05.07.2023
Blaž Berlec, vodja Yummy Avanture

Japonska, dežela sushijev, rezancev in cvetočih češenj!

Otočje Japonske se nam zdi tako oddaljeno, a je dandanes dejansko na dosegu roke. V tem blogu vas bom popeljal čez svoje avanture po tej prečudoviti deželi. Pa da ne bom predolg, najbolje, da kar začnem.


Kdaj je najboljši čas za potovanje

Za potovanje po Japonski sem si vzel 15 dni. Letel sem iz Zagreba v Varšavo, tam imel prestop in se odpravil direktno v japonsko prestolnico Tokyo. Letel sem s poljsko letalsko družbo LOT, za karto pa sem odštel dobrih 500€ (samo z ročno prtljago). Za pot sem si izbral mesec februar, saj je en izmed najbolj suhih mesecev v letu in država ni nabito polna s turisti. Japonska je najbolj obiskana okoli novoletnih praznikov decembra, kitajskega novega leta konec januarja, marca in aprila, ko cvetijo češnje, maja, ko imajo praznik “Golden Week” in pa jesenski čas, ko se listje obarva v jesenske barve.

 

Najprej nekaj malega o tem, kaj morate vedeti preden se odpravite na Japonsko in nekaj malega o samih cenah hrane, nastanitev in ostalih atrakcij. 

Uredi si Japan Rail pass

Ko potujete na Japonsko bo vaš glavni transport Shinkansen vlak (hitri medmestni vlak), ki ga opravljajo Japonske železnice. Za potovanje z njim boste potrebovali karto in najugodnejša rešitev je nakup »JR pass« karte (7-dnevna, 14-dnevna in pa 21-dnevna karta). Karto naročiš preko spleta, dobiš voucher in s tem voucherjem potem prevzameš karto na mnogih mestih po celotni Japonski. Jaz sem za 14-dnevno karto odštel 380 €, kar je kar precej, ampak sem tekom potovanja več kot prinesel notri to ceno. »JR pass« krije tudi vse mestne transporte, ki jih opravljajo Japonske železnice (Na postajah vedno iščeš oznako »J« pred linijo, ali pa enostavno pregledaš na internetu, katere linije krijejo v določenih mestih). Od letališč do mest peljejo redne linije vlakov, tako da je to najugodnejša in najhitrejša rešitev.

Uporabno je tudi vedeti, da se na javnih prevozih ne pogovarja, smeji in govori po telefonu. Upošteva se postavljanje v vrste, odstopanje prostora starejšim in hoja po levi strani ceste/stopnic.

Pri Nomago Travel ti lahko uredijo vse potrebno za pridobitev Japan Rail Pass. 

 

Kakšne so cene hrane, namestitev in atrakcij

Cene lokalne hrane se gibljejo nekje med 4-7 €, cene za mednarodno hrano pa cca. 8-10 € (seveda ne govorimo o restavracijah z visoko kulinariko), cene ulične hrane pa nekje med 2-4 €. Japonska kulinarika je res izjemna, zato iskreno predlagam, da poskusite čimveč njihove hrane. V malih trgovinah kot je 7-eleven, FamilyMart in Lawson, boste za odlično hrano, prigrizke, kavo … odšteli od 1€ do največ 5€ in se pošteno in dobro najedli. Voda iz pipe je pitna po celotni Japonski, higiena pa je na vrhuncu kamorkoli stopiš. Javna stranišča so brezplačna, lahko pa enostavno vkorakaš v trgovino in greš na WC, brez spraševanja in pojasnevan

Cene nastanitev za hotele nižjega ranga (še vseeno urejene in izjemno čiste) se izven sezone gibljejo nekje med 20-30 €/ noč za 2 osebi, Kapsula hoteli (hoteli, kjer dobiš svojo kapsula posteljo v skupni spalnici) pa nekje med 10-20 € na noč na osebo.

Vstopnine za atrakcije, muzeje in kulturna središča so zelo nizke. Maksimalno nekje do 5€ z izjemo atrakcij, kot je TeamLab Planets in Universal Studios … Mnogo atrakcij pa je brezplačnih, vsaj okolica z vrtovi.

Kaj je potrebno urediti pred odhodom

Pred vstopom na Japonskem je bilo v času mojega potovanja (februar 2023) potrebno izpolniti 3 vprašalnike, kjer potem tudi prejmeš QR kode s katerimi na letališču prečkaš točke preverjanja. Vse to najdeš na uradni spletni strani Japonske. Za obisk Japonske ni potrebno imeti vizuma, prav tako pa so sedaj odpravljene vse omejitve glede COVID-a.

