04.04.2023

5 idej za spomladanski oddih

Pomladni meseci so priložnost za novo raziskovanje najbolj čudovitih spomladanskih lokacij po svetu. Vprašanje »Kam bi lahko šli?«  se pojavlja kar pogosto, saj pomladna narava in toplo vreme kar vabita k oddihu. Izbrali smo 5 destinacij, ki te bodo navdihnili za spomladanski oddih.

1. Logarska dolina: kolesarjenje po poti najlepših razgledov

Vsi poznamo Slovenijo, a v njej se skrivajo kraji in območja, ki nam niso tako poznani. Poznaš Solčavsko panoramsko cesto?

21 km dolga pot te pelje mimo visokogorskih kmetij, ki imajo prostor za prenočitev ter ponujajo raznovrstne kulinarične jedi. Za en ali več dni lahko raziskuješ tako naravno kot tudi bogato kulturno dediščino tega območja in spoznaš številne znamenitosti, ki jih ponuja domača dežela. Panoramska kulisa ti vseskozi ponuja razglede na Logarsko dolino in Kamniško Savinjske Alpe, kjer potekajo različne planinske poti. Na raziskovanje se lahko podaš, kakor ti je ljubše – z avtomobilom, motorjem, kolesom ali pa jo prehodiš peš.

Priporočamo:

 • Kolesari po poti najlepših razgledov in se ustavi na razgledišču pri Klemenči domačiji in uživaj v najlepšem panoramskem razgledu.
 • Privošči si “lokalne dobrote”, ki jih z veseljem postrežejo na kmetijah ob poti: Klemenči žlikrofi ali štruklji.
 • Postavi si izziv: s kolesom obišči najvišje ležečo kmetijo v Sloveniji – Izletniško kmetijo Bukovc.
 • Doživi pastoralno idilo na Planinski koči v Grohotu pod Raduho (1460 m) – od izletniške kmetije Bukovc je do planine le 45 minut hoje po lahki označeni poti.
 • Privošči si “kislo vodo” – pri Izviru kisle vode poskusi vodo, ki je bogata z železom in ima mnoge zdravilne učinke.

Foto: Arhiv Centra Rinka in www.slovenia.info.si

2. Salzburg, Avstrija: slikovito mesto, polno zgodovine

Obisk in izlet severne sosede je zaradi bližine vedno dobra ideja. Slikovita mesta Avstrije navdušijo vsakega obiskovalca, ki rad raziskuje in opazuje tempo vsakodnevnega življenja. Svetujemo ti, da si za ta izlet vzameš vsaj 4 dni in prvi del nameniš raziskovanju romantičnega Salzburga, drugi del pa odkrivaš naravne lepote v okolici.

Številni dvorci in trdnjava Hohensalzburg razkrivajo bogato zgodovinsko preteklost četrtega največjega mesta Avstrije. Če si v Salzburgu zaželiš bolj obiska narave, so vrtovi Mirabell, lokacija snemanja filma Moje pesmi, moje sanje, prava izbira. Ob vrtovih se nahaja dvorec Mirabell, ki ga je nadškof Wolf Diertich von Raitenau zgradil za ljubljeno Salome Alt. Dve uri vožnje stran se nahaja pravljično mesto Hallstatt, ki s svojim jezerom in pestrimi barvami pritegne pozornost vsakega turista, ki obišče ta prostor Avstrije.

