18.04.2024
Blaž Berlec, Yummy Avanture

7 stvari, ki jih moraš vedeti preden odpotuješ na Kitajsko

Načrtuješ potovanje na Kitajsko? 

Preden se odpraviš na to osupljivo destinacijo, preveri seznam ključnih stvari, ki jih moraš vedeti, da boš pripravljen/a na kulturne razlike, izzive jezika in praktične nasvete za preživetje v tej izjemni deželi. Nasvete je pripravil Blaž Berlec, ki se je pred kratkim potepal po Kitajski.


1. Za obisk Mainland Kitajske potrebuješ vizo

Za obisk Mainland Kitajske potrebuješ vizo, ki si ji lahko urediš na Kitajski ambasadi v Sloveniji.

2. Za potovanje po Kitajski si moraš urediti internet

Kitajska ima blokiran Instagram, Facebook, Google, Tiktok… Tako, da si moraš urediti VPN, da boste lahko dostopal/-a do aplikacij (Wi-Fi tudi ne pomaga). Še bolje pa je, da si sim kartico kupiš v Hong Kongu (če letiš v Hong Kong) ali pa kupite sim kartico online, ki krije Hong Kong, Mainland Kitajsko in Macao. Številka kartice bo tako locirana izven Mainland Kitajske in bodo aplikacije odklenjene za uporabo.


3. Hotele, vlake in avtobuse ne potrebuješ rezervirati vnaprej

Povsem dovolj bo, če to storiš 1 teden prej. Predlagam, da vedno rezerviraš stvari, ki jih lahko predhodno odpoveš brezplačno, saj obstaja verjetnost, da se ti bodo preference na Kitajskem hitro spreminjale in boš tako lažje prilagajal/-a svoje potovanje.
Če se želiš izogniti sobi z neprijetnim vonjem po cigaretah, rezerviraj non-smoking hotel/sobo. Za sobo s straniščno školjko, poišči “western style toilet” sobe. 


4. Javni prevoz je dobro urejen

Javni prevoz je v vseh mestih zelo dobro urejen, ugodni so tudi taksiji, tako, da svoje nastanitve lahko rezerviraš izven mestnih središč.


5.  Tujih bančnih kartic po večini ne sprejemajo

Poslujete lahko z aplikacijama Alipay ali Wechat. Jaz sam sem uporabljal Alipay, na katerega vežeš svojo bančno kartico in potem plačuješ večinoma s tem. Skeniraš njihovo kodo, vneseš želen znesek ali oni skenirajo tvojo kodo in izvedeš direktno plačilo. S tem praktično plačuješ vse in povsod (od ulične hrane, do hotelov, restavracij, trgovin in izletov). Prav tako pa lahko posluješ z gotovino. Jaz sem večina stvari bookiral preko aplikacije Trip. Tako hotele, kot lete in vlake.


6. Google mapsi vam ne bodo pomagali

Google mapsi vam ne bodo pomagali skoraj nič, tako da uporabljajte Apple maps ali pa njihove lokalne aplikacije (ampak so v kitajščini, tako da good luck with that:)).


7. Še par dejstev za konec

Za konec pa še navajam par stvari, ki te lahko presenetijo na Kitajskem.

 • Kitajska je izredno čista država. Ulična hrana ter hrana v lokalnih restavracijah je povsem varna za jest.
 • Kitajci so zelo kadilski narod, zelo!
 • Kitajci, večinoma starejši, precej kašljajo in pljuvajo. To je stvar, ki se je nikakor nisem mogel navaditi.
 • Povsod so brezplačna javna stranišča.
 • Promet je zelo kaotičen. Sploh motoristi vozijo vsepovsod in trobijo kot zmešani.
 • Hrana je izredno okusna, ampak zna bit tudi zelo pekoča. Zato, če niste ljubitelji pekočega, raje recite, da ne želite pekoče jedi.
 • Angleško po večini ne znajo nič, zato je prevajalnik obvezen (sam sem uporabljal google prevajalnik). 
 • Na turističnih atrakcijah je ljudi res veliko. Če le lahko, se probajte izognit obisku le teh med vikendom.
 • Zrak je v večjih mestih, kot je Xi’an, Peking, Shanghai… precej onesnažen. Predlagam, da na aplikaciji (ali weather app, ali kakšni drugi) spremljate nivo onesnaženosti zraka in se na podlagi tega odločate ali boste šli iz stanovanja ali ne. In pa če boste nosili masko ali ne (sploh v poletnih mesecih).
 • Povsod imejte s seboj potni list, saj za vstop v vsak muzej, park in druge stvari potrebujete potni list na katerega vam vežejo karto. Nadzor nad ljudmi na Kitajskem, kje se gibajo, kaj počnejo je zelo močan. Prav tako se pripravite na security check kamorkoli boste šli in tudi vsakič, ko boste šli na metro.
 • Za Kitajce si »eksotičen material«. Zato pričakujte, da se bodo želeli slikati z vami, da vas bodo stalno gledali, se obračali za vami, nasmihali, vas snemali in slikali. Pride tudi dan, ko v celem dnevu ne boste srečali nobenega tujca in po navadi boste na vlakih in letalih edini tujec.
 • Kitajska je izredno varna država in ljudje so zelo prijazni in pripravljeni pomagat, čeprav ne znajo angleško. Tako, da vas samo potovanje po Kitajskem ne rabi skrbet, ker se bo vedno našel nekdo, ki vam bo pomagal.


Ali te zanima še več o tej čudoviti destinaciji?


Poišči navdih v blogu:  Kitajska. Država, ki ti vzame dih. V vseh pogledih. Blaž Berlec ti bo iz prve roke svetoval, katere skrite kotičke obiskati in na kaj biti pozoren pri raziskovanju Kitajske.


Če pa želiš svoje sanjsko potovanje načrtovati že danes, nas kontaktiraj in naši potovalni agenti, ti bodo pomagali pri iskanju najbolj ugodne ponudbe.

Pridruži se naši skupnosti in raziskuj svet

Si avanturistični popotnik ali vsakodnevni potnik? V vsakem primeru zate pripravljamo ažurne, zanimive in koristne popotniške in potniške informacije, ki ti jih dostavljamo v tvoj poštni nabiralnik enkrat tedensko.

Prijava na e-novice
Najbolj iskane informacije
Ali pošljite sporočilo na
Ali pošljite sporočilo na