Potovanje po Japonski

Na potovanju se mi je za 10 dni pridružila kolegica, tako da so se določeni zneski delili na 2 osebi in tudi tekom bloga bom uporabljal tako ednino kot dvojino. Svojo pot sva začela v Tokyu. Prvi dan sva se podala na raziskovanje najpopularnejšega dela Shibuya district. Najbolj znano je po Shibuya crossingu (križišče s prehodi za ceste, katere prečka tudi do 3000 ljudi na enkrat), saj se vse zelene luči za pešče prižgejo naenkrat in to povzroči množično prečkanje ceste. Če pa se sprehodiš 10 minut izven središča, pa prideš do največjega Starbucksa na svetu “Starbucks Reserve Tokyo”. 4 nadstropja, lastna pražarna, sušilnica čajev, pekarna, prodajalna … neverjetna izkušnja, ki jo, kljub malo višjim cenam, moraš izkusiti.

 

Nato naju je pot zanesla proti parku Yoyogi, kjer sva se prvič srečala z napol cvetočo japonsko češnjo, in to februarja! Sprehodi po parku v tako mogočnem mestu imajo res poseben čar, saj se iz stalnega vrveža umakneš v popolnoma drugo dimenzijo miru. Del tega parka je tudi en izmed najbolj znanih templjev v Tokyu, Meiji Jingu, katerega sva obiskala ob sončnem zahodu, kar je obisku templja dodalo še dodatno duhovno noto.

Predlagam, da si mesto čimveč ogledate peš, saj vas za vsakim ovikom čaka novo presenečenje. Je pa seveda mesto večmiljonsko in ogromno, tako da je javni transport en izmed glavnih načinov premikanja. Japonska ima neverjetno urejen javni transport in vse je prilagojeno tudi za turiste, saj so vsi napisi in pomembna glasovna obvestila v angleščini. Točnost vlakov, avtobusov in metrojev je na višku, saj za njih “večja zamuda” pomeni pol mimute.  No pa da se vrnem nazaj na prvi dan. Z metrojem sva se odpravila proti hotelu in se skozi ulice sprehodila še ponoči. Neverjetna izkušnja. Svetleči panoji na vsakem koraku, dekleta oblečena v junakinje animiranih stripov, arkadne igre na vsakem koraku, prodajalne igrač, … noro!

Foto: Blaž Berlec

Naslednje jutro sva se prebudila v novo avanturo raziskovanja Tokya. Podala sva se v predel Taito, kjer sva obiskala park Ueno, kjer je tudi živalski vrt. Obiskala sva Univerzo v Tokyu, ki ima tudi jezero z otočkom in malim slapom, ter Nezu shrine, ki je veliko manjša različica slavnega Fushimi Inari Shrina v Kyotu. Potem naju je pot zanesla proti Senjiji templju, kjer sva bila priča običaju, ki je zajemal veliko število šolarjev vseh let (ne veva pa točno kaj je bilo). Nekateri so bili oblečeni v tradicionalna japonska oblačila, po ulicah pa se je valil vonj iz neštetih stojnic s hrano. Nato sva se z vlakom zapeljala proti postaji Ginza in prepešačila cel predel proti obmorski strani Tokya, do ene izmed glavnih atrakcij v Tokyu “TeamLab Planets”. Svet virtualne realnosti, vrtovi neskončnih cvetlic, sprehajanje po vodi z lesketajočimi se barvnimi koi-krapi in občudovanje tisočerih luči v sobi z visečimi svetlobnimi trakovi. Zares nepozabna in čarobna izkušnja. Že sam sprehod proti tem delu je ponoči sprehod po drugi dimenziji luči Tokya.

Foto: Blaž Berlec

Zadnji dan v Tokyu sva namenila poti do bližnjega mesta Kawaguchiko in jezera Kawaguchi in seveda enega izmed glavnih znamenitosti Japonske, Gore Fuji, najvišjega vrha Japonske s 3776 m nadmorske višine. Popoln enodnevni izlet iz prestolnice. Kot pa lahko vidite na fotografijah, pa je bilo vreme res izjemno, kar je sreča, saj je gora Fuji zelo “sramežljiva” in se rada skrije med oblake.