Priporočamo:

 • Naredi si Salzburg Card, ki ti z različnimi paketi omogoča rezervacijo nastanitev in številne druge ugodnosti – transport, vstopnine v muzeje in mestne znamenitosti in druge popuste.
 • Odpravi se na vožnjo z nihalko Untersberg, ki predstavlja posebno doživetje v mestu. S Salzburg Card je vožnja zastonj.
 • Sprehodi se po čudovitih vrtovih Mirabell in uživaj v vonju in pogledu na posajene cvetlice, ki so nasajene v številnih barvah.
 • Uživaj v nočnem razgledu iz trdnjave Hohensalzburg. Lahko se udeležiš večerje in koncerta Mozartove glasbe, ki poteka v gradu in ponuja fantastične razglede na mesto.
 • Sprehodi se po Getreidegasse – ulica s privlačnimi foto točkami, kavarnami in Mozartovo rojstno hišo. Privošči si kavo in znamenito sladico “Salzburger Nockerl”.
 • Odpravi se na dnevni izlet do Hallstatta in se sprosti v panoramski vožnji z ladjico po jezeru. Raziskovanje ti bo vzelo približno 2 uri časa, preostali čas pa lahko izkoristiš z obiskom bližnje razgledne ploščadi 5 Fingers, ki se nahaja 500 metrov nad tlemi in ponuja osupljiv razgled na celotno pokrajino.

3. Algavre, Portugalska: Skrivnostna regija, ki je vse več kot preprosta

Na prvi pogled tradicionalna ribiška vasica ob obali, če pogledaš malo bolje pa v resnici biser južne regije celinske Portugalske – regije Algavre. Vasica Ferragudo. Tlakovane ozke uličice so popolne za sprehod v pomladnih mesecih. Temperature še niso dosegle vrhunca poletne vročice ter tudi ljudi je manj kot v poletnih mesecih. Tudi ostale vasice in mesta v celotni regiji so nekaj posebnega. Veliko je tudi cvetja, ki se v tem času pokaže v vsej svoji lepoti, zato ne pozabi s seboj vzeti fotoaparata ali telefona. Najboljši način za raziskovanje je sprehod, saj boš tako odkril še kakšen kotiček, ki ga skriva vasica.

Z ladjo pa se lahko odpelješ do jam Benagil, kjer se morje pokaže v vseh odtenkih modre. Za sproščujoč oddih ob vrnitvi na celino, pa si ob glavnem trgu privošči tradicionalno hrano ter uživaj ob zvokih glasbe.

Priporočamo:

 • Sprehodi se po enem ali več osupljivih obalnih pohodov po kliflih. »The Trail of the Headlands« je 6 kilometrska pot po klifih, kjer ti bo pogled vseskozi uhajal na kristalno čisto vodo, številne plaže in osupljivo naravo.
 • Privošči si dobro kosilo v vasi Carvoeiro, ki se nahaja med dvema klifoma in je poznana po živahnem vzdušju.
 • Sprehodi se skozi vasico Ferragudo in odkrij, ali je ta vasica res slikovita. Kratek sprehod stran pa se nahaja manjši svetilnik, ki ga lahko obiščeš, če se udeležiš vodenega ogleda.
 • S čolnom se na vodeni turi zapelji do Benagil jam, ki so popolnoma unikatne. Tam se morje pokaže v vseh odtenkih modre.
 • Pokrajina pa ponuja nekaj posebnega za vsakega ljubitelja plaž, kjer lahko uživaš ob plavanju, vodnih športnih ali pa samo sproščanju ob pogledu na peščene plaže in modro morje. Najdeš pa lahko tudi mirne vodne kotičke, ki so super za uporabo sup-a ali kajaka.

4. Nizozemska: dežela kolesarskih poti in polja tulipanov

Sonce, daljši dnevi, toplo vreme in neskončna polja čudovitih tulipanov na Nizozemskem. Pomlad je odličen čas za obisk dežele kolesarskih poti, saj se s cvetlicami spremeni v čudovito pokrajino. Še posebej zanimivo je mesto Lisse, kjer si privošči kolesarsko turo okoli polj tulipanov. Lahko se udeležiš vodene kolesarske ture in si podrobno ogledaš polja in številne mline na veter. Obiščeš lahko največji cvetlični park na svetu – Keukenhof, ki gosti festival teh tradicionalnih cvetlic. Svetujemo ti, da en ali dva dni nameniš tudi raziskovanju Amsterdama, kjer se nahajata Van Goghov muzej in Hiša Ane Frank.

