Poletno delo v ZDA

Pripravi se na nepozabno poletje, polno novih izkušenj in neprecenljivih spominov! 

Vsako leto se prek organizacije CCUSA več kot 15.000 študentov s celega sveta odpravi na delo v ZDA. Zakaj? Ker je poletno delo v ZDA najboljši in najcenejši način, da združiš delo, potovanje in zabavo v eno nepozabno izkušnjo.

Program mladim omogoča delo na številnih lokacijah po ZDA, predvsem na sezonskih delovnih mestih v turističnem sektorju. Na teh lokacijah čez poletje delajo večinoma študentje s celega sveta, ki želijo svoje poletje preživeti ob delu in zabavi v drugačnem okolju, z novimi prijatelji.

Če si že sodeloval/a v programu, veš, da je to odlična  investicija v tvojo prihodnost.

Pogoji za prijavo

 • Status študenta na eni izmed slovenskih fakultet/višjih šol, ne glede na državljanstvo (status dijaka žal ne zadostuje).
 • Starost med 18 in 29 let na dan 1. maja v letu, ko se prijaviš na program.
 • Znanje pogovorne angleščine.
 • Za Placement/Skype/Job Fair program je pogoj še ta, da si za delo na voljo vsaj 3 mesece, hkrati pa mora biti prvi dan, ko že lahko pričneš z delom v ZDA, pred 30. junijem.

Te zanimajo izkušnje iz prve roke?

Vse kar moraš vedeti o poletnem delu

Poletno delo v ZDA poteka v poletnih mesecih, večinoma v obdobju junij - september. Program dovoljuje največ štirimesečno delo, odvisno od dogovora z delodajalcem. Lahko si skrbnik v svetovno znanem nacionalnem parku, receptor ali vratar v hotelu, animator v znanem zabaviščnem parku, natakar v letoviški restavraciji … Opravljaš lahko večino sezonskih del, poiščeš si lahko tudi dodatno delo. 

Po končanem delu ti ostane še 30 dni, da se s prisluženim denarjem, odpraviš na potovanje po ZDA ali pot nadaljuješ kam v Južno Ameriko. Izkoristi priložnost, ki se ti ponuja.

Naša ekipa je tu, da ti olajša vsak korak na poti do poletnega dela v ZDA, vključno z iskanjem zaposlitve, urejanjem vize in potrebne dokumentacije.

V ZDA lahko opravljaš večino sezonskih del (oglej si seznam nedovoljenih del). Najpogostejša so tipična »poletna« dela v turističnem sektorju: obalna mesteca, nacionalni parki, restavracije, hoteli, zabaviščni parki, letovišča, trgovinice s spominki. Ta podjetja zaposlujejo tudi do 4000 študentov s celega sveta (ZDA, Anglija, Rusija, Nemčija, Avstralija, Italija, Poljska, Češka, Slovaška, Hrvaška, Slovenija itd.).

Na voljo so programi: 

 • Placement program, kjer dobiš delo pri enem izmed vnaprej znanih in potrjenih delodajalcev. Z večino imamo že dolgoletne izkušnje, zato je izbira toliko lažja. Placement program ti 100 % zagotavlja službo, če se prijaviš in želiš iti v ZDA, ti bomo delo našli mi!
 • Independent, kjer si delodajalca najdeš sam. Ta možnost ti sicer omogoča največ svobode in prilagodljivosti pri iskanju službe, vendar moraš biti pozoren na vsa določila ameriške vlade. Svetujemo ti, da si ogledaš seznam del, ki niso dovoljena. Za vsako službo moraš namreč oddati poseben obrazec s ponudbo za delo, nakar vsakega delodajalca natančno preverimo, saj mora ustrezati vsem kriterijem programa. Nekaj kontaktov in delovnih mest ti lahko posredujemo iz naše baze znanih delodajalcev, vendar se moraš pri iskanju zanašati na več virov, da si službo najdeš pravočasno.
 • Returnee, ko se vrneš v ZDA k istemu delodajalcu ali pa si novega najdeš sam.

