19.05.2024
KAJA VRANC

Bernina Express: Potovanje, ki osvoji tvoje srce

Bernina Express je bila na mojem ‘bucket listu’ že nekaj časa. Ne vem… nekaj je na tem, da te slikoviti živo rdeči vlak pelje skozi raznoliko in dih jemajočo pokrajino. Da ne omenim, da poskušaš vsak trenutek ujeti s svojimi očmi, hkrati pa manevriraš še s kamero in telefonom, da boš kasneje lahko celotno izkušnjo pogledal še enkrat.

Foto: Kaja Vranc

 Z Nomago Travel smo se na dvodnevni izlet odpravili eno soboto v začetku avgusta, v zgodnjih urah in najprej obiskali mesto v Italiji Bressia. Mesto ima čudovit utrip, krasne zgodovinske ostanke, najbolj pa se mi je v spomin vtisnila piadina iz lokalnega ‘fast fooda’. Se opravičujem vsem spomenikom in zgodovinskim ostankom, vendar ta piadina bo moja ljubezen v tem mestu. Ker privoščim vsem, da jo poskusite, vam zaupam še ime lokala, ki sem ga čisto po naključju našla v ozki ulici, poleg glavne tržnice. Torej vsi pojdite na piadino v kavarnico Punto Ferm!

Pridi z nami: Bernina Express in jezero Como I 3 dni  že od 419 EUR > 

Foto: Kaja Vranc

Jezero Iseo

Naš super voznik nas je skupaj z našim vodičem nato peljal še do jezera Iseo. Jezero je preprosto prekrasno. Sprehod ob njem ti da občutek mirnosti, kar vemo, da voda dostikrat naredi, hkrati pa mestece ob jezeru pridno skrbi, da imamo turisti ob jezeru kaj za početi in kje za zapravljati. Ob sprehajanju te spremlja kar nekaj majhnih stojnic s spominki, ladjice, ki te peljejo na izlet ali luštni bari ob vodi, kjer pač moraš na eno ‘pijačo’. Cene presenetljivo niso preveč visoke, tako da se splača zaviti v en barček in si privoščiti kakšen Aperol.

Foto: Kaja Vranc

Ker nas Bernina Express popelje po svojih poteh komaj naslednji dan, je v sobotnem popoldnevu čas za obisk še ene znamenitosti. Od jezera nas čaka nekaj vožnje, nato pa se podamo na sprehod do parka petroglifov. Park se nahaja v čudovitem gozdu, kjer sončni žarki lepo sijejo med ne preveč gostim drevjem. Za vse, ki se radi slikate, je tukaj je super priložnost za kakšen ‘insta post’, ker svetloba v popoldanskem času pač res naredi svoje. Po parku se sprehajaš kakšno urco, pot pa te vodi po odkritih skalah, kjer opazuješ petroglife. Če si eden tistih, ki ne veš kaj to je (tudi sama sem morala vprašati strica Googla), so to poslikave na kamnih, stare med 10 – 12.000 let. Poslikave so presenetljivo zanimive, morda je tu in tam kakšno težje opaziti, čeprav bi naj bila tam. Hmm.. morda pa zato, ker po 12.000 letih verjetno kaj zbledi? Samo predvidevam…

Foto: Kaja Vranc

Gozd pač naredi svoje. Prizorišče sem zapustila popolnoma umirjena (z nekaj dobro osvetljenimi slikami za Instagram).

Foto: Kaja Vranc

Bernina Express

Kako je bilo v hotelu razlagala ne bom (sicer je bilo super), ker vem, da bereš ta blog samo zato, da vidiš ali se splača na Bernina Express progo. Naj ti kar na hitro odgovorim z DA, DA, DA. Naj še omenim, da ima vlak različne vagone. Nekje je panoramski vlak, kjer je steklo praktično čez celotno streho vagona, nekateri vagoni pa so normalni, vendar imajo okna, ki se lahko popolnoma odprejo. Meni je na primer bil takšen vagon res TOP, saj sem lahko s telefonom posnela praktično vse. Telefon sem si drznila dati tudi iz vlaka, da sem s kamero lahko ujela res pristno izkušnjo.

Tukaj ti dam še en majhen namig. Če je tvoj vagon poln in morda ne ujameš dobrega pogleda čez ljudi, ki so si prvi rezervirali mesto ob oknu, lahko poiščeš srečo v drugih vagonih pred ali za tvojim. Tako sem si tudi sama dovolila stopiti izven našega vagona in poslikati in posneti celotno izkušnjo iz praktično praznega vagona. Ker sama sebe imenujem ‘hobi fotograf’, sem domov prinesla reci in piši približno 500 slik in posnetkov, samo iz vožnje z vlakom… ups.