Priporočamo:

 • Razišči polja tulipanov in odkrij lepoto pomladne Nizozemske. Celodnevna vodena tura v cvetličnem vrtu Keukenhof, te bo popeljala mimo polj tulipanov, vse do delujočega mlina na veter. Za popestritev pa ti je na voljo še vožnja z ladjico, ki pričara pravo dogodivščino.
 • Oglej si muzej tulipanov v centru mesta Lisse (Museum De Zwarte Tulp), ki te popelje v zgodovino kulture tulipanov.
 • Zapelji se s kolesom po mestu in izberi tisto progo, ki ti ustreza. Lahko prekolesariš le del vrtov v parku, lahko pa se odločiš za malo daljše ture in si ogledaš tudi druga polja v bližini.
 • Med raziskovanjem Amsterdama in različnimi ogledi muzejev si privošči odmor in preizkusi Bitterballen – ocvrte mestne kroglice, za sladico pa poskusi Stropwafels – vaflje, ki so najboljši s toplim čajem ali kavo.
 • Lahko se odločiš za obisk mesta Haag in raziščeš plažo Schevening, ki ponuja veliko aktivnosti in je zaželjena dnevna postojanka – lahko si ogledaš pristanišče, sprehodiš po širokem sprehajališču ali uživaš v eni izmed restavracij na plaži.

5. Italija – živahna in glasna, a tudi umirjena in romantična

Italija je čudovita mešanica živahnih in kaotičnih mest na eni strani in romantičnih, sanjskih lokacij na drugi strani. Zato se vedno znova vračamo in vedno znova lahko doživimo pristno Italijo.

Tokrat vas popeljemo do Neaplja, velikega mesta, ki je vredno obiska. Res, da je tempo življenja tam malo hitrejši in bolj živahen, a le vzemi si čas za raziskovanje in ne pozabi poskusiti prave napolitanske pice. Po celotnem dnevu raziskovanja pa si ob sončnem zahodu privošči aperitiv in preizkusi italijansko kulinariko.

Sončno in toplo vreme ti omogoča sproščen obisk plaž še pred poletno gnečo. Amalfijska obala je polna vasic pestrih barv, kjer čas teče drugače. Za obisk slikovite pokrajine ti priporočamo vodeno turo s skuterjem ali vespo, saj so italijanske ceste kar ozke. Z ladjo se lahko zapelješ do otokov Capri in Procida in si ogledaš še ta del Italije.

Priporočamo:

 • Sprehodi se po veličastni Poti bogov, ki je skoraj 7 km dolga panoramska pot ob Amalfijski obali in ponuja čudovite razglede na obalno linijo.
 • Zapelji se z ladjo do otoka Capri in si oglej Modro jamo, kjer sončna svetloba sije skozi odprtino pod morsko gladino in pokaže neverjetne barve.
 • Obišči Pompeiie in poglej, kaj se je dogajalo v preteklosti. V Neaplju lahko obiščeš tudi nacionalni arheološki muzej ali pogledaš podzemne katakombe in na ta način, raziščeš skrivnostno zgodovino.
 • V glavni ulici Neaplja, Spaccanapoli, si privošči tradicionalno kulinariko – lahko pa se udeležiš tudi vodenega ogleda in preizkusiš vse specialitete neapeljske kulture. Celotni dan raziskovanja pa lahko zaključiš z osvežujočim aperitivom.

Pridruži se naši skupnosti in raziskuj svet

Si avanturistični popotnik ali vsakodnevni potnik? V vsakem primeru zate pripravljamo ažurne, zanimive in koristne popotniške in potniške informacije, ki ti jih dostavljamo v tvoj poštni nabiralnik enkrat tedensko.

Prijava na e-novice
Najbolj iskane informacije
Ali pošljite sporočilo na
Ali pošljite sporočilo na