Postopek prijave:

 • Izpolniš prijavo za Poletno delo v ZDA.
 • S tabo opravimo intervju, obdelamo tvoje podatke in izpolnjeno prijavnico pošljemo v ZDA.
 • Izbereš svojega delodajalca.
 • Uredimo ti ugodno povratno letalsko karto do New Yorka ali druge destinacije po tvoji izbiri. Letalska karta ni vključena v ceno.
 • Udeležiš se orientacijskega sestanka z ostalimi udeleženci programa. Sestanek izvedemo v Ljubljani, preden se odpravite v ZDA.
 • Udeležiš se sestanka na ambasadi ZDA v Ljubljani.
 • Urediš svoje zavarovanje.

Za poletno delo potrebuješ t.i. J1 vizo. Nomago je zastopnik Camp Counselors USA (CCUSA) v Sloveniji, ki je uradni sponzor tvoje J-1 Summer Work & Travel vize. Torej, ko se prijaviš na program, opraviš intervju, plačaš program in imaš zagotovljeno delo, je izdan obrazec DS-2019, s katerim zaprosiš za J-1 vizo na ambasadi ZDA (v mesecu maju).

Bistvo te vize je, da ti omogoča maksimalno 4 mesece dela (odvisno od datumov počitnic) v ZDA in zatem še 30 dni t.i. “grace period”, ki ga lahko izkoristiš za potovanje, odkrivanje ZDA ter pripravo na vrnitev domov.

Letalsko karto moraš v okviru programa kupiti pri nas. Ne skrbi - preverili bomo najboljše in najbolj ugodne možnosti, ki so na voljo za destinacijo, kamor letiš. Če želiš, se lahko vračaš tudi iz drugega mesta (npr. iz New Yorka, Los Angelesa, Miamija, Mexico Cityja).

Namestitev je tvoja skrb - hrano ter bivališče plačuješ sam. V večini primerov ti delodajalec za določeno plačilo ponudi prebivališče blizu dela in pogosto dobiš tudi kak brezplačen obrok (sploh če delaš v kuhinji). Pred odhodom v ZDA imaš dovolj časa, da se uspešno pripraviš tudi na morebitno iskanje stanovanja.

Plačilo je seveda odvisno od dela, ki si ga izbereš. Najnižje zagotovljeno plačilo je  7.25 $/uro, oziroma je ta postavka manjša, če delaš z napitninami. Napitnine so v restavracijah in barih v ZDA obvezne in tudi precej dobre: povprečno 15-20 % od zneska računa. Službe kot so natakar, barman, hostesa ipd. so tako ene bolje plačanih. Plačilo se giblje do 16 $ pa tudi več na uro, odvisno od tvoje ustrežljivosti in nasmeška.

Pomembno je dodati, da so delodajalci v ZDA zelo fleksibilni. Lahko se dogovoriš za nadure (ki so običajno plačane 50 % več kot navadne delovne ure) ali pa si najdeš še eno službo. Lahko sprejmeš dodatno delo čez vikend oz. v prostem času za dodaten zaslužek. Viza te ne omejuje, tako da imaš lahko tudi več služb.

Zaslužek v 4 mesecih

 • Pri minimalni postavki 7.25 $ v 4 mesecih (16 tednov po 40 delovnih ur) zaslužiš 4640 $ (od tega odštej davke, ki so odvisni od zvezne države, v kateri delaš).
 • Najemnine stanejo povprečno 50 $ na teden x 16 = 800 $.
 • Hrana in ostale potrebščine stanejo okoli 75 $ na teden x 16 = 1200 $.
 • Tukaj gre seveda za izračun po minimalni postavki, brez nadur, bonitet in napitnin. Če prištejemo še to, so zaslužki precej višji. Primer: Ob postavki 14 $, v štirih mesecih zaslužiš kar 8960 $! Večina študentov začetne stroške povrne v dobrem mesecu dni.
Imaš dodatna vprašanja?
Mi imamo odgovore
Imaš dodatna vprašanja?
Mi imamo odgovore

