Pogosta vprašanja

Splošne informacije

CCUSA (Camp Counselors USA) je ameriška organizacija, ki je uradni sponzor programa Summer Work & Travel, ki ga je zasnovala vlada ZDA z namenom, da tujim študentom omogoči doživetje kulture, dela in potovanja po ZDA prek J-1 vize. Program Work Experience je namenjen delu v času študijskih počitnic (od junija do konca septembra).

Lahko nas pokličeš v našo pisarno Nomago Travel (014 317 700) ali nam pišeš na mail ter povprašaš. Organiziramo tudi razne predstavitve programov (tako za Camp Counselors kot za Work Experience), kjer so podrobno razložene možnosti, ki so ti ponujene. Pogosto se nam pridružijo tudi udeleženci, ki so se ravnokar vrnili iz ZDA, da delijo vtise z nami. Spremljaj našo spletno stran ter datume in lokacije, kjer bodo predstavitve!

CCUSA ponuja možnost opravljanja dela na Work Experience ali Camp Counselors programu.
Work Experience program se deli na Independent in Placement, razlika med njima pa je v načinu iskanja dela: pri Independent programi si delo iščeš samostojno, pri Placement programu ti delo zagotovimo mi, v obeh primerih pa je omejeno na sezonsko delo v turističnem sektorju.

Camp Counselors program poteka v otroških campih. Izbiraš lahko med Camp Counselor ali Support Staff opcijo. Camp Counselor je delo z otroci (animacija, učenje,…), Support Staff delo prav tako poteka v kampu, vendar nisi v neposrednem stiku z otroci ampak je predvsem delo v kuhinji, na vrtu, v pisarni, pralnici itd.

Datumi dela so omejeni z uradnimi datumi počitnic na tvoji fakulteti/univerzi. Za poletje 2023 so uradni datumi počitnic Univerze v Mariboru od 9.6.2023 – 30.9.2023, Univerze na Primorskem od 2. 6. – 30. 9. 2023, Univerze v Ljubljani od 31. 5. do 30. 9. 2023 in Univerze v Novi Gorici od 2. 6. – 30. 9. 2023. Za ostale šole potrebujemo potrdilo o uradnih datumih počitnic (dokument dobiš pri nas). Tudi če imaš že opravljene vse obveznosti, čakaš na zagovor diplome/magistrskega dela, si absovlent oziroma imaš čas za delo že pred navedenimi datumi, viza ne more biti izdana za zgodnejši datum. Osnova za vizo je namreč tvoj študentski status, ki je povezan z datumi počitnic in z delom ne moreš začeti pred uradnimi datumi, tudi če imaš čas že pred začetkom uradnih počitnic. V ZDA lahko potuješ do teden dni pred začetkom dela.

Glavna razlika je, da, če izbereš Preferred Placement program, dobiš v svoji Footprints prijavnici opcijo izbire med 120 – 210 različnimi deli. Izmed ponujenih del jih lahko izbereš med 7 – 10 in na podlagi tvoje prijavnice, te delodajalec lahko izbere in služba je tvoja!

Pri Zoom/Job Fair programu pa je izbira dela malo drugačna in sicer si delodajalca izbereš iz seznama delodajalcev, mi pa te prijavimo na 10 minutni Zoom intervju z izbranim delodajalcem, ki ti nato ponudi službo.

Da in ne. Za program Work Experience je študentski status obvezen. Pri programu Camp Counselors pa so pogoji malo drugačni. Skoči sem in preveri. Prijavi se lahko tudi tuji državljan, pod pogojem, da ima potrdilo o statusu študenta na slovenski fakulteti. Velja status dodiplomskih in podiplomskih, rednih in izrednih, univerzitetnih, višješolskih in visokošolskih študijev. Prijava je možna tudi za študente zadnjih letnikov in absolvente, ki bodo diplomirali/magistrirali do odhoda v ZDA in s tem izgubili status študenta.

Urejanje vize in iskanje dela

Camp Counselors USA (CCUSA) je uradni sponzor tvoje J-1 Summer Work & Travel vize, Nomago Travel je zastopnik CCUSA v Sloveniji. Torej, ko se prijaviš na program, opraviš intervju in plačaš program ter imaš urejeno delo, je izdan obrazec DS-2019, ki je ključen in z njim potem zaprosiš za J-1 vizo na ambasadi ZDA (v mesecu maju).

Bistvo te vize je, da ti omogoča maksimalno 4 mesece dela (odvisno od datumov počitnic) v ZDA in zatem še 30 dni t.i. “grace period”, ki ga lahko izkoristiš za potovanje, odkrivanje ZDA ter pripravo na vrnitev domov. 

