moraš najprej pridobiti dovoljenje. Za pohod moraš biti dobro pripravljen, saj boš najprej prehodil več kot 20 kilometrov, zadnjih 120 metrov pa se boš moral vzpenjati po jeklenicah. Skupne višinske razlike je približno 1600 metrov. Za trud boš pa poplačan z veličastnimi razgledi!

Si pripravljen na pustolovščino življenja? Kam se boš odpravil najprej? Oglasi se v eni naših poslovalnic Nomago Travel ali pokliči 01 431 77 00 in zagotovili ti bomo nepozabno doživetje. 

Pridruži se naši skupnosti in raziskuj svet

Si avanturistični popotnik ali vsakodnevni potnik? V vsakem primeru zate pripravljamo ažurne, zanimive in koristne popotniške in potniške informacije, ki ti jih dostavljamo v tvoj poštni nabiralnik enkrat tedensko.

Prijava na e-novice
Najbolj iskane informacije
Ali pošljite sporočilo na
Ali pošljite sporočilo na