Foto: Blaž Berlec

Osrednji del Japonske – Kyoto

Naslednji dan sva se s hitrim vlakom napotila proti Kyotu. Dobri 2h vožnje in že si v mestu, ki je cca. 500 km oddaljen od prestolnice države. Kyoto je najbolj znan po oltarju z dva tisočimi stopnicami, po ulicah Sanneizaka in Nineizaka, bambusovem nasadu Arashiyama Bamboo Forest, zlatem templju Kinkaku-ji, Nijo gradu in cesarski palači.

Nočno življenje pa zaživi v predelu, kjer je Nishiki market – neskončna tržnica hrane s tradicionalno japonsko hrano. Vse od stoječe ponudbe, do restavracij, kjer se usedeš in restavracij, kjer si hrano pripraviš kar sam. Ulici Sanneizaka in Nineizaka imata izgled tradicionalnih japonskih ulic z nizkimi lesenimi hišami z drsnimi vrati, rjavo-bele barve in nizke štirikotne strehe z zaključenimi japonskimi ornamenti. Ulica Sanneizaka pa vodi do enega izmed večjih templjev v Kyotu Kiyomizu-dera.

Foto: Blaž Berlec

Naslednje jutro sva se podala po poti Fushimi Inari Taisha Shrina, katero sestavlja 2000 stopnic in več sto rdečih okvirjev vhodov v templje. Nekaj čisto izven tega sveta. Svetujem, da se na pot podate zgodaj zjutraj, saj takrat res izkusiš mir in tišino, ki ti jo nudi ta pot. Prav tako pa boste takrat naredili najlepše fotografije.

Popoldne sva se podala proti Nijo gradu in se sprehodila po prelepih vrtovih in mnogih mostovih. Nato pa sva se odpravila v Cesarsko palačo, ki je bila žal zaprta (veliko atrakcij je ob ponedeljkih zaprtih). Če ste ljubitelji zelenega čaja oz. bolj specifično matche, boste v Kyotu prišli na svoj račun, saj le ta izvira ravno iz te regije. Našli jo boste v vseh mogočih oblikah: čaj, matcha latte, sladoled, mochie, tudi rezanci…

Foto: Blaž Berlec

 

Zadnji dan v Kyotu pa sva namenila obisku bambusovega nasada Arashiyama Bamboo Forest, v katerega se odpravite zjutraj, saj se okoli devete ure dopoldne, nasad napolni s turisti. V tem predelu se je lepo izgubiti med ulicami in odkriti skrite kavarnice, restavracije in prodajalnice neštetih stvari. Na poti proti mestnemu središču pa se ustavite še v slovenski restavraciji “Pikapolonica”, ki je bila žal v torek zaprta in je midva nisva mogla obiskati. Nato sva se podala proti Zlatemu templju, ki se skriva na severnem delu obrobja mesta in je prelep tempelj ob jezeru z vrtovi, katerega se zares splača obiskat.

Foto: Blaž Berlec

 

Osaka – drugo največje mesto

Še isto popoldne naju je pot zapeljala iz Kyota proti Osaki, drugemu največjemu mestu na Japonskem. Pot nama je vzela dobrih 15 minut. Najbolj znana ulica v Osaki, Dotonbori ulica, se nahaja ob kanalu manjše reke in je poznana po mnogih svetlobnih reklamnih panojih, svetlobnih učinkov, slavni podobi tekajočega moža »Glico«, mnogih restavracijah morske hrane in tradicionalne japonske hrane, nad katerimi so podobe živali, kuharjev, zmajev ipd. ogromnih dekoracij. Popolnoma drugačna ulica, kot na primer ulice v Kyotu. Prav tako je ob Dotonboriju nešteto nakupovalnih ulic, kar enostavno moraš videti, da si lahko predstavljaš.

Foto: Blaž Berlec

Naslednji dan naju je pot zapeljala proti prelepemu gradu Osaka »Osaka Castle«, ki je znan tako po svoji japonski podobi, kot po vrtovih, ki ga obkrožajo. V gradu je tudi muzej in na vrhu vas čaka prelep razgled nad mestom Osaka. V mestu Osaka je prav tako muzej instant rezancev, tako da sva ga seveda mogla obiskat. Za 3,5 € obiščeš muzej in na koncu ustvariš svoje lastne instant rezance z unikatno podobo embalaže. Nato sva se odpravila na zanimivo kulinarično izkušnjo »hotpot«, kjer imaš na sredi mize vgrajen kuhalnik, izbereš si jušno osnovo in nato po želji naročaš hrani, ki jo potem kuhaš v osnovi in ješ ali direktno iz kuhalnika, ali pa si stvari prelagaš v skodelico. Vse od zelenjave, rib in mesa, do domačih rezancev in gob.

