C kategorija

Vozniški izpit za tovorno vozilo

Pri nas lahko opravljaš vozniški izpit za tovorno vozilo in tudi izpit temeljne kvalifikacije za poklicne voznike. S kategorijo C boš lahko vozil/-a vsa motorna vozila, razen vozil kategorije D1, D in F, katerih največja dovoljena masa presega 3500 kg in ki poleg sedeža za voznika nimajo več kot osem sedežev.

Starostna omejitev:

  • dopolnjenih 21 let ali temeljna kvalifikacija in dopolnjenih 18 let
  • z usposabljanjem lahko pričneš 6 mesecev pred predpisano starostjo

Vozniški izpit za avto - B kategorija

V kategorijo B spadajo osebna in tovorna vozila z največjo določeno maso do 3500 kg, ki nimajo več kot 8 sedežev (avtomobili, kombiji ter lahko štirikolesna vozila). Kategorija B vključuje tudi dovoljenje za vožnjo vozil kategorij AM, B1 in G.

Starostna omejitev:

Prijavi se na tečaj CPP
Kako do začetka vožnje

Kako do vozniškega izpita?

1
Vozniško dovoljenje kategorije B
Pred opravljanjem vozniškega izpita za kategorijo C moraš predhodno že imeti veljavno vozniško dovoljenje kategorije B.
2
Temeljna kvalifikacija
Če želiš opravljati izpit za kategorijo C pred dopolnjenim 21. letom, moraš imeti opravljeno temeljno kvalifikacijo.
3
Zdravniško spričevalo
Zdravniško spričevalo izda pooblaščeni zdravnik medicine dela, športa in prometa. Veljavnost spričevala je 3 leta. Zdravniški pregled je potrebno opraviti pred izpitom iz teoretičnega dela CPP.
4
Tečaj in izpit CPP
V naši šoli vožnje lahko opraviš tečaj iz cestno prometnih predpisov. Po opravljenem tečaju CPP in zdravniškem spričevalu se lahko na pristojni upravni enoti prijaviš na teoretičen del izpita, ki poteka pred izpitno komisijo.
5
Praktično usposabljanje
Praktično usposabljanje za voznika boš opravljal/-a z učiteljem vožnje. V naši šoli vožnje lahko izbiraš med različnimi termini učenja, vozili in učitelji vožnje.
6
Izpitna vožnja
Za opravljanje izpitne vožnje se prijavi na pristojni upravni enoti. Vozniški izpit poteka pred komisijo izpitnega centra.

Info center

Potrebuješ več informacij glede opravljanja izpita za C kategorijo? Poglej si najbolj pogosta vprašanja.

Z opravljeno kategorijo C1 boste lahko vozili motorna vozila, razen vozil kategorije D1, D ali F, katerih največja dovoljena masa presega 3.500 kg in ki ne presega 7.500 kg in ki poleg sedeža za voznika nimajo več kot osem sedežev. Z vozniškim dovoljenjem za vožnjo vozil kategorije C1 boste pridobili tudi dovoljenje za vožnjo vozil kategorij AM, B1, B in G.

Z opravljenim izpitom za kategorijo C, boste lahko vozili motorna vozila razen vozil kategorije D1, D in F, katerih največja dovoljena masa presega 3.500 kg in ki poleg sedeža za voznika nimajo več kot osem sedežev. Vozniško dovoljenje za vožnjo vozil kategorije C vključuje tudi dovoljenje za vožnjo vozil kategorij AM, B1, B, C1 in G.

Za vožnjo avtodoma zadošča prometno dovoljenje kategorije B, ki dovoljuje vožnjo vozil, kjer največja dovoljena masa ne presega 3.500 kg in so zasnovana in izdelana za prevoz največ osmih potnikov poleg voznika. 

Če je pa avtodom velik z veliko dodatne opreme, lahko hitro preseže maso 3.500 kg. V tem primeru je potrebno za vožnjo takih avtodomov pridobiti kategorijo C1 ali C.

Za priglasitev na teoretični del izpita za kategorijo C in C1 morate imeti s seboj:

  1. evidenčni karton vožnje,
  2. zdravniško spričevalo,
  3. veljavno vozniško dovoljenje za vožnjo motornih vozil kategorije B oziroma uspešno opravjen vozniški izpit za to kategorijo vozil
  4. veljaven osebni dokument (osebna izkaznica ali potni list),

Ob prijavi na praktični del izpita za kategorijo C in C1 morate izpolnjevati naslednje pogoje:

  1. opravljen teoretični del izpita,
  2. evidenčni karton vožnje,
  3. zdravniško spričevalo ter,
  4. veljaven osebni dokument (osebna izkaznica ali potni list).
Imaš dodatna vprašanja?
Pokliči nas
Imaš dodatna vprašanja?
Pokliči nas
Najbolj iskane informacije
Ali pošljite sporočilo na
Ali pošljite sporočilo na