Pridi z nami: Bernina Express in jezero Como I 3 dni  že od 419 EUR >

Foto: Kaja Vranc

Vlak te torej pelje čisto iz doline, do najvišjega prelaza Ospizio Bernina na 2253 metrih nad jezerom Lago Bianco. Štart je v italijanskem mestu Tirano, vlak pa nas je odložil v St. Moritzu. Celotno pot krasijo noro dobri viadukti, predori, florescentna jezera, gozdovi, kakšni pašniki s kravami in nasploh res prečudovita pokrajina. Iz vlaka opaziš tudi veliko pohodnikov in kolesarjev, ki hodijo in kolesarijo po, kar je izgledalo, zelo urejenih poteh, in še nekaj pogumnežev, ki poskušajo jadrati v (po mojem mnenju) pre-hladnem Engadinskem jezeru. Ker smo na izletu bili v avgustu, nas na poti ni spremljal še sneg, definitivno pa smo ga videli na gori Bernina, mimo katere te vlak tudi popelje. Gora je neverjetno veličastna sploh, ko jo pogledaš iz majhnega rdečega vlaka in jo poskušaš celotno ujeti v objektiv. Zanimivo je bilo, da smo na tej točki vsi začudeno zavohali tudi pomfrit, saj je postavljena tudi restavracija za vse pohodnike, kolesarje, surfarje in tiste, ki smo ubrali lažjo pot in do sem prišli z vlakom. Sicer ni bilo v planu, da iz vlaka izstopamo zdi pa se mi, da smo vsi potihoma hrepeneli po tistem pomfritu (vsaj jaz vem, da sem). Kmalu smo se začeli spuščati. Drugi del poti te proti St. Moritzu večinoma pelje skozi gozd, kar je sicer še zmeraj zelo lepo, vendar ker je začelo deževati, smo okna mogli zapreti. Naj še povem, da zaradi dežja vožnja ni bila nič manj impresivna, vse skupaj je zgledalo samo malo bolj mistično.

Foto: Kaja Vranc

St. Moritz in vrnitev proti domu

Iz vlaka smo izstopili v St. Moritzu, za katerega ne bi izgubljala preveč besed, saj je pač mesto kot mesto. Ker smo ga na žalost obiskali v nedeljo, je v bistvu skoraj vse bilo zaprto. Več kot sprehoda po mestu in enega preplačanega sendviča skoraj ne bi omenila. Jasno je, da mesto stoji na bogatejših turistih, ki sem pridejo zapravljati v drage trgovine in spati v 5 zvezdične hotele. Temu primerno pa je mesto tudi urejeno.

Foto: Kaja Vranc

Skratka, iz St. Moritza nas je pot popeljala še po krasni dolini nazaj do Italije, kjer smo imeli še krajši postanek v luštkanem mestecu, pojedli en zelo dober ‘ Bratwurst‘ in se odpravili proti domu.

Foto: Kaja Vranc

Skratka, iz St. Moritza nas je pot popeljala še po krasni dolini nazaj do Italije, kjer smo imeli še krajši postanek v luštkanem mestecu, pojedli en zelo dober ‘ Bratwurst‘ in se odpravili proti domu.

Pridi z nami!

Pripravi se na dvo- ali tridnevno avanturo, ki te bo popeljala v čudoviti svet naravnih lepot, kulturnih zakladov in kulinaričnih užitkov. Bernina Express, ki je del UNESCO-ve svetovne dediščine, te bo navdušila s svojimi dramatičnimi razgledi na Alpe in slikovitimi prizorišči, ki jih boš odkrival/-a med vožnjo. 

Nato pa se bomo prepustili čarom jezera Como, kjer te bo osupnila kristalno čista voda, slikovite vasice ob obali in okusi lokalnih vin. Ta izlet je popolna kombinacija avanture, raziskovanja in sprostitve v objemu narave. 

Pridruži se nam in ustvari nepozabne spomine!

Pridruži se naši skupnosti in raziskuj svet

Si avanturistični popotnik ali vsakodnevni potnik? V vsakem primeru zate pripravljamo ažurne, zanimive in koristne popotniške in potniške informacije, ki ti jih dostavljamo v tvoj poštni nabiralnik enkrat tedensko.

Prijava na e-novice
Najbolj iskane informacije
Ali pošljite sporočilo na
Ali pošljite sporočilo na