Poletno delo v ZDA je ena neprecenljiva izkušnja, ki je presegla vsa moja pričakovanja. Življenje na par korakov od plaže, neposreden stik z Atlantskim oceanom, nočni sprehodi z novimi prijatelji, delo pri najboljših delodajalcih in seveda obisk mest, za katera nikoli nisem pričakovala, da jih bom obiskala pri svojih 21 letih. Zagotovo je to bilo poletje, ki mi je ostalo v najlepšem spominu in z veseljem bi to nepozabno avanturo še večkrat ponovila.

Anastazija Lazova

Poletno delo 2023

Delo v ZDA mi je prineslo veliko izzivov in s tem veliko osebno rast. Dalo mi je nešteto priložnosti o katerih sem sanjala že od nekdaj, še najbolj pa me je naučilo ljubiti življenje in sebe kot še nikoli prej. Želela bi si, da bi si vsak upal tvegati, verjeti vase in v to, da si zasluži izpolniti to po čemer hrepeni, saj če je želja dovolj velika, je vsak dvom odveč. Nase sem po končani izkušnji izjemno ponosna in jo bom za vedno cenila kot eno najprecenljivejših spominov mojega življenja, saj če sem se česa naučila je to to, da si želim, da je moja prihodnost obarvana s tako srečo kot v zadnjih mesecih, tako da nikoli ne bom pozabila kako zelo je vredno živeti.

Anda Kos

Poletno delo 2023

Delo v ameriškem kampu z otroci je bila moja velika želja in sem jo s pomočjo Nomaga in CCUSA tudi uresničila. Izkušnja je bila neverjetna in podobna ameriškim filmom, ki se odvijajo v kampih. :) Spoznala sem ogromno prijateljev iz drugih koncev sveta in uživala na 30 dnevnem grace periodu po vsej Ameriki.

Nina Klemenčič

Poletno delo 2023

Poletje preživeto v ZDA je bilo najlepše poletje mojega življenja. Pridobila sem ogromno novih prijateljev, izpopolnila svojo angleščino in zaslužila denar, da sem lahko po končanem delu odpotovala na Havaje. Zelo sem hvaležna za izkušnjo in sem že pripravljena na poletje v ZDA 2024!

Živa Večko

Poletno delo 2023

Potrebuješ dodatne informacije?

Razmišljaš o delu v ZDA in še vedno kolebaš? Preberi si dodatne informacije o delu v ZDA in razišči kaj te čaka v deželi neomejenih možnosti!

Nedovoljena dela

Preveri seznam del, ki jih ne moreš opravljati v sklopu poletnega dela v ZDA oziroma v sklopu J-1 vize.

Opisi programov in cene

Prelistaj opise programov, ki so prilagodljivi glede na tvoje osebne preference in želeno stopnjo samostojnosti pri iskanju dela.  

Pogosta vprašanja

Poišči odgovore na najbolj pogosta vprašanja o poletnem delu v ZDA - urejanju vize, bivanju v ZDA in o dodatnih stroških.

Nas želiš bolje spoznati?

Prijavi se na e-novice in stopi v svet zabavnih nasvetov. enkrat tedensko ti bomo pošiljali nasvete, ki ti bodo olajšali študentsko življenje


Pridi na obisk!

Nomago d.o.o.
Ajdovščina 1
1000 Ljubljana

T: 01 431 77 00
E: delo@nomago.si

Nas želiš bolje spoznati?

Prijavi se na e-novice in stopi v svet zabavnih nasvetov. enkrat tedensko ti bomo pošiljali nasvete, ki ti bodo olajšali študentsko življenje


Pridi na obisk!

Nomago d.o.o.
Ajdovščina 1
1000 Ljubljana

T: 01 431 77 00
E: delo@nomago.si

Najbolj iskane informacije
Ali pošljite sporočilo na
Ali pošljite sporočilo na