Foto: Blaž Berlec

Celoten naslednji dan sva si rezervirala za obisk Universal Studios Japan v Osaki, ki je tematski park ameriškega snemalnega studija. Tukaj ne bom dolgovezil, povem lahko samo to, da je zares vredno obiska, če ste vsaj malo »fani« Harry Potterja, Spider Mana, Jurskega Parka, Maria, Minionov ipd. Si je pa potrebno rezervirati celoten dan in priti že eno uro pred odprtjem (saj park odpirajo že takrat). Cena za enodnevno vstopnico pa je 61 €.

Foto: Blaž Berlec

Zadnji dan naju je obiskal dež, tako da sva se samo sprehajala po pokritih ulicah, nakupovalnih središčih in opravljala službene stvari. Zadnji dan Osake pa sva zaključila z obiskom bližnjega mesta Nara. Čarobno mesto, kjer se srnjad sprehaja prosto po parkih, ulicah mesta, templih… Kupiš prigrizke za slabe 2 € in jih lahko hraniš, ter občuduješ kako se priklanjajo v zahvalo za prigrizek. Prav tako je to mesto mnogih templjev, prelepega parka in rojstni kraj najboljših mochijev na Japonskem. Idealna destinacija za enodnevni izlet.

Foto: Blaž Berlec

Naslednji dan sem ostal sam in pot me je zapeljala nazaj proti središču otoka Honshu, do mesta Yokohama. Gre za obmorsko mesto z ambientom Tokya v malo bolj umirjenem stilu. Sprehod ob obmorski promenadi, občudovanje Tokya v daljavi, obisk parkov, največjega China Towna na Japonskem, in še mnogih drugih znamenitosti, ki te pričakajo na vsakem koraku. Zvečer sem obiskal najvišjo stolpnico v Yokohami, ki iz najvišjega nadstropja nudi pogled na vse strani mesta in tudi Tokya v daljavi. Naslednji dan sem imel deževen, tako da sem se od pravil proti mestecu Kamakura, vendar sem obiskal samo enega izmed templjev, potem pa se zaradi vremena odpravil nazaj proti Yokohami in obiskal muzej ramen rezancev, kjer sem tudi na tradicionalen način jedel enega izmed boljših ramenov do sedaj.


Ponovno v Tokyu

Zadnje 2 dni sem ponovno preživel v Tokyu. Obiskal sem Cesarsko palačo z vrtovi, območje Chiyoda, Suga Jinja (slavno stopnišče iz animeja »Your name.«), Shinjuku Gyoen National Garden, po mojem mnenju enega izmed najlepših parkov na svetu in nato Tokyo Metropolitan Goverment building, ki ponuja brezplačen pogled na vse strani Tokya, do gore Fuji na eni in Yokohame na drugi strani. Zvečer sem se ponovno sprehodil čez območje Shibuya in užival v vrvežu ljudi in svetlobnih panojih neskoinčnih ulic.

Foto: Blaž Berlec

 

Naslednji dan je napočil čas za odhod proti domu. Let sem imel ob enajstih zvečer, tako da sem raziskal še predel okoli Tokyo Towerja in pa območje Odaiba, kjer sem naletel na plažo, mavrični most, Kip svobode (Ja, dejansko repliko kipa svobode na Japonskem) in ogromnega robota Unicorn Gundam Statue ob nakupovalnem in igralnem središču »Round 1 Stadium«. Zares prečudovit zaključek potovanja s sprehodom ob obali ob sončnem zahodu in nato zadnja vožnja z metrojem proti letališču Narita na obrobju Tokya.

Blaž Berlec,
Vodja Yummy Avanture

Pridruži se naši skupnosti in raziskuj svet

Si avanturistični popotnik ali vsakodnevni potnik? V vsakem primeru zate pripravljamo ažurne, zanimive in koristne popotniške in potniške informacije, ki ti jih dostavljamo v tvoj poštni nabiralnik enkrat tedensko.

Prijava na e-novice
Najbolj iskane informacije
Ali pošljite sporočilo na
Ali pošljite sporočilo na