Da, službo imaš zagotovljeno pred odhodom. Če meniš, da si boš službo lahko poiskal sam z malo naše pomoči, je Independent program pravi zate. Če pa nočeš izgubljati časa z iskanjem in želiš izbrati pravi job zate v naši bazi delodajalcev, je Placement opcija boljša izbira. Tako boš še pred odhodom natančno vedel, kakšno delo boš opravljal v ZDA, koliko boš zaslužil, če ti ob službi ponujajo tudi stanovanje ipd., brez, da bi to moral poiskati sam.
Dodatna opcija je Zoom Placement, kjer si izbereš enega izmed delodajalcev in z njim opraviš Job Interview preko Zooma. Velika verjetnost je, da delo dobiš, saj se lahko pripraviš vnaprej in delodajalca prepričaš, da si prava izbira. Velika večina dobi izbranega delodajalca že v prvem poskusu.  

Program J1 Summer Work & Travel je zasnovan kot kulturna izkušnja z delovno komponento. To pomeni, da poleg dela spoznavaš življenje, delo in kulturo v ZDA. To najbolje izkusiš v krajih, ki so turistične narave in kjer si redno v stiku z Američani. Zato je delo omejeno na sezonsko delo v turističnem sektorju. Najpogostejša so tipična “poletna” dela v malih obalnih mestih, nacionalnih parkih, restavracijah, hotelih, zabaviščnih parkih, letoviščih in trgovinicah s spominki. Program ni namenjen pridobivanju izkušenj, ki so v povezavi s študijem, saj ne gre za pripravništvo. Cilj je, da doživiš sproščeno poletje v kraju, kamor Amričani prihajajo na dopust, ti pa lahko tam preživiš celo poletje. Tako na Independent kot Placement programu so omejitve glede dela enake. Poglej si tudi seznam del, ki niso dovoljena.  

Odvisno od izbranega programa, če si na programu Independent, delodajalca iščeš povsem samostojno. Na programu Placement ob intervjuju izbereš možnosti Preferred Placement ali Zoom Placement. Pri Preferred Placement po intervjuju dobiš dostop do baze delodajalcev, kjer vidiš vsa dela, ki so na voljo (z informacijami o datumih dela, poziciji, plačilu, bivališču, bonusih itn.). Iz te baze izbereš med 7 in 10 delodajalcev, ki so ti všeč in tvoja izbira se skupaj s tvojo prijavnico pošlje v ZDA. Tvoji izbrani delodajalci lahko vidijo tvojo prijavnico in ko se prvi izbrani delodajalec odloči zate, imaš delo potrjeno! Zato pri izbiri pazi, da vključiš tiste, pri katerih te delo zanima. Ko te delodajalec izbere, namreč ne moreš več zavrniti ali zamenjati dela, saj ti je delo ponudil en izmed tvojih izbranih delodajalcev. Pri Zoom Placement dobiš seznam delodajalcev, ki so trenutno na voljo in izbereš tistega, ki ti najbolj ustreza. Vnaprej je znan tudi datum intervjuja, kateri ponavadi traja 10-15 minut in je zelo sproščen. Praktično vsi, ki se odločijo za Zoom delodajalca, v prvem poskusu dobijo delo. Če ti slučajno ne uspe, se lahko takoj prijaviš na naslednji prosti Zoom intervu pri drugem delodajalcu. Preberi si informacije o načinu iskanja dela na različnih programih ter seznam delodajalcev, ki so na voljo za Zoom Placement!  

Izmed tvojih 7 do 10 izbranih delodajalcev te vedno lahko izbere samo en. Tisti, ki ti prvi ponudi delo, je tvoj delodajalec, ostali nimajo več dostopa do tvojega profila. Tvoji izbrani delodajalci so enakovredni, zato ne moremo določiti vrstnega reda, če so ti nekateri bolj všeč kot drugi.

Na Independent programu ti mora delodajalec izpolniti Job Offer Form, na katerem navede vse informacije o delu, datumih, plačilu, bivališču (če ga ponuja). Ti dokument pregledaš in ga pošlješ nam, da ponudbo pregledamo in jo posredujemo na CCUSA v potrditev. Na Placement programu je Job Offer naložen v tvoj Footprints profil, kjer ga lahko pogledaš, natisneš in podpišeš (časa imaš 7 dni po prejemu ponudbe, zato redno spremljaj svoj profil). S tem je delo potrjeno in začnemo z organizacijo vize, letalske karte in ostalih priprav na tvoj odhod v ZDA.

Na Independent programu lahko delo zamenjaš pred odhodom. Trenutno potrjenemu delodajalcu sporočiš, da odpoveduješ delo, vendar moraš vsaj 6 tednov pred odhodom najti novo delo (strošek preverjanja novega delodajalca je 50 €). V kolikor greš v ZDA brez dela, imaš po vstopu dober teden dni časa, da najdeš delodajalca. Na Placement programu potrjenega dela ne moreš zamenjati, saj je potrjeno eno izmed 7-10 del, ki jih izbereš v bazi delodajalcev. Možne so sicer izjeme, ko ti npr. delodajalec ponudi delo, ki ga nisi izbral/a ali pa imaš resne zadržke glede tvoje zmožnosti opravljanja dela.

Vsekakor je to možnost programa. Poudarjamo sicer, da je namen programa izkušnja življenja v ZDA, kar ima prednost pred zaslužkom. Vseeno pa se vsako leto skoraj polovica udeležencev odloči, da si poišče dopolnilno delo. To delo ne sme vplivati na opravljanje obveznosti pri prvotnem delodajalcu, saj je nanj vezana tvoja viza. Če najdeš dodatno delo, moraš pred začetkom pridobiti izpolnjen Job Offer in ga poslati na CCUSA, da potrdijo ustreznost delodajalca. V kolikor tega ne storiš, gre za delo na črno, kar pomeni takojšnji preklic vize in velike težave ali onemogočen prihodnji vstop v ZDA.

Da. Veliko študentov se prijavi s prijatelji, še posebej pri Placement možnosti. Izbereš lahko enega prijatelja in zagotovimo vama delo pri istemu delodajalcu. Pri Independent programu se z delodajalcem za delo dogovarjate sami in se tako tudi sami dogovorite, da bi vas več želelo delati skupaj. Pri Placement možnosti pa opcijo dela s prijateljem označiš v svojem Footprints profilu.

Ne. Vize ne moreš podaljšati! Legalno lahko delaš le med datumi, ki so navedeni na tvoji vizi!

Bivanje in stroški v ZDA

V ZDA ni brezplačne zdravniške oskrbe, tako da je vsak pregled ali poseg potrebno plačati. Ker je zdravstvena oskrba v ZDA tudi precej draga, imamo v naš program CCUSA že vključeno zdravstveno zavarovanje za 3 mesece. Če delaš dlje, je potrebno doplačilo (od 4 €/dan). Vsak udeleženec CCUSA mora biti zavarovan od datuma leta iz Evrope do zadnjega dneva na delovni vizi. Za mesec, ko potuješ in ti viza ne velja več, je potrebna sklenitev potovalnega zavarovanja v agenciji Nomago Travel.

Po izkušnjah preteklih udeležencev se ti stroški več kot pokrijejo. Večina zasluži dovolj denarja, da pokrije začetne stroške, življenje in potovanje v ZDA ter nekaj tudi prinese domov. Seveda je znesek, ki ga lahko prineseš domov, zelo odvisen od posameznika: koliko zapravljaš, ko si še v ZDA, in koliko potuješ po zaključenem delu. Gotovo pa je, da je veliko bolj zabavno poleti delati na drugi celini in v drugi kulturi ter nato še obiskati številna ameriška mesta in znamenitosti, kot pa poletje preživeti ob delu v lokalni trgovini.

Večina delodajalcev na Placement programu omogoča tudi bivanje, kar je navedeno že v profilu delodajalcev, med katerimi lahko izbiraš. Če pa si iščeš službo sam na Independent programu, boš moral za stanovanje poskrbeti tudi sam. Vendar pa tu delodajalci pogosto pomagajo bodisi z nasveti, kje iskati, ali z lastnimi stanovanji. Poleg tega pa so napotki za to tudi v CCUSA Independent internetni bazi.

Večina udeležencev pravi, da je cena med $40 in $125 na teden. Cene so lahko tudi višje, če živiš v večjem mestu (New York, Boston itd.) ali delaš v mondenih letoviščih kot so Nantucket, Martha’s Vineyard ali Aspen, seveda pa so lahko tudi nižje. Nekateri delodajalci ponujajo tudi brezplačno bivanje in prehrano, zato so stroški lahko zelo različni. Tudi to moraš upoštevati pri odločitvi za izbranega delodajalca.

V ZDA plačuješ zvezne in državne davke (Federal and State Taxes), po povratku pa moraš vložiti davčno napoved, saj ti v večini primerov pripada povračilo dela plačanih davkov. Za povračilo svetujemo, da se obrneš na pomoč agencij, ki se ukvarjajo z vlaganjem davčnih napovedi. V Nomago Travel sodelujemo z agencijo VerdeTax, na tej povezavi najdeš informacije o pomoči, ki ti jo nudijo.

Najbolj iskane informacije
Ali pošljite sporočilo na
Ali pošljite sporočilo na